Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Pendik, Avrupa’nın en seçkin AR-GE ve teknoloji merkezlerinden biri olmak için gün sayıyor. Sabiha Gökçen Havalimanı yanında 3 milyon metrekarelik bir alanda inşa edilen Türkiye’nin en büyük teknoloji üssü Teknopark İstanbul’un ay sonunda açılacak ilk etabında yer tahsisleri başladı. Gelenler arasında IBM, SAP, General Electric, Boeing gibi dünya devlerinin yanı sıra 8 üniversite var. Bin 500 AR-GE çalışanı da yolda. Etap etap devreye girmesi planlanan kampus tamamlandığında AR-GE çalışanı sayısı 30 bine ulaşacak.
Pendik, düne kadar dev sanayi yatırımları ve organize sanayi bölgeleriyle bilinen bir yerdi. Son yıllarda ise Sabiha Gökçen Havalimanı’yla anılır oldu. Havalimanının patlayan yolcu ve hava trafiğiyle birlikte de ilçedeki değer artışları katlandı. Bunun somut örneğini Belediye Başkanı Dr. Kenan Şahin şöyle veriyor:
“2009 ve 2012 yıllarında iki tane belediye mülkü sattık. 2009 yılında 300 lira olan metrekare fiyatları 2012’de 3 bin liraya çıkmıştı. Üç yıl önce havalimanı yolunda bir başka arsa 3 milyon liraya satıldı. Alan adam pahalı buldu, iade etti. Aynı arsayı şimdi 24 milyona verdik.”

‘Üniversiteler sırada’
Başkan Şahin’e göre; Teknopark İstanbul, Pendik’in lokomotifi olacak ve ilçedeki bu değer artışını daha da artıracak. Çünkü, yurt içi ve dışından çok sayıda firma ve üniversitenin yer talebi var. Bunun kampüsün konumu ve sunulan olanaklardan kaynaklandığını belirten Şahin şöyle diyor:
“Burası firmalar açısından Türkiye’nin en ucuz teknoparkı. Diğerlerine oranla neredeyse yarı yarıya fark var. Üstelik ciddi vergi avantajları söz konusu. Ayrıca İstanbul Ticaret Odası(İTO)’nun oluşturduğu bir risk sermayesi mevcut. Ortaya koyduğunuz ürün başarılıysa biz ona ortak olalım diyor. Bu hiç bir teknoparkta yok.”
Şahin, Teknopark İstanbul’un en önemli avantajının ise “havalimanın hemen yanında olmak ve profesyonel bir kadro tarafından pazarlanmak” diye vurgulayarak devam devam ediyor:
“Ağırlıklı olarak teknoloji odaklı bilişim sektörü toplanmaya başladı. Bizim özel ilişkilerimiz sayesinde medikal mühendislik, teknolojiler konusunda da önemli bir odaklanma gerçekleşiyor. Yurt içinden toplam 19 üniversitenin teknoloji üssü kurmayla ilgili talebi oldu. Sekizine yer tahsis edildi. Dokuzuncusu da yer tahsis aşamasında. Yine dünyanın çok saygın firmalarının başvuruları var. Önümüzdeki günlerde özellikle havacılık ve uçak sanayi ile ilgili yer tahsisleri konusunda ciddi gelişmeler olacak. THY motor ve uçak bakım alanlarını hemen teknoparkın bitişiğine kurdu. Özetle,teknolojinin kalbi Pendik’te atacak diyebiliriz.”
AR-GE çalışanlarını buluşturan kampüsün sosyal tesisleriyle de örnek olacağını anlatan Şahin, “Bütün uçuk adamları biraraya toplayacağız. Çünkü hepsi biraraya geldiklerinde çok farklı şeyler üretiyorlar. Bilardo oynarken, biri ‘O öyle değil böyle olur’ diye katkıda bulunacak. Adam da bilardoyu bırakıp ofisine gidecek. Dünyadaki başarının sırrı da bu değil mi” diyor.