Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Muhalefet partileri 30 Mart’ta yapılacak yerel seçimin güvenliği ve temizliği konusunda endişeli. Aynı kuşku eski politikacılar ve sokaktaki insanda da var. Daha üç gün önce eski milletvekillerinden Yılmaz Hastürk’ün bazı partilerin “seçime girme yeterliliğinin olmadığına” yönelik iddialarını aktarmıştık. Hastürk, önceki gün bu iddiasını Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na taşıdı ve seçime girmesi kesinleşen 27 partiden 8’inin üye sayıları ve genel merkez adreslerini istedi. Bakalım ne zaman ne yanıt gelecek?.. Gelse de ne değişecek?..
Seçimlerle ilgili en sık dillendirilen bir başka konu ise “Suriyeli sığınmacılara vatandaşlık verildiği ve 30 Mart’ta oy kullanacakları” iddiası. Muhalefet milletvekillerinin bu konuda TBMM’ye verdikleri soru önergelerine, ilgili bakanlıklardan gelen yanıtlar net ve açık:
“T.C. vatandaşı olmayan oy kullanamaz...”
Dün İstanbul İl seçim Kurulu’na bu iddiayı biz de sorduk. Aldığımız yanıt aynıydı, hatta “Geçici vatandaşlık belgesi olsa bile kullanamaz” eklentisi de vardı. Ancak, bu açıklamalara rağmen, kuşkunun giderildiğini söylemek zor...

Neden kafalar karışık?
Eski politikacılardan, Temiz Seçim Platformu sözcüsü Yaşar Okuyan da hala bu kuşkuyu taşıyanlar arasında yer alıyor. Dahası “Güneydoğu’da bazı yörelere peşmerge kaydırması olacak iddiaları var” diyor. Okuyan’ın sokağa da yansıyan bu kafa karışıklığının nedenlerine ilişkin soruya verdiği yanıt da ilginç:
“Seçmen listeleri karambole getirildi. Daha öncesi seçimlerde askıya çıktığı zaman mahalle muhtarına gittiğinde sokak ve apartmanda kendini buluyor, karşı ya da üst katındaki komşunun adını da görebiliyordun. Şimdiki uygulamada ise mahalle bazında tüm seçmenleri alfabetik sıralamaya dizmişler. Binlerce kişi arasından kimin kim olduğunu kontrol mümkün mü? Karşı komşuna Hasan yerine Hüseyin yazılırsa 12 tane de seçmen kaydedilirse, sonra da eline bir nüfus cüzdanı verilirse ne yapacaksın?
Sandık başlarındaki parti temsilcilerinin çok dikkatli olmaları gerekiyor. Kuşku- landıklarında mutlaka ‘sahte oy kaygısı vardır’ diye itirazlarını dile getirip tutanak tuttursunlar. Yoksa sonradan yapılacak itirazların hiçbir yararı olmaz.”

Haberin Devamı

‘Çok gizli’ Kadın Konukevi!
Şiddet gören kadınlar için açılacak evlerde gizlilik esas... Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın bu konudaki yönetmeliğine göre; konukevinin adresi, telefonu, kadınların ve çalışanlarının bilgileri sır olacak. Dışarıdan bakıldığında anlaşılmayacak, tabela asılmayacak, ev için temel atma ve açılış töreni de yapılmayacak. Dahası sığınan kadınlara da ‘gizli kod’ içeren kimlik kartları hazırlanacak. Nedeni açık:
“Şiddet mağduru kadını öldürülmekten kurtarmak.”
İstanbul Beylikdüzü’nde bu amaca yönelik yapılan bir konukevine bakıyoruz...
Belediye’nin 2012 ve 2013 icraatları için hazırladığı 300 küsur sayfalık iki kitapta Kadın Konukevi projesi (maketi) var. 2012 versiyonunda Konukevi’nin hangi mahalle ve caddede, 2013 versiyonunda ise mahalle adı yazıyor. Navigasyondan cadde ve Beylikdüzü adını girince de inşaatı hemen buluyorsunuz. Zaten inşaatın önündeki tabelada da Kadın Konukevi inşaatı olduğu ve 4 Nisan 2014’te biteceği yazıyor...
Bunu ihmal ya da hata diye geçiştirmek mümkün mü? Üstelik de hemen her gün bir kadının katledildiği gerçeği varken... Sorunun yanıtını Av. Vildan Yirmibeşoğlu veriyor:
“Kadın Sığınmaevleri mutlak gizli olmak zorunda bu dünyanın her yerinde böyle. O nedenle bu basit bir ihmal değil, çok büyük bir tirajediye neden olabilecek bir durum. Kadınlar buraya yönlendirilecek, kapıda bekleyen kocası, sevgilisi, her neyse kolaylıkla avlayabilecek. Bu koşullarla sığınmaevi olmaz. Kadınları korumak zorunda olan devlet, bu duruma müdahale etmeli ve ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunmalıdır.”

Haberin Devamı

Yapracık’a sağlık müjdesi
Hafta başında bir okurumuzdan gelen “Ankara TOKİ Yapracık Konutları’nda sağlık ocağı olmadığı, acil durumda hastalara müdahale edecek kimsenin bulunmadığı” yönündeki şikayeti duyurmuştuk. Sağlık Bakanlığı’ndan sorunla ilgili anında yanıt geldi:
“Sağlıkta Dönüşüm Programı ile birlikte birinci basamak sağlık hizmetlerine ulaşılabilirliğin arttırılması ve bütün vatandaşlarımızın sağlık hizmetlerinden yararlanmasına imkan sağlayan aile hekimliği uygulamasına geçilmiştir.
TOKİ Yapracık Aile Sağlığı Merkezi’nin hizmet verebilmesi için uygun bir daire tespit edilerek, gerekli tadilatlar Halk Sağlığı Müdürlüğümüzce yapılmıştır. Aile Sağlığı Merkezi’nin gerekli tıbbi ve teknik donanımı için çalışmalarımız hızla devam etmektedir. Ayrıca Müdürlüğümüz tarafından hizmete açılacak aile sağlığı merkezi için aile hekimi ve aile sağlığı elemanı da görevlendirilmiştir. TOKİ Yapracık konutlarında ayrılan 3 sağlık alanının 2’si Aile Sağlığı Merkezi olarak projelendirilmiştir.”