Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

G-20 zirvesi Türkiye için olumlu geçti. Trump herkesin anlayabileceği bir dilde S-400’ler konusunda Türkiye’nin haklı olduğunu bütün dünya kamuoyuna açıkladı, hatta olası yaptırımlar konusunda oldukça yumuşak mesajlar verdi ama bu ABD’nin kafasındaki kirli tezgâhların da askıya alındığı anlamına gelmiyor. Özellikle de Suriye, Kuzey Irak’taki terör örgütlerini kullanan CIA ve onun kan kardeşi MOSSAD’ın manipülasyonları açısından. Yani Trump her ne kadar aylardır süren hasmane yaklaşımdan farklı bir tavır alsa bile, onun da garantisi yok. S-400’lerin Türkiye’ye gelmesiyle birlikte yine çark etmiş bir Trump görebiliriz. Dolayısıyla da doğrudan gerilimin tırmandırılmasından yana bir görüntüdeki Trump’ın altındaki kadroların ise hiç garantisi yok. Her an zaten var olan “derin” oyunların yenileri vizyona girebilir. Bu bağlamda da en kritik hedefler arasında İdlib var. Çünkü daha önceki yazılarımızda da vurguladığımız gibi bölgedeki radikal terör örgütlerini kullanan, tetikleyen CIA ve MOSSAD, Rusya’yı operasyona zorlamak adına manipülasyonlarına ivme kazandırabilir... Trump’ın bilgisi dahilinde ya da dışında... Örneğin, dün konuştuğum üst düzey bir istihbarat yetkilisi S-400’ler konusunda bugünkü iyimser havanın füzelerin Türkiye sınırları içine girmesiyle birlikte farklılaşacağını belirtirken, neler olabileceğini şöyle anlattı:

Haberin Devamı

“G-20 zirvesindeki iyimserlik tamam yaptırımlarda yumuşama olur. Trump CAATSA (ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası) kapsamında öngörülen 12 maddelik yaptırımlardan en hafif birkaçını seçer ve ekonomik yaptırımı belki çok hafife indirger ama bunun dışında Suriye’de, devam eden ABD ile Türkiye arasındaki gerginliği tırmandırır. Bunun içinde jeopolitik alanda terör örgütü unsurlarını tetikler, kışkırtır. PYD/PKK’ya daha fazla destek verir, güvenli bölgede iş birliğinden Türkiye aleyhine uzaklaşır. Kuzey Irak’taki PKK’yı da daha fazla hareketlendirir. İdlib’de de radikal örgütleri kışkırtarak Rusya’nın bölgeye operasyon yapmasını tetikler... Çünkü 40-50 bin kişilik gücü olan Heyet Tahrir Şam (HTŞ) dediğimiz El Kaide türevi terör örgütü ABD’nin kontrolünde hareket ediyor. Ellerindeki silahların çoğu da ABD ve bazı Batı ülkelerinin yapımı. Dolayısıyla da ABD istediği zaman bunu istediği şekilde kullandı, kullanacaktır da. IŞİD’i kullandığı gibi...”

Haberin Devamı

Trump’la CIA farklı dilden mi konuşuyor?

“Hayır, öyle değil. Trump S-400’ler konusunda farklı bir hava vermiş olabilir ama bu her şey Türkiye’nin istediği gibi olacak anlamına gelmez. Bir taraftan da istihbarat örgütü CIA, Türkiye’nin faaliyetlerini zorlaştıracak bazı hamleler yapabilir. Yapılan, yapılacak olan da budur. CIA veya MOSSAD doğrudan ya da Suudi Arabistan istihbarat örgütü vasıtasıyla HTŞ’yi kullanarak hem Türkiye’yi zorlayacaktır hem de Türkiye-Rusya ilişkilerini bozmaya çalışacaktır.”

CIA daha fazla devreye girecek yani?

“Tabii. CIA’yı ve diğer unsurları devreye sokarak dört cephede Doğu Akdeniz’de, Suriye’de, Kuzey Irak’ta ve NATO’da, ABD Türkiye aleyhine olan politikasını daha da gerginleştirecektir. Şu anda da olumlu bir şey yapmıyor ama o zaman daha da gergin adımlar atabilir.”

Haberin Devamı

Özetle; S-400’lerin sınırımızdan girmesinden sonra olası Amerikan oyunlarına hazır olmak gerekiyor.Nitekim Türkiye de bunun farkında ve ona göre hamleler planlıyor...