Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


Tunca BENGİN

       Trakya isimli Boeing 737 - 400'ün Adana'da tarlaya çakılmasının üzerinden beş ay geçti ama; nedeni hala belirlenemedi. İlk raporlarda öne sürülen kuyruk koptu ya da motorları yandı yönündeki tespitler de netlik kazanamadı. Boeing fabrikası son olarak kumandayı sağlayan hidrolik motorları test ediyor. Onda da henüz pozitif sonuç yok. Üstelik patlayıcı madde olasılığı da yok...
       Bir yetkili, 'Kim ne senaryo yazıyorsa hepsi yalan' diyor. Pilotların sabırsızlıkla sonucu beklediklerini söylüyor. Çünkü eğitim gördükleri simülatörde 'böyle bir tehlike karşısında ne yapılacak' sorusunun yanıtı bulunmuyor. Yetkili, devam ediyor:
       "Hidrolik motorlar da sağlam çıkarsa sil baştan olacak, ana motorlardan test başlayacak. Araştırma milim milim ilerliyor. Bazen yıllar sürer. ABD'de iki üniversite araştırıyor, Adana'daki tarla hala taranıyor. Belki yeni bir ipucu bulunur diye."
       Herkes sonucu beklerken, Dünya Sivil Havacılık Örgütü boş durmuyor. Özellikle uçuş bilgilerinin yer aldığı 'Kara Kutu'da yenilikler gündemde. Şöyle ki;
       Mevcut sistemde kara kutuya 33 parametreden bilgi akıyor. Motorun sıcaklığı, sürati, uçuş istikameti, düşüş hızı gibi... Bunun 200 - 300'e yükseltilmesi planlanıyor. Amaç; daha iyi ipucu olsun. Ne zaman; uçak düştüğünde!.. Kokpitlere video konulması dahi tartışılıyor... Aynı yetkili; örgüte üye 156 ülkeden görüş istendiğini belirtiyor. Ardından da ekliyor:
       "Uçak yine de en güvenli ulaşım aracı. Her sistemin üç yedeği var."

Ailemiz büyüyor

       Hükümet, facia sonrası ortaya çıkan sosyal depreme karşı çözüm arıyor. Evlat edinme, koruyucu ya da kardeş aile bunlardan birkaçı. Okurumuz Yüksek Mimar Çelik Erengezgin ise yöneticilerin yarım yamalak bilgilerle toplumu yanlış yönlendirdiğini söylüyor. Nedenlerini de şöyle sıralıyor:
       "Dokuz yıl önce şimdi lise ikiye giden küçük oğlumuz Turan Şeker'i koruma altına aldığımızda bir görevli 'en kötü koşullardaki sıcak aile ortamı, en iyi yurttan iyidir' demişti. Ama yöneticiler çocuk edinmeyi anlatırken hem eksik bilgi veriyor hem de 'Kolay mı bizden çocuk almak. Yürek ister' tavrıyla teşvik yerine ürkütüyorlar. İlgili bakanın bile toplumun zorlaması ile patlayan bu talebin nasıl karşılanacağı konusunda yeterli birikime sahip olduğunu hiç sanmıyorum. Fakat artık çareleri yok, bilgi sahibi olacaklar!.. Çünkü her konuda olduğu gibi bu muhteşem toplumsal istek onlara işin doğrusunu öğretecektir."
       Erenzengin uzun faksının sonunu şöyle noktalıyor:
       "Ailemizde şimdi 8 yaşında bir de Elif kızımız var. Yıkıntıdan ilk gün çıkarılmış. Kimsesi kalmayan annesi ile birlikte korumamız altında. Ailemiz kalabalıklaşıyor. Bizim kanatlarımız çok mu büyük? Sanmıyorum. En çok sizinkiler kadar..."



Yazara E-Posta: tbengin@milliyet.com.tr