Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


Tunca BENGİN

Yanan ormanları seyretmek devletin büyük ayıbı. Orman Genel Müdürlüğü, öncelikle helikopter ihalesindeki gecikmenin gerçek nedenleri ve sorumlularını açıklamalı. Hükümette yılan hikayesine dönen yangın söndürme mücadelesine, artık nokta koymalı.
Türkiye'de orman düşmanı çok. Bölücü örgüt kundaklıyor, mafya parselliyor, köylü yakıyor, tatilci katlediyor. O halde yapılması gereken nedir? Acil ve kalıcı önlemler almak. Yoksa cek, cak'la sorun çözülmez.
Bu düşünceden hareketle Yüksek Planlama Kurulu 97\53 sayıyla 18 Eylül 1997 tarihinde revize edici bir karar almış. Mücadele için uçak alımı öngörülüyor. YPK, 18 Mayıs 1999 tarihli 99\37 sayılı kararında ise uçak yerine helikopter alımını tercih ediyor.
Uzmanların bileceği bir konu. Söylemek istediğim, hangisi doğruysa bir an önce uygulanması...

Kiralama komedisi

YPK kararında alınması öngörülen 14 helikopterin bu yaza yetişmesi olanaksız. O nedenle de kiralama yöntemine başvurulmuş. Orman Genel Müdürlüğü'nce açılan ihaleyle ilgili dün bir bölümünü aktardığım iddialara devam ediyorum. Gariptir, ihaleyi kazanan da, kaybeden de devleti duyarsızlıkla suçluyor.
İlk iki ihaleyi kazanan, Güneydoğu Havacılık A.Ş'den başlayalım. Firma yetkilisi İbrahim Kızılay diyor ki; "4 Şubat 1999 tarihinde 5-7 yıllık bir mücadele projesi götürdük. Kabul etselerdi 20 helikopter getirecektik."
Bu ne demek; "işi bana vereceğini garanti et, bağlantım hazır."
Şeffaf ihaleyi sevsinler.
Geçiyoruz. Malumunuz dördüncü ihalede söndürme işi Pan Havacılık A. Ş ve Doruk Aır'de kalıyor. Doğal olarak kaybeden firma için umut bir başka bahara kalmaz mı? Kızılay devam ediyor:
"İhaleyi alamadık ama 20 - 25 helikopter Temmuz'da Türkiye'de. Çünkü helikopter sıkıntısı var. Bekleyeceğiz, ihale şart değil, sözleşmeyle de uçarız. Devlete de ihaleyi alan firmaya da kiralarız."
Anlayan beri gelsin.

Hangisi doğru

İhalelerin nitelikleri de değişken. Bakanlık Nisan ayında mücadele işinin 24 helikopterle yapılmasına karar veriyor. (Olabilir) Dolar bazında saat başı uçuş ücretlerini saptıyor.(Doğru)
Anlaşılmayanlar şunlar;
Ne değişti de; alınması planlanan helikopter sayısı azaldı. (Gelecek helikopter sayısı 16.)
Nasıl oluyor da, ilk ihalede önerilen muhammen bedellerle bu işin asla yapılamayacağını belirten iki firma, aynı rakamlara bu işi kabullendi?
Yanıtı biliyorum. Vatan, millet, Sakarya!..
Şaka bir yana, olayda ihmali görülenlere ne ceza verilecek çok merak ediyorum. Devletin en yetkili ağızları iki gündür gecikmeyi kabullenip, üzüntülerini dile getiriyorlar. Ancak "ne yapılacağı" konusunda ise net bir tavır yok. Görünen o ki; yine seyredecekler...



Yazara E-Posta: tbengin@milliyet.com.tr