Vedat Milor

Vedat Milor

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Bodrum’da güzel bir sürpriz


Kısmet yörenin malzeme ve geleneklerini yansıtan tutarlı bir esnaf lokantası

Gerçekten kısmet işi!
Esnaf lokantası denen lokantalarda iyi ve ucuz yemek yemekten bahsediyorum.
Eskiden genel kural olan şimdi istisna oldu. Genel kural özensiz, sıradan, fabrikasyon malzemeler ve kötü yağlarla pişirilmiş ve genellikle çok pişirilmiş yemekler.
Eskinin ünlü lokantaları artık daha çok adlarını satıyorlar. İyi de satıyorlar çünkü çoğu dolup taşıyor. Bu lokantaların eski günlerini anımsayan yemekseverler de dertlerini kimseye anlatamıyorlar.

Ege’de olduğunuzu anlıyorsunuz
Böyle bir ortamda güzel bir sürpriz ile karşılaşmak ne büyük mutluluk. İstanbul’da olmasa bile Bodrum’da böyle sürprizler ile karşılaşabiliyor insan.
Bodrum Konacık’taki Kısmet lokantasında olduğu gibi.
Sürprizlerin en güzeli, falanca ya da filanca öğünün muhteşem olması değil. Önemli olan genel olarak lokantanın tutturduğu çizgi.
Bizde iyi lokantaların bile çoğu tutarsız. Bir yemek çok iyi iken arkasından gelen çok kötü olabiliyor.
Kısmet ise tutarlı. Yediğim öğünlerin bazılarını daha çok seviyorum tabii. Ama beni asıl etkileyen üç öğe var.
Birincisi tutarlılık. İkincisi yöresellik yani mutfağın yörenin malzeme ve geleneklerini yansıtması. Üçüncüsü ise özen. Belli ki her şey severek ve özenerek pişirilmiş. Fazla da pişirilmemiş. Ege’de olduğunuzu anlıyorsunuz.
Örneğin zeytinyağlı bamya. Yörenin şişman bamyası kullanılmış. Afedersiniz, “sümüklü” değil. Diri kalmış.
Benim çok sevdiğim ancak acımsı olduğu için her damağa hitap etmeyen hindiba kavurma da çok güzel. Kullanılan zeytinyağının tadını alıyorsunuz.
Belli ki yöre otlarını iyi değerlendiren bir mekan burası.
Değişik otlardan bir kavurma hazırlıyorlar. Bileşimi her gün değişiyormuş. Benim kısmetime ebegümeci, ısırgan otu, arapsaçı ve pazı sapı çıkıyor.
Burada sofraya oturur oturmaz güveçte güzel bir yoğurt konuyor önünüze. İnek sütü. Mis gibi doğal maya kokuyor. Sulu. Eskiden evlerde yaptığımız yoğurtlar gibi.
Fırında Bodrum kabağı hazırlamışlar. Tuz ve nane ile tepside odun ateşinde pişmiş. Lezzeti biraz da odun ateşinde pişmesinden.
Kabak çiçeği dolmaları da güzel. Kabak çiçeği taze. İçi kanımca azıcık fazla pişmiş.
Buna karşılık patlıcan salatasına hiçbir diyeceğim yok. Gerçekten közlenmiş patlıcan. Az zeytinyağı ile servis ediliyor.
Üç çeşit pide var benim ziyaret ettiğim gün. Onları da deniyorum.
Otlu pide ısırgan otu ve çökelekli. Son derece hafif.
Bol kıymalı, domates ve yeşillikli bir pideleri de var.
Biraz sarmısak ya da soğanı
olsa belki bu kadar hafif olmaz ama daha leziz olur.
Pideler arasında favorim Nazilli usulü küçük yuvarlak pide.
Odun ateşinde pişen bir de su böreği hazırlıyorlar.
İçi hem çökelek peynirli hem de kıymalı bir suböreği.
Burada ilk ısmarlayacağım öğün olmaz. Daha ince açılmış ve tereyağı kokan bir suböreğini tercih ederim.
Aklıma Antepli şöbiyet ustası Zeki İnal’ın suböreği geliyor!

Kuru-pilav sınıfı geçti
Et yemekleri de var tabii.
İki tip köfte deniyorum.
Bir tanesi yanında beğendi ile fırın köftesi. Aklımda kalan beğendi. Odun ateşinde pişen patlıcanın lezzeti başka oluyor.
Salçalı Milas düğün köftesini daha çok seviyorum.
Bana göre esnaf lokantalarının bir olmazsa olmazı vardır: Kuru fasulye ve pilav.
Kısmet bu konuda da sınıfı başarı ile geçiyor.
Erzincan Dermason’dan hazırlanan kuru ev tipi. Bol sulu. Yanındaki tereyağlı pilavın da taneleri küçük inci parçaları gibi. İkisini birlikte yemeğe doyum olmuyor.
Yörenin kalburüstüsünü denemeden de kalkmıyoruz. Un ve ceviz ile hazırlanan kıtır bir tatlı bu. Tavsiye ederim.

Ekmekleri sağlıklı
Benim için sadece esnaf lokantalarının değil, her lokantanın kalitesinin en önemli göstergelerinden biri de ekmek.
Maalesef adam başına tüketilen ekmek miktarı acısından dünyada bir numara olan ülkemizde lokantalar bu konuya önem vermiyor.
Kısmet’i bu konuda tebrik etmek isterim. Kepekli undan ekmek hazırlayıp odun ateşinde pişirmişler. Lezzetli ve sağlıklı.
Burayı ziyaret ederseniz size önereceğim bir de içecek var.
Bodrum’un güzelim Satsuma mandalinasından yapılmış bir gazoz. Narenciye birliği hazırlamış. Bir lira.
Pek gazlı içeceklere yüz vermeyen bendeniz bile sevdim.
Bunun dışında Kısmet lokantasında fiyatlar da son derece makul.
Doya doya yiyip için.
Adam başı 20 TL civarına çıkarsınız.
Tel: (0252) 319 00 96


DEĞERLENDİRME: * * * *