Vedat Milor

Vedat Milor

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Bonfilesi tadılmalı


Taksim’deki The Marmara otelinde yer alan Kitchenette’in bonfilesi, Cafe de Paris sosu ve kızarmış patatesle sunuluyor. Tümü ağzınıza layık


Modern lokanta zinciri Kitchenette’in birkaç şubesi var. Ben Taksim, The Marmara otelindekini denedim. Batı başkentlerinde olduğu gibi bizde de artık hem kafe hem bar hem de lokanta olarak işlev gören mekanlar çoğalmaya başladı. Bunların bazılarının yemeği çok uydurma ama alışveriş merkezlerine yakın oldukları için bir süreliğine bile olsa bir rant elde ediyor sonra da dükkanı kapatıp genellikle başka bir yerde başka bir adla arzı endam eyliyorlar.
Kitchenette bu kategoriye giren bir yer değil. Belli ki yemek işini ciddiye almışlar. Mönü dizaynları her zevke hitap eder cinsten. Eklektik.
Buraya birlikte geldiğim arkadaşım Fazıl Seyhanlı bonfilenin tadına bakmamı önerdi.
Bonfileden önce ikimiz bir “fusilli” makarna paylaştık. Keçi peyniri, domates sos ve siyah zeytinli. Fusilli ev yapımı değil, ithal. İstediğimiz gibi “al dente” pişirmişlerdi. Keçi peyniri, zeytin ve domates sosla iyi gider. Ancak keçi peyniri konusunda fazla tutumlu davranmışlar ve mübarek sanki siyah trüfmüş gibi çok az kullanmışlardı.
Beni asıl şaşırtan zeytin oldu. Ülkemizde hiç bu kadar lezzetsiz, adeta kauçuk tadında zeytin yememiştim. Bu kadar kötüsüyle sadece 1980’lerde gittiğim ABD’de kaldığım öğrenci yurdunda karşılaştığımı hatırlıyorum.
Garsonumuz da kullandıkları zeytinin tadına bakmamış, önerim üstüne baktı, o da şaşırdı. Mutfağa sorup bu zeytini nereden bulduklarını bildireceğini söyledi ama sözünü tutmadı. 15 YTL olan bu makarnanın acaba maliyeti kaçadır diye düşündüm kendi kendime.
Buna karşılık bonfile güzeldi. 29 YTL bonfile için abartılı değil. Ancak burada da miktardan tasarruf etmiş ve İtalyanların “piccata” dediği şekilde bonfileyi ince ince kesmişlerdi. Ama et kalitesi iyiydi. Ayrıca istediğimiz gibi “orta az” pişirmişlerdi. Yani içi pembe ve sulu kalmış.
Cafe de Paris sosu ve kızarmış patatesle sunuluyor bu bonfile. Her ikisi de ağzınıza layık. Sanırım sosta bol tereyağı, biraz da köri ve safran var. Köri kıvamında, lezzeti bastırmıyor. Patatesler de ince kesilmiş; yağ çekmeden ve temiz yağda iyi kızartılmış.
Yolunuz Taksim’e düşerse bonfilelerini tavsiye ederim. Yanında bardakta şarap vermeleri de artı puan. n
Tel: (0212) 292 68 62

DEĞERLENDİRME: * *


Bonfilesi tadılmalı

Sandviçte İtalyan usulü
İstinye Park’taki İtalyan fast food restoranı Panino Giusto, buranın aşçısı ile yapılan bir röportajı okuduğumda dikkatimi çekti. Kendi ekmeklerini taze yaptıklarını ve birçok malzemeyi ithal ettiklerini söylüyordu aşçı.
İlk olarak bir arkadaşımla paylaştığım16 YTL’lik “Tartufo” sandviçini tadıyoruz. İçinde prosciutto crudo, brie peyniri, domates, roka ve tartuf yağı var. Sonuç oldukça başarılı. Oldukça diyorum çünkü domates sera ve tatsız. Bunun dışında başta ekmek olmak üzere her şey İtalya’da bulunan tatlarla uyumlu ve bileşim mükemmel.
Sıcak olarak yediğimiz “Toast Monviso” da en az o kadar güzel. Ana maddesi bir nevi İtalyan pastırması olan bresaola. İçinde domates peyniri, fontina ve tartar sos var.
Ülkemizde kuru olmayan iyi bir bresaola bulacağımı sanmıyordum. Garsona bunu söyleyince hemen önümüze kendi hediyesi olarak iki parça bıraktı ve kendilerinin İtalya’dan özel getirdiğini söyledi. Gerçekten de sözünün eri çıktı ve oranın müşterisi olmayan birine yaptığı güzel jest de burasının sadece malzeme değil, zihniyet olarak da İtalyan denmeyi hak etmiş bir kurum olduğunu gösterdi.
Tatlı olarak tadına baktığımız taze ananas karpaçyo ve yanındaki ev yapımı vanilyalı dondurma da hafif ve başarılıydı.
Bizi tek hayal kırıklığına uğratan espresso oldu. Biraz yanmıştı. Kendisinin de espresso makinesi olan ve beni buraya davet eden arkadaşıma göre bunun üç nedeni olabilir. Makinenin kalitesi, makinenin ayarı ya da kahvenın aşırı ince çekilmesi.
Bence dördüncü bir neden var: Genetik. Bunca ülke dolaştım ve her yerde espresso içtim, bu kahveyi hiçbir yerde Kuzey İtalya’daki kadar mükemmel yaptıklarını görmedim. Bu işin sırrını bilen varsa bana da söylesin lütfen!
Bu arada İstinye Park’a yolunuz düşerse, Panino Giusto’da bir panino denemenizi tavsiye ederim.
Tel: (0212) 345 54 20

DEĞERLENDİRME: * * *