Yaman Törüner

Yaman Törüner

yaman.toruner@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Geçen hafta, Perşembe günü, daha önce milletvekilliğini yaptığım Afyon'daydım. Afyon Sanayici ve İşadamları Derneği (AFSİAD)'nde bir konuşma yaptım. Afyon Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Emniyet Müdürü Mustafa Uçkan ve Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hüsnü Serteser'in de hazır bulunduğu konuşma sonrasında, Vali Balkanlıoğlu bana bir şilt verdi.


Şükrü Demirayak

Paha biçilmez müze
Ziyaretim sırasında en ilgimi çeken yer, AFSİAD Başkanı Şükrü Demirayak'ın Müzik Aletleri Koleksiyonu ve Müzesi oldu. Demirayak, 1975 yılından beri müzik alet ve objelerini biriktiriyor. 12 yıl önce oluşturmaya başladığı müze, halen dünyanın bu konudaki en büyük müzesi olma özelliğini taşıyor. Koleksiyonunda, 1700’lerden günümüze gelen ve dünyada eşi olmayan bir müzik eserleri bölümü ile ilk örneklerinden son model cihazlara kadar müzik enstrüman ve aletleri var.

Haberin Devamı


Vali İrfan Balkanlıoğlu (sağda)
şilt verdi.


Müzede neler var?
30 bin civarında LP, CD, kartuş, kaset gibi değişik formatlarda müzik arşivi.
1000 adet civarında HiFi koleksiyonu(1800'ün sonlarına doğru Edison'un icadı olan fonograf dahil gramofonlar, müzik kutuları, mikrofonlar, amfiler, ilkinden bugüne kadar CD çalarlar, radyolar, makara teypler, hoparlörler, çok kanallı profesyonel kayıt cihazları).
500’den fazla çalışır durumda elektronik klavye, elektro piyano ve orglar.
Antika otomobil müzik sistemleri, kamera ve televizyonlar.
Antika yazarkasa, hesap makineleri, teraziler, daktilolar, cep saatleri, fotoğraf makineleri, cep telefonları, telefonlar.
Osmanlı nişan ve şemseleri, fes etiketleri.
Yüzlerce dünyaca ünlü kişinin sanatsal temalı gerçek ıslak imza koleksiyonu ve imzalı gitarları (Albert Einstein, Steve Jobs, Benjamin Franklin, Edison, Beatles, Pink Floyd, Frank Sinatra, Queen, Michael Jackson, Elton John, Madonna, Pavarotti, Charlie Chaplin, Elizabeth Taylor, Marilyn Monreo, Marlon Brando, Al Pacino, Steven Spielberg, George Lucas, Nasa astronotları dahil).
Bunların hepsi de bakımlı ve çalışır durumda. Teşekkürler, Şükrü Demirayak.