Yaman Törüner

Yaman Törüner

yaman.toruner@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu geçen hafta içinde yaptığı açıklamada, yükselen enflasyonu ve ekonominin genel gidişatını değerlendirdi ve bozulan ekonomik dengeler konusunda hükümeti uyardı. Merkez Bankası (MB), diyor ki:
- Son dönemde oluşan yurt içi kaynaklı belirsizlik artışı neticesinde, tüketici güveninde belirli düşüşler gözlenmiştir. (Siyasi gelişmeler, güven sarsıcı olmuştur.)
- Ocak ayında fiyatlar (tüketici), yüzde 1.98 artmış ve yıllık enflasyon yüzde 7.75’e yükselmiştir.
- Enflasyon artışının temel nedeni, gıda fiyatları, artırılan vergiler ve döviz kurunun yükselişidir.
- Uluslararası piyasada petrol fiyatları düşerken, bizde yükselmiştir. (Doğalgaz fiyatlarındaki artış ise, seçim nedeni ile henüz piyasaya yansıtılmadı. Nisan enflasyonunda, yükseltilen doğalgaz fiyatlarının da etkisi görülecek.)

Büyüme yavaşlayacak

- Tüketici kredilerinde daha belirgin olmak üzere, kredi büyüme hızları kademeli bir yavaşlama eğilimine girmiştir. (Ekonominin büyüme trendi yavaşlayacaktır.)
- İktisadi Yönelim Anketi’nde yer alan yatırım ve istihdam eğilimi, bir miktar zayıflamakla birlikte ılımlı seviyesini korumaktadır. (Yatırımcılar, hâlâ ekonomiye güvenmekte ve bu aşamada yatırımlarını erteleme yoluna gitmemektedir.)
- MB, 2014 yılı ilk çeyreğinde, yurt içi nihai talebin düşme yönünde olacağını hesaplamaktadır. (Bu gelişmede, TL’nin değer kaybetmesinin de etkisi vardır.)
- Sanayi sektöründeki istihdam görece zayıf görünümünü sürdürse de, inşaat sektöründeki istihdam artmıştır; dolayısıyla, bu yıl ekonomik daralma yaşansa bile, işsizlik yükselmeyecektir. Ancak, küresel ekonomik toparlanmanın beklentilerin altında kalması ve iç belirsizlik, yatırım ve istihdam artışını sınırlayabilecektir. (Politik istikrar daha da bozulursa, yatırımlar azalacak ve işsizlik artacaktır.)
- Artan kurların ihracata olumlu etkisi ve kredi hacmindeki azalma, 2014 yılında cari işlemler açığını ciddi biçimde düşürecektir.

Yapısal tedbir hayati

- Mevcut belirsizlikler karşısında, ekonomimizin korunması için, maliye ve finans konularındaki temkinli duruşun sürdürülmesi kritik önem taşımaktadır. (‘Seçim ekonomisi’ uygulamalarından, vazgeçilmelidir.)
- MB’nin önden yüklemeli parasal sıkılaştırma politikalarına rağmen, enflasyon beklentileri kontrol altına alınamamıştır.
- Mali disiplini kalıcı hale getirecek ve tasarruf açığını azaltacak yapısal reformlar yapılmalıdır. Orta Vadeli Program’ın gerektirdiği yapısal düzenlemelerin hayata geçirilmesi büyük önem taşımaktadır. (MB, çeşitli bakanların nisan ayı başında açıklanacağını söyledikleri ‘ekonomik tedbir paketi’nin, geciktirileceğinden korkuyor ve hükümeti uyarıyor.)