Yaman Törüner

Yaman Törüner

yaman.toruner@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Son alınan bankacılık kararları, sıranın bankalara ve bankalara yatırım yapan yabancılara geldiğini gösteriyor. Ekonomi yönetimi, yıllardır devam eden sıcak para akışının hıncını bankalardan çıkarmaya kararlı. Bankaların kârları azaltılırsa, sıcak para girişinin de azalacağı görüşü hakim. Ekonomiyi yönetenler, ‘nerede kâr varsa orada bir haksızlık vardır’ düşüncesine kapılmışlar. Oysa, ‘nerede kâr varsa orada bir haklılık vardır’.
Ekonomi konusu, mevcut iktidarın en başarılı olduğu konu oldu ve gücünü bu başarıdan aldı. Ekonomideki başarı, olan bitene hiç müdahale edilmemesi ve bu iktidardan önce yapılanların miras olarak kullanılması sayesinde mümkün olabilmişti. Şimdi hükümet, iktidara geldiğinden beri ilk kez ekonomi konusunda karar alıyor ve sıcak paranın önlenmesi adına bankalara yükleniyor.

Bindiğimiz dalı kesiyoruz
Böyle kritik durumlarda yapılan müdahaleler, çoğu kez istikrarı bozar ve ‘bindiğiniz dalı kesmeniz’ sonucunu doğurur.
- Hükümet, işsizliği azaltmak istiyor ama alınan bu tedbirlerle, krediler ve üretim azalacak, işsizlik daha da artacak. İşsizliğin artmasıyla, yoksulluk ve çaresizlik artacak; önümüzdeki seçimlerde oylar, olması beklenen seviyenin altına inecek.
- Krediler pahalılaşınca yalnız üretim değil ihracat da düşecek; protestolu senetler ve şirket iflasları artacak.
- Merkez Bankamız, munzam karşılık silahını tozlu raflardan indirdi. Oysa, bütün dünyada munzam karşılıklar, yavaş yavaş kaldırılıyordu. Bunun sebebi de, küreselleşen dünyada, munzam karşılıkla cezalandırılan milli bankaların yabancı bankalarla rekabet edememesiydi. Alınan bu son kararlarla bankalarımız, yabancı bankalarla rekabet gücünü daha da yitirecekler.

Nemli sıcak
- Dünyadaki diğer ülkeler, kendi şirketlerinin değerini yükseltmeye çalışırken, bizim şirketlerin değeri düşecek. Borsaya sıcak para getirmeyecekler ama yabancılar şirketlerimizi bu düşürülmüş değerlerden satın alacaklar. Çünkü, dünyada likidite bol olacak.
- Bu kararlar, yabancıların ekmeğine yağ sürecek. Sanki, kararlar onlar için alındı. Kemal Derviş de bu kararların alınmasını istiyordu. Bu kararlarla birlikte, yabancılar özelleştirilecek kamu mallarına rağbet edecekler. Yalnız kamu değil, gözde özel şirketler de yabancıların eline geçecek. Kısacası, kaş yapayım derken göz çıkarılacak.
- Bu çeşit sıcak paraya ‘Nemli Sıcak(Hot & Humid) Para’ deniliyor. Bizde de ‘sıcak para’nın yerini ‘nemli sıcak para’ alacak. Bu sefer yabancı para, yalnız kesemizi değil, vücudumuzu da çürütecek.
Bir ülkedeki büyümenin durdurulmasını, ihracatın baltalanmasını nasıl izah edebilirsiniz? Sıkıntı sıcak para ise, yapılması gereken, hiç bunlarla uğraşılmadan kurların yükseltilmesiydi.