Yaman Törüner

Yaman Törüner

yaman.toruner@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

2013 yılının en önemli teknolojik gelişmesi, robotların günlük hayatımızda yerini almaya başlaması olacak. Halen, birçok sanayi kolunda kullanılmaya başlanmış olan çeşitli robotlar var; ama bunların hiçbiri küçük işyerlerimizin, bürolarımızın ve evlerimizin birer elemanı olamadı. Şimdilik, sadece robot elektrik süpürgeleri evimizde kullanılabiliyor. Bunların kullanımı da, daha çok gelişmiş ülkelerde yaygın. Bizde, yeni yeni piyasaya çıkabildi ve yerli üretimi yok.
Geçen yüzyılın en önemli icatları arasında, otomobil, telefon, televizyon, bilgisayar, uçak, uzay araçları vardı. Bunlarda kullanım kolaylığı sağlanması ve araçların evlerimize girmesi zaman aldı; ama yenilikleri yapabilen kuruluşlar, büyük kârlar elde ettiler.
Bu yüzyılın tarihe damgasını vuracak ilk uygulaması, robotların evlerimize ve iş yerlerimize girmesi olacak. Gelecek yıl piyasada kendini gösterecek olan “programlanabilir robotlar”ın üretiminin Apple’ın, Microsoft’un kârlılık durumlarını katlayacağı anlaşılıyor.

Haberin Devamı

İlk üretim 800.000 adet
“Programlanabilir robotlar”dan ilk yıl 800.000 adet üretilmesi planlanıyor. 2018’e kadar, 11 milyon ve 2023’e kadar da 30 milyon robot hizmetimizde olacak. Sanayide kullanılan robotlar, programlama maliyeti dahil yaklaşık 300.000 dolara mal olurken, gelecek yıl piyasada satılmaya başlanacak olan robotların her şey dahil 22.000 dolara satılması bekleniyor. Sanayi robotlarının programlanması aylar sürerken, “Baxter” adı verilen ilk “programlanabilir robot” bir saat içinde kullanıma hazır hale gelecek.
22.000 dolara satılacak olan ilk robotun, bir yıl içinde aile veya şirket işlerinde 30.000 dolarlık tasarruf sağlayacağı; satışı yapan şirketin de 10 yıl içinde 16 milyar dolarlık bir ciroya ulaşacağı hesaplanıyor. Robot, kafa bölümünde bulunan bilgisayar ekranı ile sahibi ile haberleşebiliyor ve hislerini, problemlerini iletebiliyor.

Adı “Baxter”
Ev ve şirket işlerinde kullanılabilecek bu ilk robot, 2002 yılında “Roomba elektrik süpürgeleri”ni de geliştiren Rodney Brooks tarafından piyasaya sürülüyor. “Baxter” halen, sandviç yapabiliyor, kasiyer olarak kullanılabiliyor, dosyalama işlerini de hata yapmadan gerçekleştiriyor. Bilgisayar ve cep telefonu olarak da kullanılabiliyor.
“Baxter”, iş yaparken bir yere çarpmayacak, insanlara kesinlikle zarar vermeyecek ve uzaktan kumanda edilebilecek biçimde tasarlandı. Bahçelerden meyve, ürün v.s. toplayabilecek olanlar da geliştirildi. Bunlar, gece-gündüz aralıksız çalışabilecek.
“Baxter”, aynı bilgisayarlar gibi, insanın yerini almayacak ama ona yardımcı olacak biçimde programlandı. Robotları, özel programlanan aynı robotlar üretiyor. Bir yeri bozulan robot, arıza büyük değilse kendi kendini tamir edebiliyor.
Dünyamız süratle değişiyor; yenileniyor.