Yaprak Aras

Yaprak Aras

-

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Online dünya uzun bir zamandır sanal para birimi Bitcoin’i konuşuyor. Hiçbir devlete veya bankaya ait olmayan Bitcoin’in değeri, internet kullanıcıları tarafından belirleniyor. 2009 yılından beri internette işlem gören Bitcoin’le alışveriş yapıldığında bu işlemi yalnızca alıcı ve satıcı biliyor. Bitcoin’in kullanımı son aylarda hızla artmaya başladı. Nisan ayı içinde Bitcoin’le 1 milyar dolar değerinde işlem gerçekleştirildiği tahmin ediliyor.
Bitcoin’leri, ‘mining’ denen özel bir işlemle herkesin oluşturabilmesi mümkün. Ancak mining, biraz meşakkatli ve masraflı bir işlem. O nedenle para birimini edinmek isteyenler, MT Gox adlı bitcoin piyasasını tercih ediyor. Geçtiğimiz aylarda kurulan BtcTurk.com sitesi de TL karşılığında Bitcoin alıp satmaya başladı. BtcTürk’ün kurlarına göre Bitcoin’in şu anda alışı 247, satışı ise 249 TL.
Alım-satım işlemlerinin yanı sıra, Bitcoin’in alışverişlerde kullanımı da yaygınlaşıyor. Bitcoin’le pizza, hediye çeki, gıda alışverişi gibi hizmetler sunan şirketlerin açılması, uzmanlara göre para biriminin kuvvetlendiğine; yalnızca bir internet denemesi olmakla kalmayacağına da işaret ediyor.
Moda sektörü de Bitcoin’e yabancı kalamıyor. Geçtiğimiz günlerde açılan Bitfash.com, müşterilerine mağazaların online sitelerinden Bitcoin’le alışveriş etme imkanı veriyor. Çin ve Avustralya merkezli marka, para birimini kullanan ilk moda e-perakende sitesi. Bitfash ekibi, siteyi açmalarının sebebini bu paraya ilginin artması ve elindeki Bitcoin’i harcamak isteyenler olarak açıklıyor.
Bitfash, pazardaki açığı şu yöntemle değerlendiriyor: Bitfash aracılığıyla marka anlaşması bulunan mağazalardan birine yönlendiriliyor, alışverişinizi yapıyorsunuz. Ödeme aşamasına geldiğinizde özel bir çıkış arayüzüyle Bitcoin hesabınıza bağlanıyorsunuz. Bitcash, bu durumda parasını harcamak isteyen marka ile müşteri arasında bir aracı gibi. Bu nedenle de alışveriş yapanlardan ufak bir komisyon alıyor.
Henüz 18-40 yaş arası erkeklerin ağırlıklı olarak kullandığı Bitcash’i şimdilik en çok Amerikalılar ve Asyalılar tercih ediyor. Bu nedenle de sitenin anlaşmalı olduğu markalardan biri, erkek lüks markalarının satıldığı Mr. Porter.
Forever 21, Zara ve Asos, Bitcoin’le alışveriş yapılmasına olanak sağlayan markalar. Bitcoin’in yükselişi sürdükçe, Bitfash’e eklenecek vizyoner markaların sayısı artacaktır. Bakalım Bitfash ile alışveriş yapabileceğimiz ilk Türk moda markası hangisi olacak?