Zeynep Aktaş

Zeynep Aktaş

zeynep.aktas@gmail.com

Tüm Yazıları

Bayram öncesi borsa sürpriz yükselişle tüm zamanların rekorunu kırdı. Yüksek faizler TL’ye ilgiyi artırıyor. Risk primin daha da düşmesi yabancı yatırımların önünü açabilir

Finansal piyasalarda yaşanan para hareketliliği, yatırımda yeni bir trendin oluştuğunu gösteriyor. Bankacılık sektöründe faiz oranları ve kredi hacmi, mevcut finansal hareketlilik, TL’nin daha cazip hale geldiğini gösteriyor. Bankaların 1 ile 3 ay gibi kısa bir dönem için Türk lirası cinsinden mevduata uyguladığı faiz oranı yüzde 59,5’ten yüzde 64,3’e çıktı. Bankalar bu süre zarfında birikimini mevduat hesabında tutan mudilere daha yüksek getiri sunuyor.

Haberin Devamı

Peki, böyle bir ortamda borsada reel getiri mümkün mü? Haftanın son işlem gününde BIST 100 Endeksi’nde bir günde yüzde 5,37 oranında yükseliş gözlendi. Endeks 9.618 puana yükseldi. Piyasaya yabancı para girişinin olması yüksek faize rağmen borsaya yönelimin daha da güçlenmesini mümkün kılabilecektir. 1990’lı yıllarda reel faiz ile borsanın güçlü seyri paralel şekilde gerçekleşmişti. Benzer bir durum için zemin buna müsait.

Özellikle 1995-1999 döneminde enflasyon yüzde 68-78 bandında seyrederken, bir yıllık bono faizinin yüzde 45 ile yüzde 197 arasında seyrettiği dönemde Borsa İstanbul’da getiriler yüzde 46 ile yüzde 485 aralığında gerçekleşti. Endeks 1996’da yüzde 143 artarken 1997’de yüzde 253 yükseldi. 1998 krizindeki yüzde 24’lük gerileme olsa da 1999’da yüzde 485 oranında çıkış yaşandı.

Enflasyonla mücadele noktasında kararlı duruşun sürdürülmesi, kurumsal yatırımcıların yanında bireysel yatırımcıların da yatırım eğilimlerini hisse senedi yönünde güçlendirmesi piyasalardaki parasal hareketliliklerin seyrini etkileyebilecektir.

Piyasalar stresi atıyor

Piyasaların rahatlamaya başladığı görülüyor. Dolar/TL kuru TCMB’nin alımlarına rağmen 32,04 seviyesinde. Öte yandan TCMB verilerine göre hisse senedinde beş hafta üst üste yabancı çıkış yaşandıktan sonra izleyen iki haftada yüklü alımlar geldi. 22 Mart haftasında 429 milyon dolar ve 29 Mart haftasında 267 milyon dolar yabancı alım gerçekleşti. Sadece mart ayının ikinci haftasındaki alım 696 milyon dolar oldu.

Haberin Devamı

Borsa rallisi sürecek mi

BIST Tüm-100’de %30 üzeri kazançlar

Volatil fiyat hareketleri ile dikkat çeken BIST Tüm-100 hisselerinde dört hissede yüzde 30 üzeri getiriler oluştu. Bu hisseler Fonet Bilgi Teknolojileri, Yayla En. Ür. Tur. Ve İnş, Beşiktaş Futbol ve Kuştur Turizm. Yatırımcıların BIST Tüm-100’deki yüksek getirili hisseleri değerlendirirken bu hisselerin mali yapılarındaki gelişmeleri ve yıllık seyirdeki performanslarını yakından izlemesinde fayda var. Neticede yaşanabilecek kâr satışları ciddi kayıpları da beraberinde getirebilecektir.

Borsa rallisi sürecek mi

Bankaları rahatlatan karar

Kredi büyümesinde menkul kıymet yükümlülüğü kaldırılıyor. TCMB yüzde 4 olarak uygulanan menkul kıymet tesis oranını yüzde 1’e indirdi. Ayrıca kredi büyümesine göre menkul kıymet tesisine ilişkin uygulamanın sonlandırılmasına karar verildi. Bu, bankaların belirli yükümlülüklerine karşılık olarak tutmaları gereken menkul kıymet oranının düşürülmesi anlamına geliyor. Bu da bankaların ellerindeki likiditeyi daha rahat alternatiflerde değerlendirmesine olanak verecektir.

Haberin Devamı

Borsa rallisi sürecek mi

Para piyasası fonlarında hızlı büyüme

Para piyasası fonlarına 5 Nisan haftasında 30 milyar TL’lik para girişi ve 21,6 milyar TL’lik para çıkışı oldu. Para piyasası fonlarında net 8,4 milyar TL’lik büyüme gerçekleşti. Aynı dönemde hisse senedi fonlarına 2,1 milyar TL ve kıymetli maden fonlarına da 1,1 milyar TL’lik para girişi oldu.

Yatırımcıların bir yandan yüksek faiz imkanından yararlanarak para piyasası fonlarında getirilerini artırmaya çalıştığı, öte yandan altın ve hisse fonlarına ilgi gösterdikleri gözleniyor.