Zeynep Aktaş

Zeynep Aktaş

zeynep.aktas@gmail.com

Tüm Yazıları

Ekonomide iyileşme sağlayacak adımları satın alan borsa yatırımcısı endeksi 5.114’e taşıdı. Küresel iş yapan ve defter değerine yakın hisseler ile yaz sektörleri, yatırımcılar için fırsat sağlayacak.

Seçimler geride kaldı. Ülke yönetimine dair belirsizliğin ortadan kalkmasıyla birlikte gözler yeniden ekonomiye çevrildi. Gerek reel sektörde gerekse mali sektörde faaliyet yürüten yatırımcılar koşullara uygun bir strateji ile mevcut sorunlara somut çözümler sunan hamleler bekliyor. Borsa cephesindeyse yaz mevsimine girilmesiyle birlikte daha fazla yaz sezonunda canlanan sektörlerin gündeme gelmesi sürpriz olmayacak. Turizm gelirlerinde canlanma beklentisi, ulaştırma sektöründe yolcu ve doluluk oranlarında yaşanacak artışlar sektör hisselerine de olumlu yansıyacak.

Haberin Devamı

Borsada ikinci yarı ralli yaşanacak mı

Yeni kabine etkisi

Yılın ikinci yarısında turizm sektörünün canlanmasını, yeni kabine ve enerji fiyatlarındaki düşüşün etkililerini ekonomi üzerinde görebiliriz. Bu da fiyatlara yansıyacaktır. Enflasyonun yüksek seyri karşısında getirilerin çok düşük kaldığı borsada yeni alıcılar gözlenebilir.

Seçim belirsizliğinin geride kalması sonrası yılın ikinci yarısında borsada bir ralli yaşanma olasılığı tartışılmaya başlandı. İlk yarıda yaşanan düşüşler ve zorlu ekonomik koşullar, yatırımcıların ikinci yarı için umutlarını canlandırmış görünüyor. Peki, borsada gerçekten bir ralli beklemek ne kadar gerçekçi?

Borsa İstanbul’da yılın ikinci yarısında bir ralli yaşanması için farklı etkenlerin bir araya gelmesini gözlemek gerekiyor. Öncelikle ekonomik koşulların iyileşmesi ve makroekonomik verilerde iyileşme belirtilerinin görülmesi rallinin önünü açabilecek en önemli faktördür. Öte yandan yatırımcıların güveninin yeniden sağlanması ve risk iştahının artması ralliye katkı sağlayacak bir diğer faktördür. Ayrıca, piyasayı destekleyecek adımlar, yerli ve yabancı yatırımcıların piyasaya olan ilgisini canlandırırken çıkış hızını da motive edecektir.

Bir ralli için gerekli koşullar sağlansa dahi rallinin gerçekleşmesi için bazı zorlukların da her zaman için gündeme gelebileceği unutulmamalı. Özellikle küresel ekonomik belirsizlikler, resesyon etkileri, ticaret savaşları, faiz oranlarındaki değişimler ülke ekonomisi iyi olsa dahi rallinin önündeki engel arasında sayılabilir. Öte yandan iç piyasada yaşanan yapısal sorunlar, sektörel zayıflıklar veya şirket bazlı problemler de borsanın performansını etkileyebilir.

Haberin Devamı

Bankalar hızlı çıktı

28 Mayıs’ta yapılan ikinci tur cumhurbaşkanı seçimi öncesinde 4.404 seviyesine kadar gerileyen BIST Banka Endeksi seçim sonrasında yüzde 20,50 değer kazandı. Borsa İstanbul’un gösterge endeksi BIST 100 Endeksi ise yüzde 15,51 oranında arttı. Maden sektörü hisselerindeki artış yüzde 19,28 olurken teknoloji hisselerindeki değer artışı yüzde 17,92 seviyesinde gerçekleşti. Seçim sonrasında belirsizliğin bitmesiyle birlikte tüm endekslerde artış gözlendi.

Endeks hisseleri gözde

Borsada endeks hisselerinin odakta olacağı bir dönem yaşanacak. Zira ekonomide atılacak adımlar piyasalar açısından önemli. Özellikle yerli kurumsal yatırımcıların yeniden pozisyon almaya başlamaları yabancı satışlarının durması endeks hisselerinde yükselişi getirebilir. BIST 30 içerisinde ihracat ağırlıklı çalışan şirketler bu dönemde yatırımcıların tercihleri arasında yer alacak.

Haberin Devamı

Yeni dönem beklentileri

1 Enflasyonla mücadele noktasında etkili adımlar.

2 Ekonomik göstergelerde öngörülebilirlik.

3 Regülasyonların azaltılması.

4 Yabancı yatırımcılarla etkili diyalog.

5 Şeffaf, açıklayıcı, kapsayıcı adımlar ve değerlendirmeler ve sürpriz içermeyen kararlar.

6 Sürdürülebilir ekonomik büyüme için yapısal dönüşümlerin desteklenmesi.

7 Uluslararası finans kuruluşlarıyla iş birliğinin artırılması.

8 Bütçe açığını kontrol altına alması.

9 Yatırım ortamını iyileştirecek adımlar.

10 Bürokratik işlemlerin azaltılarak iş yapma kolaylığının sağlanması.

Dolar kurunda kademeli dönem

Dolar/TL kuru 20,95 TL seviyesinde. Kurda kontrollü bir yükseliş var ve kademeli olarak sürebilir. Yıla 18,70 TL’den başlayan dolar/TL kuru yüzde 11,9 oranında yükseldi. Enflasyon yüzde 43,68 seviyesinde ve yıllık bazda kurda enflasyon kadar yükseliş yaşanması yıl sonunda 26,86’ya tekabül eden bir fiyata denk geliyor. Dolar kurunda yeni denge fiyatlarını atılacak adımlar ve ülkeye yönelik yabancı sermaye akışı belirleyecek.