Zeynep Aktaş

Zeynep Aktaş

zeynep.aktas@gmail.com

Tüm Yazıları

Yılın ilk çeyreğinde borsa ve altın kazandırdı, onları mevduat izledi. Döviz getirisi enflasyonun altında idi. Mevduat faizleri yükselişte. Seçim sonrası TL’ye geçişin hızı izlenecek.

Bu yılın başlangıcıyla birlikte gelen Merkez Bankası’nın politika adımları piyasalara damga vurdu. 25 Ocak, 22 Şubat ve kritik 21 Mart politika adımları paranın da akış rotasını çizdi. TCMB ocak ayında faizi yüzde 45’e çıkarırken şubatta pas geçti. Seçim öncesi ise faizi 500 baz puan artırarak yüzde 50’ye çıkardı ve piyasanın önüne geçti. TCMB’nin önden yüklemeli faiz kararı enflasyon konusundaki kararlılığı noktasında hem yerli hem de yabancı kuruluşlar için bir mesaj oluşturdu. İlk çeyrekte en güçlü getiri borsa ve altında yaşandı. BIST 30 hisselerinde ortalama yüzde 23’lük değer artışı yaşanırken Cumhuriyet altını yüzde 21 yükseldi. Borsanın geneline yayılan yükselişte BIST Tüm-100 hisselerinde getiriler yüzde 28,63’e yükseldi. Mevduat ilk çeyrekte yüzde 11,34 kazandırırken Dolar yüzde 9 ve euro 7 getiri sağladı. Yatırımcının TL varlıklara ilgisi ise artırmış durumda.

Haberin Devamı

Piyasalarda TL yıldız olur mu

Fonlara kayış hızlanacak

Likit olması, mevduat eşleniği getiri sunması, faiz avantajını kısa sürede en iyi yansıtan enstrüman olması nedeni ile para piyasası fonlarına ilginin arttığını görüyoruz. TL’deki değerlenme ile birlikte bu ilgi yükselecek.

Mart enflasyonu önemli

Ekim-aralık aylarında yüzde 3,43 ve 2,93 arasında gerçekleşen aylık enflasyon ocak ve şubat aylarında sırayla yüzde 6,70 ve 4,53 olarak gerçekleşti. Merkez Bankası’nın öncü gösterge olarak izlediği enflasyon verisi ve mart enflasyonu için de beklentilerin yükselmesi TCMB’nin 500 baz puanlık faiz artışını beraberinde getirdi. Mart ayı enflasyonu için en düşük aylık beklenti yüzde 2,7; en yüksek beklenti yüzde 4,4. Mart enflasyonunun yüzde 3,5’in altında gerçekleşmemesi halinde TCMB’nin yeni aksiyonlar aldığını göreceğiz. Enflasyonun yüksek seyrini düşürmesi için tüketimin hız kesmesi önemli bir faktör.

Piyasalarda TL yıldız olur mu

Altın gündemde kalmayı sürdürür

Yılın kazandıranları arasında öne çıkan altın yatırımcıların radarında kalmaya devam edecek. Ons altında 2.300 ve 2.500 dolar seviyeleri hedef noktalar. Yurt içerisinde dolar kurundaki artışlar enflasyon altında gerçekleşse de devam edecek. Bu nedenle altın gündemde kalacaktır. Merkez bankalarının faiz indirim döngüsüne girmiş olması altındaki yükseliş beklentilerini güçlü tutan en önemli neden olarak öne çıkıyor.

Haberin Devamı

Piyasalarda TL yıldız olur mu

Haftanın ‘kritik’ ekonomi verileri

1-5 Nisan haftasında ekonomik ajandamız oldukça yoğun. Türkiye’den imalat PMI, TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi) ve ÜFE (Üretici Fiyat Endeksi) gibi kritik verilerin yanı sıra, hazine nakit dengesi de takip edilecek. ABD’de ise PMI (Satınalma Yöneticileri Endeksi), dayanıklı mal siparişleri, haftalık işsizlik raporu ve tarım dışı istihdam verileri piyasa hareketlerini belirleyici olacak. Avrupa’dan da imalat PMI ve TÜFE verileri gelecek, bu da bölgenin ekonomik sağlığı hakkında önemli ipuçları sunacak. Çin’de ise imalat PMI verisi, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin üretim kapasitesi ve ekonomik aktivitesi hakkında bilgi verecek.

Haberin Devamı

Haftanın kazandıranları

- Borsada BIST 30 Endeksi’nde haftalık bazda güçlü getiriler gözlendi.

- Banka sektöründe Akbank %6,54 ve Garanti Bankası %4,11’lik artışlarla öne çıktı.

- Kimya sektöründen Sasa Polyester %4,49’luk getiri ile yatırımcıların ilgisini topladı.

- Sabancı Holding %4,23 ve Koç Holding %2,26 ile holding sektöründeki kazançları temsil etti.

- Enerji sektöründe Odaş Elektrik %3,38 artış gösterirken, madencilik alanında Koza Altın %3,1’lik yükselişle dikkat çekti.

- Banka ve Holding hisselerinde yabancıların paylarında artış gözlendi. Sasa’da %700’lük bedelsiz açıklaması sonrası yatırımcı ilgisi arttı.

- Haftanın kazandıranlarında öne çıkan holdingler önümüzdeki dönemde ilgi görmeye devam edebilir.

Haftanın kaybettirenleri

- BIST 30 Endeksi’nde haftanın kaybedenleri arasında petrol sektöründen Petkim, %13,56’lık düşüşle zirvede yer aldı.

- Metal ana sanayi sektöründen Kardemir (D) ve Ereğli Demir Çelik, sırasıyla %3,57 ve %2,26 değer kayıplarıyla dikkat çeken diğer hisseler oldu.

- Cam sektörünün öncü şirketi Şişe Cam %3,18 azalış gösterirken, telekomünikasyon ve haberleşme sektörünün güçlü oyuncusu Turkcell %2,8 düşüş yaşadı.

- Petkim’de yerli ve kurumsal yatırımcıların paylarında azalma görüldü.

- Ereğli ve Kardemir D hisselerinde fonlar paylarını azalttı.

- Şişe Cam’da hem yerli hem de yabancı kurumların paylarında azalış gözlendi.

Piyasalarda TL yıldız olur mu

Borsada yabancı alımı güçlenebilir

Borsada hisse senetlerinde seçicilik artıyor. Özellikle yabancıların yoğun ilgisi olan hisselerde alımlar artıyor. Borsada yurt dışında yerleşik kişiler beş haftalık satışın ardından alıma geçti. Yabancı geçen hafta 429 milyon dolarla 8 Aralık haftasından bu yana en güçlü hisse senedi alışını gerçekleştirdi. Yabancıların alımlarının önümüzdeki dönemde güçlendiğini görebiliriz. Bu nedenle yatırımcıların odağına Holdingler yerleşmeye başlayabilir. BIST 100 Endeksi dolar bazında 200 günlük ortalamadan döndü. Yukarı eğilim güçlenebilir.