Dekorasyon trendlerinde 2021'e hızlı bakış

30 Aralık 2021

Öncelikle geçen yılın ikinci yarısında olduğu gibi bu yılda maalesef pandeminin etkileri yoğun şekilde devam etti. Bu etkilerin getirdiği bir takım sorunlar herkesin gündeminde ilk sırada yer aldı. Dolayısıyla dekorasyon trendlerinde belirgin ölçüde bu durumdan etkilendi. Ekonomik ve pratik şekilde değişiklik yapma düşüncesi daha önemli hale geldi. Örneğin atmadan yenileme projeleri oldukça popülerlik kazandı. Hem mobilya hem de ev tadilatlarında çoğumuz daha aktif bir yıl geçirdik diyebiliriz. Rustik ve vintage etkili ürünlerin yeniden tasarıma ve mekanlara kazandırılması trendi de bu şekilde desteklenmiş oldu.

Uzun bir aradan sonra maksimalist akım kendini gösterdi. Bu akımın en büyük katkısı duvar kağıdı trendinin de geri dönmesi oldu. Özellikle orman, doğa, hayvan figürlü ve çizgili duvar kağıtları sıkça karşımıza çıktı. Duvar dekorasyonunda çıtalar 2021’de önemli ölçüde kullanıldı. Duvar çıtaları her stile uyum sağlayabildikleri ve uygulama kolaylığı açısından getirdiği avantaj

Yazının Devamı

Dekorasyon trendlerine öncülük eden stiller, endüstriyel stil

21 Ekim 2021

İkinci Dünya Savaşı sonrası sanatçılar karamsar günlerin sıkıntılarını atlatmaya çalışırken yenilik arayışı içine girmişlerdi. Terk edilmiş eski yapıları bu stille yeniden hayata döndürerek ‘olduğu gibi bırak ‘ felsefisinin de temellerini atmış oldular. Çünkü bu stilin en belirgin özelliği binanın yapısal öğelerini gözler önüne sermekten geçiyor.

Endüstriyel stilin detaylarına yakından baktığımızda gözümüze ilk çarpan malzemeler taş, tuğla, ahşap ve metal olacaktır. Ürünleri doğadaki hallerine en yakın oldukları şekilde kullanmak yani doğallık bu stilin olmazsa olmazıdır. Dekorasyonda çoğu zaman gizlenmeye veya kaybedilmeye uğraşılan kolon, kiriş, sıvasız duvar, havalandırma kanalları gibi unsurlar bu stilde olabildiğince vurgulanarak mekanın bir parçası haline getirilir.  Paslanmaz çelik yüzeyler, metal aydınlatmalar, açık raflar, işlenmemiş ahşap ürünler, beton zeminler, tuğlalar gibi kusurlu yüzeyler oldukça sık kullanılarak stilin felsefesi desteklenir.

İlk çıkış noktası

Yazının Devamı

Dekorasyon Trendlerine Öncülük Eden Stiller, Minimalizm

22 Eylül 2021

Minimalizm, modern sanat ve müzikte, kökeni 1960'lara giden, sadelik ve nesnelliği ön plana çıkaran bir akımdır.  Nesnenin nesne olma özelliğine dikkat çeker ve diğer tüm duygu içeren ifadeleri hiçe sayar. Dönemde yapılan heykeller minimalist sanatçıların nesnelliğe olan bağlılıklarını gösteren en belirgin sanat eserleridir. Günümüzde de minimalizm akımı popülerliğini korumaya devam etmektedir.

 

Dekorasyon trendlerinde Minimalizm stili özgür, rahat, basit, derli toplu ve düzenli bir alan yaratmak için temel ihtiyaçların karşılanması ile yetinir. Alman mimar Mies Van der Rohe nin ünlü sözü ‘’Az çoktur’’ ya da orijinal deyişiyle ‘’Less is More’’ prensibine dayanır. Sadelik, temiz çizgiler, düz hatlı mobilyalar, sade renk paletleri stilin belirleyici özelliklerini oluşturur.

Genellikle açık plan düzeni tercih edilir. Aşırı süslü, oymalı ürünler tercih edilmez; bunun yerine daha özgün ve vurucu parçalar

Yazının Devamı

Dekorasyon Trendlerine Öncülük Eden Stiller, Maksimalizm

29 Haziran 2021

Edebiyat, mimarlık, moda, resim, heykel, dekorasyon gibi son derece önemli alanlarda dönem akımlarının izleri çok belirgin şekilde gözlemlenmiştir. Bu akımların bazılarının etkileri çok kısa sürmüş, bazıları ise on yıllarca etkilerini devam ettirebilmiştir. Özellikle Rönesans döneminde sanat ve mimarlık alanlarında bir patlama yaşanmış ve günümüz akımlarına yön veren pek çok stilin temelleri bu dönemde atılmıştır.

Sanat alanında yaşanan bu gelişmeler elbette dekorasyon dünyasını da önemli ölçüde etkilemiştir. Dekorasyon trendleri deyince akla gelen başlıca stiller Çağdaş (Contemporary), Geleneksel, Minimalist, Maksimalist, Yüzyıl Ortası Modern, Endüstriyel, Bohem, Rustik, Geçiş, Modern olarak sıralanabilir. Başlıca stillerden doğan ve günümüzde de sıklıkla kullanılan pek çok yan stil de mevcuttur. Mesela İngiliz stilinin bir yansıması olarak ortaya çıkan Shabby Chic (Salaş Şıklık) Stili buna iyi bir örnek olabilir.

Dekorasyon trendlerine öncülük eden önemli bazı stillere yazılarımda yer vermenin

Yazının Devamı

Buram Buram Yaz Kokan Bir Stil: Akdeniz Stili

17 Mayıs 2021

Akdeniz Stili adından da anlaşılacağı üzere Akdeniz’e kıyısı olan ülkeler arasında başlamış sonrasında ise zamansız bir dekorasyon stili olarak yerini sağlamlaştırmıştır. Temel olarak kendi içinde 3 ana başlıkta toplanır. Bunlar İtalyan etkisi, İspanyol etkisi ve günümüzde en sık uygulanan Modern Tarz Akdeniz Stilidir. Akdeniz kıyılarında yer alan Afrika ülkelerinin kültürel açıdan farkları, bu ülkelerin dekorasyon özelliklerine de yansımıştır. Bu özellikler arasında rustik öğelerin kullanımına sıklıkla rastlanmaktadır. Ülkeler arasında ufak farklar olsa da genel olarak aydınlık, yalın ve rahat bir çizgiyi takip ettikleri söylenebilir.


Akdeniz evlerinin en tipik özelliklerinden biri iç mekanların küçük olmasıdır. Buna karşılık balkon, teras veya avlu gibi mekanlar oldukça geniştir ve ılıman iklimden dolayı insanlar zamanlarının çoğunu buralarda geçirirler.

Modern Akdeniz Stili renk paletine açık ve sıcak tonlar hakimdir diyebiliriz. Duvarlar genellikle beyaz kireç badanadır. Stil; seramikler, ahşap, ferforje, keten kumaşlar,

Yazının Devamı

Artık Modası Geçen Dekorasyon Öğeleri

8 Nisan 2021

Bunlardan en popüler olanlar Japandi stili (İskandinav ve Japon Stillerinden doğan bir trend) , Modern çiftlik evi stili (rahatlığı hedefleyen, pürüzsüz çizgiler, parlak vurgular ve nötr renk şemaları gibi modern dokunuşlar eklenen bir akım), Vintage (belli bir dönemde kullanılan mobilyaların güncellenerek değerlendirildiği, eskiyi yaşatmayı hedefleyen bir stil), Shabby Chic (romantik  ve son derece feminen bir tarz), Cottagecore stili (ilham kaynağı ormanlar, bahçeler, doğayla iç içe olma hali, hayvanlar, bitkiler, çiçekler olan bir stil) olarak sıralanabilir.

 

 

Dekorasyon trendleri her sene farklılıklar gösteriyor. Bir zamanlar sıklıkla kullanılan ancak son yıllarda neredeyse hiç kullanılmayan ve 2021 yılında demode sayılabilecek dekorasyon öğelerinden bazılarını bir araya getirdim.  

Koyu Ahşap Duvar Kaplamaları (Lambriler)

Karaçam, ladin gibi ağaçlardan elde edilen; bir dönem çoğu evde olan duvar kaplamaları son yıllarda yerini duvar kağıtlarına bırakmaya başladı. Mevcut lambrilerin yerine özellikle küçük çi

Yazının Devamı

Dekorasyonda 60-30-10 Kuralı

29 Mart 2021

Dekorasyon çok yönlü, kafa karıştırıcı ve bazen hayal kırıklıkları ile son bulabilecek, oldukça fazla  emek isteyen bir süreçtir. Çoğu zaman dengeli bir mekan oluşturmak zorlayıcı olabilir. Etkileyici ve hoş bir mekan yaratmak için en önemli unsur tabi ki renklerin doğru kullanımından geçiyor.

Dekorasyon konusunda tecrübeli olmayan veya nereden başlayacağını bilemeyenler için işleri kolaylaştıracak bazı temel yöntemler elbette var. İşte bu yöntemlerin en pratik ve efektif olanı 60-30-10 kuralı.

Bu kuralı uygulamak özellikle renkleri birleştirmede zorlananlar için iyi bir yoldur. Çünkü temel olarak tasarıma esas olan 3 renk seçmek başlangıç için yeterlidir. Sonrasında daha fazla doku ve desen katarak görselliği zenginleştirebilir veya hareket kazandırabiliriz.

Renk paletini oluştururken mekanımızın geneline hakim olacak renk %60 oranında kullanacağımız ana rengi oluşturacaktır. Duvarlar, zeminler, büyük mobilyalar, ana tekstil elemanları genellikle bu kategoriye dahil edilir. Odaya girdiğimizde gözümüzün en

Yazının Devamı

Dekorasyon Yenilemek İçin Ekonomik ve Pratik Çözümler

22 Mart 2021

Ev dekorasyonunu yenilemek veya evde tadilat yapmak zaman alan ve bir o kadar da maliyetli bir süreçtir. Bu sorun özellikle kiralık evlerde sıkça karşılaşılan bir durumdur. Bazı ufak değişikliklerle hoşunuza gitmeyen alanları gizleyebilirsiniz. Ayrıca birkaç minik dokunuşla herkesi daha memnun edecek sonuçlara varmak mümkündür. Burada en önemli nokta bütçeyi belirlemektir. Çünkü bütçemizin ne kadar olduğu yapabileceğimiz değişikliklerinde belirleyicisi olacaktır. Bu konuda sizlere yardımcı olabilecek bazı püf noktalarını paylaşmak istedim.

Hibrit Boyalar

Pek çok farklı marka ve renk seçeneği olan; ahşap, seramik, polyester, kumaş, deri, plastik, metal, ​duvar, dolap gibi çoğu yüzey için kullanılabilen boyalar yenileme projelerinin en gözde ürünüdür. Mutfak, banyo, gardırop gibi yıpranmış veya rengini değiştirmek istediğiniz yüzeylerde rahatlıkla kullanılabilir. Ayrıca duvarlar ve seramikler içinde uygundur. En önemli özelliği ise kullanımının diğer boyalara göre çok daha kolay olmasıdır,

Yazının Devamı