Zeynep İşman

Zeynep İşman

zeynepisman@gmail.com

Tüm Yazıları

Pandeminin etkisiyle online eğitimin ön plana çıkması, ulaşım, kısıtlı zaman gibi faktörler, yabancı dil öğreniminde velileri online platformlara yönlendiriyor. Peki, sayısız seçenek arasında, çocuğumuz için en doğru platformu nasıl seçeceğiz?

Çocuklarımızı yabancı dille mümkün olan en erken zamanda tanıştırmanın, bol bol pratik yapmalarını teşvik ederek eğitim sisteminde daha etkin bir şekilde dil öğrenimini sağlamanın önemini hepimiz biliyoruz. Ekonomik nedenlerden dolayı okullarımızda anadili İngilizce olan eğitmenlerin sayısı giderek azalıyor ve bu durum velileri anadili İngilizce olan eğitmenlerle online eğitim veren platformlara yönlendiriyor. Peki, çocukların öğrenme sürecinde online eğitim platformları ne kadar başarılı? Sayısı giderek artan online platformları seçerken nelere dikkat edilmesi gerekiyor? Online Kids Academy kurucusu İdris Atlı ile konuştuk.

Haberin Devamı

Dil öğrenme sürecinde online eğitim platformlarının rolü nedir?

Kendi deneyimimizden yola çıkarak söyleyebilirim ki; iyi geliştirilmiş, çocuklara özel olarak hazırlanmış ve çocuğun yaşına hitap eden bir online eğitim sistemi, dil öğrenme sürecinde çok başarılı oluyor. Biz 3 yaşından itibaren çocuklarla çalışıyoruz. Uzmanlar bu dönemi “altın yaş” diye adlandırıyor; çünkü çocukların algıları çok açık. Ayrıca çocuklar arasındaki fırsat eşitliğinin sağlanmasını ve ulaşılabilir fiyatlarla her çocuğun anadili İngilizce olan bir eğitmenden dil öğrenebilmesini çok kıymetli buluyoruz. Aynı eğitmen, taşradaki bir çocuk ile Almanya’da bir çocuğa aynı anda ders verebiliyor ve doğru platform tercih edilmişse çocukların her ikisi de akıcı şekilde konuşup yazabilecek seviyeye kadar İngilizce bilgisini ilerletebiliyor.

Özellikle pandemiden sonra online eğitim platformlarının sayısı çok arttı. Çocuğumuz için doğru kanalı nasıl seçeceğiz?

Çocukların dikkat süreleri doğal olarak yetişkinlerden daha düşük bu nedenle eğitmenin çocuk ile etkili şekilde iletişim kurabilmesi gerekli. Biz eğitmenin çocuğun seviyesine inebilmesi için, hem ekipman (oyuncak, kukla vb.) hem de akademik altyapı olarak gerekli donanıma sahip olması gerektiğini düşünüyoruz. Aksi takdirde, eğitmeni ile gerekli iletişimi kuramayan çocuk ya eğitime devam etmek istemiyor yahut dile karşı önyargı geliştiriyor.

Haberin Devamı

Online Kids Academy’de sistem nasıl ilerliyor?

Online Kids Academy ailesi olarak; küçük yaş grubundaki çocukların kaliteli dil eğitimine ulaşmasını hedefleyen ve eğitimde fırsat eşitliği mottosu ile hareket eden bir platformuz. 3-15 yaş arasındaki öğrencilere, her yaş grubunun seviyesine uygun olan dersler ve eğitmenlerle hizmet veriyoruz. İngilizcenin yanı sıra Almanca ve İspanyolca dersleri de var. Derslerimiz çocuklar için geliştirdiğimiz interaktif öğrenme ekranından ve anadili İngilizce olan eğitmenlerle gerçekleşiyor. Eğitmen seçimi ve ders saati rezervasyonunu veli kendisi sistem üzerinden yapıyor. İlk deneme dersimiz ücretsiz. Ayrıca çocuklarının derslere devam edip etmeyeceğine emin olamayan velilerimiz için 3 derslik ekonomik fiyatlı deneme derslerimiz de mevcut.

Haberin Devamı

Yalnızca çocuklara hizmet veren ve çocuklar için özel olarak geliştirilen bir platform olmamız esasen bizi pek çok platformdan ayırıyor. Ayrıca; her seviyeye ve yaşa uygun olarak hazırlanan ders materyallerimizle çocukların interaktif şekilde derse katılımını sağlayan online öğrenme ekranımız da bizim için bir başka belirteç niteliğinde. Yalnızca nitelikli ve iyi eğitimli eğitmenler aşamalı bir mülakat sürecinden sonra sisteme dâhil olabiliyor.

Hiç İngilizce bilmeyen bir öğrenci, yabancı eğitmen ile nasıl anlaşıyor?

Derslerimizde TPR (Total Physical Response) metodunu kullanıyoruz. Görsel işleme metodu olarak adlandırılan bu metot şu şekilde örneklenebilir: Çocuğa eğitmen ilk olarak bir objeyi gösterir, önce rengini sonra ne olduğunu İngilizce olarak ifade eder. Böylece çocuk bunun görsel olarak hem rengini hem de ne olduğunu öğrenir. Daha sonrasında konular üst üste eklenerek devam eder. Aynen doğduğunda olduğu gibi çocuk görerek ve tekrar ederek dili öğreniyor. Bu doğal bir süreç ve hep söylediğim gibi dil öğreniminde tekrarın ve pratiğin önemi hiçbir zaman yadsınamaz. Biz kendi uygulamamızda, yaklaşık 4 ders sonrasında çocuğun yavaş yavaş iletişime geçtiğini ve komutları yerine getirdiğini velilerden aldığımız dönüşler vasıtasıyla gözlemliyoruz.

Online dil eğitiminde nelere dikkat edilmeli

Eğitim platformlarında bu özellikleri arayın

Veli desteği: Aklınıza takılan sorularda karşınızda donanımlı bir ekip bulabilmeniz çok önemli.

Online öğrenme ekranı: Çocuklar için ders verilecek platformun interaktif olması çocuğun dikkat süresi ve dile hâkimiyeti bakımından önemli. İnteraktif olmayan bir eğitimle çocuğu bilgisayar başına oturtmak bir eğitimden ziyade televizyon izletmek gibi.

Eğitmen kalitesi: Eğitmenin kişisel ve akademik olarak yetkin olması da özellikle dikkat edilmesi gerekenlerden.

Ders içerikleri: Eğitim içeriklerinin çocukların yaşlarına göre özel olarak tasarlanmış olması gerekli.

Takip ve değerlendirme: Veli olarak öğretmenden aralıklı olarak geri dönüşler almak, çocuğunuz nereden nereye gelmiş bunu öğrenmek önemli.