Zeynep İşman

Zeynep İşman

zeynepisman@gmail.com

Tüm Yazıları

Çocuklarımızın dört gözle beklediği sömestir başladı. Anne babalar ise çocuklarının bu 15 günü ekrana bağımlı kalmadan nasıl verimli geçireceklerinin stresinde. Onların ihtiyaçlarını gözeterek birlikte keyifli bir tatil için ipuçlarını sıraladık.

Yarıyıl tatilini çocuklar için nasıl verimli hâle getirebileceğimiz, onları nasıl ekranlardan uzak tutacağımız konusu hepimizin ortak kaygısı. Şu bir gerçek ki, eskiden olduğu gibi çocukları kendi hâllerine bırakmak mümkün değil! Çalışan bir ebeveyn misiniz, evde çocuklarla ilgilenen bir yetişkin var mı, çalışma saatleriniz nasıl? Tüm bunlar tatili nasıl geçireceğinizi belirleyen kriterler. Çocuklarıyla birlikte bir tatil kaçamağı yapamayanlar için, günlük sistemli bir planlama gerekiyor.

Haberin Devamı

 - Öncelikle çocukların da dinlenmeye ve boş zamana ihtiyacı olduğunu aklımızdan çıkarmayalım. Tatilin ilk birkaç günü onları gerçekten rahat bırakabiliriz. Bedenlerini ve zihinlerini dinlendirmeye ihtiyaçları var.

- Çocuğumuzun yaşına uygun olarak, onunla beraber bir tatil programı oluşturabiliriz. Herkes için mantıklı ve uygulanabilir olan bir plan.

- Günlük planda, uyku, dinlenme, ekran, oyun, açık hava, sosyalleşme zamanları olabilir. Her gün bunların hepsine zaman ayırmak mümkün olmayabilir ama en baştan böyle bir anlaşma yapmak işleri sizin açınızdan kolaylaştırır.

- Büyük yaş çocuklar için katılabilecekleri etkinlikleri yine birlikte belirleyebilirsiniz. Sizi de çocuğunuzu da yormayacak bir düzende, ilgi alanlarına, zevklerine ve bütçenize göre, verimli vakit geçirebileceği birkaç etkinlik önden belirlenebilir. Özellikle büyük şehirlerde hemen her bütçe için uygun çok sayıda ara tatil etkinliği var.

- Çalışıyorsak bile 1-2 gün izin alıp, çocuğumuzla birebir zaman geçirebilir ve ilişkimizi tazeleyebiliriz. Günlük koşturmaca içinde yaratamadığımız küçük anlar ve yakınlaşmalar için bu tatil bir fırsat olabilir.

- Yaşadığınız şehri çocuğunuzla birlikte keşfe çıkmak her zaman çok keyiflidir.

- Birlikte ilgi alanına göre sinema ya da tiyatro seçimi yapabilirsiniz.

Haberin Devamı

- Ekran konusunda da her zaman olduğu gibi sınırlar önemli. Yaşına uygun olarak, nerede, ne yapıyor, kimlerle iletişim kuruyor bunlardan haberdar olmaya devam...

Çocukların hem öğreneceği hem eğleneceği bazı sömestir etkinliklerini derledik.

Çocuklarla İstanbul’u keşfedin

Çocukların yaşadıkları şehri tanımaları için bu tatil bir fırsat. Ailemle Geziyorum’un 4 Şubat’a kadar farklı tarihlerde düzenlediği turlarda danışman Ömer Kokal ve rehber Selim Pamukçu ailelere eşlik ediyor. Kayıp Elmas-Topkapı Sarayı, Gizli Semboller-İstanbul Arkeoloji Müzeleri, Zaman Ötesi Bir Mekân-Yeraltı İstanbul, Boğaz’ın incisi Dolmabahçe Sarayı temalı turlar arasında.

Macera sizi bekliyor

Çocuk dostu şehirlerin kurulması hedefiyle yola çıkan Şehir Dedektifi Derneği, 22 Ocak’taki Macera Haritası online atölyesinden 24 Ocak’taki İstanbul’un orman, koru, bitkibilim rotalarının keşfedileceği Flora İstanbul Atölyesi’ne, 26 Ocak’taki Suyun Yolculuğu’na farklı atölyeler sunuyor.

Öğrenci ve öğretmenlere özel programlar

Haberin Devamı

Pera Müzesi 23 Ocak-4 Şubat’ta öğrenci ve öğretmenlere yönelik farklı programlar sunuyor. 4-6, 7-12 ve 13-17 yaş gruplarına özel etkinliklerin bulunduğu programda öğrenciler, ahşap baskı, heykel, çivi yazısı, stop-motion animasyon, Kintsugi, papier-mâché (kâğıt hamuru) gibi farklı teknikleri deneyimleme fırsatı bulacak. Çocukların velileriyle birlikte katılabileceği bir etkinliğin de yer aldığı program, 15 farklı yaratıcı sanat atölyesinden oluşuyor.

AKM etkinlikleri

AKM’de 4 yaştan 12 yaşa kadar geniş bir yaş aralığına hitap eden atölyelerden bazıları şöyle: Oyun ve Hareket, Ritim Atölyesi, Taş Boyama, Yaratıcı Dans, Kendi Takımı Tasarlıyorum, Kar Küresi Yapımı, Seramik Anahtarlık Yapımı, Kukla Yapım Atölyesi, Yaratıcı Eller İş Başında, Magnet ve Takvim Yapımı.

Fişekhane’de tiyatro

Fişekhane’de sömestir çocuk tiyatroları var. Ayrıca “Küçük Prens: Bir Dostluk Hikâyesi”, dijital gösterisi ile de Fişekhane’de olacak.

Hisleri Harika İstanbul ve Ankara’da

5-12 yaş arası çocuklara alternatif sanat atölyeleri düzenleyen Hisleri Harika, sömestirde hem İstanbul hem Ankara’da çocuklarla buluşacak. 27 Ocak’ta Miro’nun Şifreleri Atölyesi, 28 Ocak’ta Picasso ile Duyguların Rengi var. Ankara’da bugün Mutant Oyuncağım, 26 Ocak’ta Geleceğin Robotları olacak.

Zipline parkuru

Kent Ormanı içindeki Adventur Land’de, zipline, ip parkuru, treambolin, su botu gibi macera dolu, heyecanlı etkinlikler olacak. Üstelik ebeveynler de çocukları ile katılabiliyor.

Yarıyıl Sanat Okulu

İstanbul Modern, 7-10 yaş grubu çocuklar için sanat dolu bir yarıyıl tatili programı hazırladı. 22 Ocak-2 Şubat’ta çocuklar müze eğitimcileriyle sanatsal üretimler gerçekleştirecekleri atölye çalışmalarına katılabilecek.

Ebrudan seramiğe

Kalyon Kültür’ün sömestir programı ile çocuklar; ebru, seramik ve biyomimikri atölyelerinde becerilerini geliştirebi-lecekler. Sömestir tatilindeki çocuklar, Kalyon Kültür’ün Nişantaşı’ndaki yerleşkesi Taş Konak’ta eğlendirirken öğreten programlar sayesinde keyifli zaman geçirebilecekler.

İstanbul - Ankara hattı

Beyoğlu’nda bulunan Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi’nde 3-5 yaş grubuna yönelik “Benim Hayvan Dostlarım” atölyesi, 6-9 yaş grubuna özel “Kat Kat Duygular” atölyeleri düzenleniyor. Eminönü’ndeki Türkiye İş Bankası Müzesi 5-6 yaş grubunun katılabileceği “Yaşasın Cumhuriyet” atölyesiyle çocukları Cumhuriyet’in ilk 15 yılını kapsayan bir zaman yolculuğuna çıkarıyor. Ankara Ulus’taki İktisadi Bağımsızlık Müzesi, “Müzede Masal: Birikim Masalı (Ebeveyn-Çocuk Atölyesi),” “Cumhuriyet Postası Atölyesi” ve “Antik Kent Nysa’yı Geziyorum” gibi ücretsiz atölyeler ile ara tatildeki çocuklara keyifli saatler sunuyor.

***