Haberler Yöresel Tarifler Kayseri'nin yöresel lezzetleri Kayseri'nin yöresel lezzetleri Mantıdan yağlamaya Kayseri mutfağının birbirinden güzel lezzetleri ve tarifleri... 1 Kayseri mantısı malzemeleri: 2 su bardağı un 1 çay bardağı su 1 yumurta 1 çay kaşığı tuz 1 kase yoğurt 2 diş sarımsak 1 kaşık salça 1 kaşık tereyağı İç harcı için: 200 gram kıyma 1 soğan 1 çay kaşığı karabiber 1 çay kaşığı pul biber 1 çay kaşığı tuz 2 Kayseri mantısı yapılışı: Yoğurma kabı içerisine un konulacak ve ortası havuz yapılacak. İçerisine yumurta, su, tuz ilave edilecek ve karıştırılacak. Ardından un ilavesiyle sert ve pürüzsüz, hamur yoğurulacak. Hamur 3 parçaya bölünecek ve beze yapılacak. Bezelerin üzeri bezle örtülecek ve 15 dakika dinlendirilecek. Yoğurma kabı içerisine kıyma, soğan, karabiber, pul biber, tuz ilave edilecek ve yoğurulacak. Bezeler 1.0 veya 1.5 mm. kalınlıkta yufka açılacak. Yufkalar 1.5 veya 2.0 cm. boyutunda kare olarak kesilecek. Her kare'ye yeterli miktarda iç konulacak ve karşılıklı köşelerinden kapatılacak ve ortada birleştirilecek. Kapatılmış mantılar un yayılmış bir kap içerisine alınacak. Ardından kaynamakta olan tuzlu su içerisine salınacak ve normal ısı ayarında tencere açık olarak 15 dakika haşlanacak. Süre bitiminde kevgir kepçe ile servis tabaklarına alınacak. üzerine sarımsaklı yoğurt ve salçalı sos ilave edilecek. 3 Nevzine malzemeleri: 1 kilo un 1 yumurta 1 su bardağı ceviz 1 su bardağı tahin 1 su bardağı sıvı yağ 2 yemek yemek kaşığı sirke 2 çay kaşığı karbonat 1 su bardağı süt 1 margarin Şerbeti için: 3 su bardağı şeker 2 su bardağı su 1 çay kaşığı pekmez 4 Nevzine yapılışı: Şerbeti için; geniş bir tencere içine suyu, toz şekeri koyun ve kaynataın. Şerbet kaynadıktan 5 dakika sonra ocaktan alın. Şerbet ılıdıktan sonra içine pekmez ilave edin ve karıştırıp soğumaya bırakın. Margarini kısık ateşte eritip soğutun. Bir kaba erittiğiniz margarini, sütü, sıvı yağı, sirkeyi koyun ve karıştırın. Üzerine yumurtayı, tahini koyun ve karıştırın. Sonra biraz unu, karbonatı, cevizi koyun ve karıştırın. Daha sonra unu azar azar ilave edip ele yapışmayan bir hamur yoğurun. Hamuru fırın tepsisine dökün ve elinizle iyice yayın. Çatalın ters tarafıyla hamurun üzerinde durup çekerek hamura dalgalı bir şekil verin ve kare olacak şekilde bıçakla kesin. Önceden ısıtılmış 180° fırında kızarana kadar pişirin. Fırından çıkarttıktan 5-6 dakika sonra nevzinenin üzerine soğuk şerbeti dökün ve soğuk olarak servis yapın. 5 Su böreği malzemeleri: 500-600 gram un 5 yumurta 2-3 kaşık zeytinyağı 250 gram margarin Ilık su Harcı için: 2-3 adet kıyılmış soğan 1 çay bardağı zeytinyağı 250 gram kıyma Maydanoz Kırmızıbiber, tuz 6 Su böreği yapılışı: Una önce yumurta sonra zeytinyağı, tuz konularak karıştırılır. Daha sonra yavaş yavaş ılık su eklenerek kulak memesi kıvamında bir hamur yoğrulur. Bu hamur 15-20 dk. Dinlenmeye ayrılır. Dinlendirilen hamur 5 eşit parçaya ayrılarak sininin büyüklüğüne göre oklavayla açılır. Açılan hamurların ikisi hariç diğerleri dörde bölünerek tek tek kaynayan tuzlu ve biraz yağlı suya atılarak 1 dk. haşlanır. Daha sonra haşlanan hamur alınır ve soğuk suya atılır. Soğuyan hamur elle açık şekilde alınarak yuvarlak tabanlı bir süzgecin üzerine yerleştirilir ve temiz bir bez yardımıyla kurulanır. Tüm kesilen hamurlarda bu işlem tekrarlanır. Yağlanmış olan siniye kesilmemiş bir hamur yerleştirilir. Üzerine erimiş kızgın yağ kaşıkla gezdirilir. Daha sonra haşlanan hamurlar buruşuk bir şekilde her kata dört parça gelecek şekilde yerleştirilir. Üzeri tekrar yağlanır. Diğer tarafta bir tencereye soğan yağ ile kavrulur. Daha sonra sırasıyla kıyma, kırmızı toz biber, tuz ve maydanoz konularak biraz kavrulur. Hazırlanan bu harç yağlanmış hamurun üzerine serpilerek dağıtılır. Üç kat bu şekilde yapılır. Daha sonra en üste kuru hamur dikkatlice yerleştirilir. Kalan yağ üzerine dökülür. Sini bir ocağın üzerine konur ve sürekli çevrilerek böreğin altının pişmesi sağlanır. Daha sonra börek bir tepsi yardımıyla ters çevrilerek diğer yüzü de bu şekilde pişirilir. Kare şeklinde dilimlenerek sıcak servis yapılır. 7 Katmer malzemeleri: 3,5 bardak un 1 tatlı kaşığı tuz 2,5 çay bardağı su 3 kaşık tahin 125 gram margarin 8 Katmer yapılışı: Un bir kapta elenir, yarım tatlı kaşığı tuz koyulup karıştırılır, ortası açılır, su yavaş yavaş ilave edilir, yumuşak bir hamur yapılıp, 2-3 dakika yoğrulur. İki beze yapılıp, 10 dakika dinlendirilir. Her beze 40-45 cm çapında açılır. Margarin eritilir, ateşten alınır, tahin ve kalan tuz ile karıştırılır. Karışım, hamurların üzerine yayılır. Hamurun ortasına delik açılıp, içten dışa doğru yuvarlanır. 20- 25 cm. uzunluğunda, 6 adet şerit elde edilir. Her şerit kendi etrafında yuvarlanarak beze haline getirilir ve 20 dakika dinlendirilir. Bezeler tekrar 15 cm çapında, 2-3 mm kalınlığında açılır. Önceden ısıtılmış teflon tavada veya saçta pişirilerek pekmez ile servis yapılır. 9 Yağlama malzemeleri: 1 kaşık margarin 1 çay bardağı sıvı yağ 1 çay kaşığı karabiber 1 çay kaşığı pulbiber 1 çay kaşığı maya 2 yeşil biber 2 bardak yoğurt 10 dal maydanoz 1 çay kaşığı nane 5 domates 500 gram kıyma 3 bardak Un 1 kaşık tereyağı 2 diş sarımsak 1 soğan 1 çay kaşığı tuz 10 Yağlama yapılışı: Un, tuz, su ve maya ile çok katı olmayacak şekilde hamur yoğurulur. Üzeri kapatılıp 20 dk. mayalanması için beklenir. Hamur mayalanırken bir tencereye, sıvı yağ konulup üzerine ince ince doğradığımız soğan ve yeşil biberler eklenir. İyice kavurduktan sonra, kıyma eklenir. Kıyma biraz kavrulduktan sonra, robotta çektiğimiz domates ve maydanoz eklenir. Tuz, karabiber ekledikten sonra 1 bardakta su ekleyip 20 dk. pişirilir. Mayası gelen hamurdan cevizden büyük parçalar koparılıp yumaklar yapılır, sonra 3 mm kalınlığında hamur açılarak ısıtılmış tavada pişirilerek, lavaşlar hazırlanır. Bu arada biraz soğutulan iç harcımız lavaşların her katına yayılarak sürülür. Tercihe göre 15 kata kadar yapılabilir. bir kapta hazırladığımız sarımsaklı yoğurt en son kata dökülür. Üzerine hazırladığımız, tereyeğlı sanalı, pul biber ve naneli sos dökülür ve yemeğimiz hazır. 11 Kurşun aşı malzemeleri: 1/4 bardağk yeşil mercimek 1/4 bardak nohut 3/4 bardak köftelik bulgur 1/4 bardak un 1 tatlı kaşığı tuz 1+1/2 tatlı kaşığı kırmızıbiber 6 bardak su 1 orta boy soğan 3 kaşık erimiş margarin 250 gram kıyma 1 kaşık salça 1 kaşık nane 12 Kurşun aşı yapılışı: Mercimek ve nohut yıkanır akşamdan birer su bardağı su ile ayrı kaplarda ıslatılır. Ertesi gün nohut, 1 su bardağı su ile basınçlı tencerede haşlanır. Bulgur 1/2 su bardağı sıcak su ile ıslatılır. Bulgur kabarınca un, tuz, 1/2 tatlı kaşığı kırmızı biber ilave edilerek şekil verilecek hamur haline gelinceye kadar yoğrulur. Bu hamurdan küçük parçalar koparılarak nohut büyüklüğünde yuvarlanır. Mercimek,nohutun haşlama suyu dahil 4 su bardağı su ile kaynatılır. Yumuşayınca nohut ve köfteler içine atılarak kısık ateşte pişirilir.inmesine yakın tuz ilave edilir. Diğer tarafta soyulmuş, yıkanmış ve ince kıyılmış soğan, yağ ve kıyma kavrulur. Salça ve kalan 1 tatlı kaşığı kırmızı biber ilave edilerek kurşun aşına eklenir. Üzerine kuru nane serpilerek servis yapılır. 13 Aside tatlısı malzemeleri: 250 gram un 100 gram şeker 100 gram tereyağı Su 14 Aside tatlısı yapılışı: Yağ tavada eritilir, un eklenerek kavrulur. Bu arada toz şeker atılarak iyice karıştırılır, topaklanmasına meydan vermeden azar azar su ilave edilerek en az 7-8 dakika pişirilerek un kokusu giderilir. Aside pişirilirken suyu öyle ayarlamalı ki; tepsi ya da tabağa alınıp soğuduğunda ne çok katı, ne de kaşıktan akacak şekilde yumuşak olmamalıdır. Üzerine dövülmüş ceviz ve şeker eklenerek servisi yapılır. Kaynak: kayseri.gov.tr kayseri'nin yöresel lezzetleri kayseri mutfağı mantı tarifi katmer tarifi yağlama tarifi