Dünya Yeni anlaşma yok!

Yeni anlaşma yok!

26.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Trump ve Macron’un görüşmesinden çıkan “İran’la yeni müzakere” kararına, İran Cumhurbaşkanı Ruhani’den sert tepki geldi. Ruhani, “Bir tüccar uluslararası anlaşmalar için nasıl yargıda bulunabilir?” dedi

Yeni anlaşma yok

ABD Başkanı Donald Trump ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un başkent Washington’daki görüşmesinden sonra “İran’la yeni anlaşma yapılacak” yönündeki açıklamalar, İran’da karşılık bulmadı. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, P5+1 ülkeleri (ABD, İngiltere, Çin, Fransa, Rusya ve Almanya) ile Tahran arasında 2015’te imzalanan nükleer anlaşmanın yenilenmesini savunan Trump ile Macron’u eleştirdi.

Haberin Devamı

Canlı yayında İran devlet televizyonuna konuşan Ruhani, ABD ve Fransa’nın teklifine sert yanıt verdi ve “Bir Avrupa ülkesinin lideriyle birlikte, 7 tarafı olan anlaşma hakkında karar vermek istediklerini söylüyorlar. Ne için? Hangi hakla?” dedi. Ruhani, Trump için de “tüccar” ifadesini kullandı. İran Cumhurbaşkanı, ABD Başkanlığı’na aday olana kadar işadamı ve TV yıldızı olarak tanınan Trump için “Senin siyasette geçmişin yok, hukuk geçmişin yok, uluslararası anlaşmalar konusunda hiçbir zeminin yok. Bir tüccar, bir esnaf, bir inşaatçı uluslararası ilişkiler konusunda nasıl yargıda bulunabilir?” şeklinde konuştu.

İkna için gitmişti

Macron, Washington ziyareti kapsamında, ABD Başkanı Trump’ı nükleer anlaşmadan çıkmaması konusunda ikna etmeye çalışıyordu. Trump ve Macron, İran ile yeni bir nükleer anlaşma için çalışılması konusunda anlaştıklarını ifade etmişti. Macron, anlaşmanın yeniden yapılması yönündeki açıklamalarıyla diğer Batılı ülkelerin duruşundan ayrılmış oldu. Anlaşmanın diğer tarafları ve Avrupa Birliği, mevcut anlaşmanın İran’ın nükleer güç elde etmesini ve Ortadoğu’da bir nükleer yarış başlatmasını önlemek için en güçlü umut olduğu görüşünde. Macron “Ortadoğu bağlamında İran’la yeni müzakerelere Türkiye ile Rusya’nın da katılması gerekir” demişti. Trump ise, kaygılarının giderilmemesi halinde 12 Mayıs’ta anlaşmadan tamamen çekileceklerini açıklamıştı.