Siyaset Yeni hükümet OHAL’i kaldırır

Yeni hükümet OHAL’i kaldırır

10.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

FETÖ ile mücadelede OHAL’in önemli bir esneklik sağladığını ifade eden Başbakan Yıldırım, “Ümit ederim ki yakın zamanda OHAL meselesi yeni hükümetin gündeminde olacaktır ve kaldırılması cihetine gidilecektir” dedi.

Yeni hükümet OHAL’i kaldırır

Başbakan Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Seçim sonrası OHAL’i kaldırma gibi bir durum söz konusu olabilir. Onun çalışmasını da yapmış olacağız” açıklamasını hatırlatarak, OHAL’in kaldırılmasının kurulacak yeni hükümetin gündeminde olacağını söyledi.

Haberin Devamı

Yıldırım, önceki akşam Çankaya Köşkü’nde NTV’nin canlı yayınında soruları yanıtladı. İşte Yıldırım’ın mesajları:

SAHİPSİZ KALMAZ (Meclis Başkanlığına aday olur mu?): Seçimler geçsin memleketin işleri sahipsiz kalmaz.

İSLAM VE DİN DÜŞMANLIĞI: (Avusturya’nın 7 cami kapatma kararı) Avusturya izlediği ırkçı politikalarla Avrupa değerlerinden ayrılmış durumda. Tamamen İslam ve din düşmanlığı. Din meselesini başımızın tutmamız lazım. Dini, ağzımızın seviyesine getirdiğimiz zaman ortalık karışıyor. Fevkalade yanlış bir karar. Evrensel ve AB değerlerine uygun değildir.

OHAL YENİ HÜKÜMETİN GÜNDEMİNDE: (Erdoğan’ın OHAL kalkabilir açıklaması) OHAL bize FETÖ ile mücadelede önemli bir esneklik sağlıyor. Cumhurbaşkanımızın açıklaması çok iyi olmuştur. Ümit ederim yakın zamanda OHAL meselesi yeni hükümetin gündeminde olacaktır ve kaldırılması cihetine gidilecektir.

Haberin Devamı

AF MÜMKÜN DEĞİL: (Bahçeli’nin af ısrarı) Bizim gündemimizde af yok. Bahçeli bunu gündeme getirdi. Seçimden sonra ne olur ne biter, seçimler belli olmadan bu konuda bir formül ortaya koymak sağlıklı olmaz. FETÖ ve diğer örgütlerle mücadele devam ederken, milletimizin vicdanını sızlatacak kararlara ‘olur’ dememiz mümkün değil.

BEDELLİ ÇALIŞMASI YOK: (Bedelli ayrıntıları ile ilgili iddialar) Hiçbirinin gerçekle alakası yok. Ayrıntılı bir çalışma şu anda söz konusu değil. Yeni yönetim bunu gündemine alacaktır. TSK’nın görüşleri önemli. Son iki yıldır silah altına alınan erleri operasyonlara çıkarmıyoruz. Erler arka planda lojistik sağlıyor. 15 Temmuz’dan sonra biz profesyonelleşmeye hız verdik.

GELSİN STAJ YAPSIN: (İnce’nin Yol köprü yapmak kolay sözleri) Yaptığı bir tane var mı? Yanımıza gelsin staj yapsın bir görsün Kolay mı zor mu? Türkiye bugünlere laflarla değil, tünellerle, hava yolları yaparak geldi.

ANKETLER: Fena değil anketler. Beklediğimiz doğrultusunda geliyor. Ama gerçek anket sandıktır.

‘Taarruz esaslı mücadeleye geçtik’

(Kandil operasyonu) Terörle mücadelede savunmadan, taarruz esaslı bir mücadele konseptine geçtik. Yurt içinde terörle mücadeleyi gündemimizden çıkarttık. Fırat’ın doğusunda sorunumuz devam ediyor. Kuzey Irak’taki olay yeni değil. Biz yıllardır en büyük sıkıntıyı Kuzey Irak’ta yaşıyoruz. Irak Merkezi Yönetimi zaman zaman kendi iç meseleleriyle ilgilenirken, PKK faaliyetlerine karşı tedbir almakta zorlanıyor.

Haberin Devamı

PKK’YI YOK ETME ADIMI: Hudut ötesi sıcak takip terörle mücadelede öteden beri yaptığımız bir model. Suriye’dekine benzer bir uygulama, Kuzey Irak topraklarında yapıyoruz şimdi. Irak sınırlarımızın 30 km. derinliğinde 300 kilometrekarelik bir alanda silahlı kuvvetler unsurlarımız konuşlandı. Derinlerden gelecek terör faaliyetlerini, sınırlarımız içine girmeden etkisiz hale getirmek için faaliyetleri yapıyoruz. Havadan bunu yapıyorduk, karadan ilk defa PKK’yı yok etmeye yönelik bir ciddi bir adımdır.

KANDİL, MAHMUR, SİNCAR DA OLABİLİR: Bunun ötesi Kandil de Mahmur da Sincar da olabilir. Bunu biz komşu ülkelerimizle birlikte yapmak isteriz. Bizim ne Suriye’nin ne Irak’ın topraklarında gözümüz yok. Bizim derdimiz ülkemizin güvenliğini sağlamak, terör örgütünü ortadan kaldırmak. (İran, Bağdat ile bir anlaşma var mı?) İran, Irak ve Peşmerge yönetimi de PKK’ya karşı. Bu açıdan bir sorun yaşayacağımızı sanmıyorum.

Haberin Devamı

MENBİÇ GÖRÜŞMELERİ: 90 günlük bir takvim var uygulamaya başladı. Fikir birliğimiz var umarım kısa sürede hayata geçer. Geçmiş dönemde verilen sözler sahaya aynı şekilde yansımadı. Şimdi bir yazılı doküman var. DAEŞ bitti bu adamların ne işi var orada silahlarla? ABD bizim müttefikimiz ise yapacağı tek şey YPG’lilere ‘hadi kardeşim güle güle, verin silahları oturun oturduğunuz yerde’ demesi lazım. Bunun dışındaki tutum dostluğa sığmaz. Ülke güvenliğinin Fırat’ın doğusu veya batısı olmaz. Fırat’ın doğusunda bize yakın bir tehdit görürsek, muhatabımıza iletiriz, olmadı kendimiz yaparız. (Menbiç konusunun diplomasiyle çözüldüğü anımsatılarak, Fırat’ın doğusu için de aynı yöntemin uygulanıp uygulanmayacağına ilişkin soru üzerine) Bizim tercihimiz diplomasi.

‘Seçimin gidişatını etkileyemezsiniz’

Haberin Devamı

Birçok ekonomik gösterge olumlu durumda. Bazı derecelendirme kuruluşları arka arkaya not düşürüyor, bankaların notunu düşürüyor, Türkiye’yi izlemeye alıyor. Alelacele toplanıp karar alıyorlar, ‘Nasıl Türkiye’de seçimlerin gidişatını etkileriz?’ Etkileyemezsiniz. Enflasyonun yükselmesinden mutlu değiliz. Enflasyonla mücadele devam edecek. Kurdaki dalgalanmaların etkisi geçici ve sınırlı olacak. Türkiye’nin büyümesi sanal değil.