Dünya Yeni Japon imparatora ‘taht töreni’ davası

Yeni Japon imparatora ‘taht töreni’ davası

11.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Japonya Prensi Naruhito’nun tahta çıkış törenleri öncesi 240 vatandaş dava açtı. Gerekçe ise dini içerikli törenlerin masraflarının vergi mükelleflerinden tahsil edilmesi

Yeni Japon imparatora ‘taht töreni’ davası

240 kişi açtı

Haberin Devamı

Japonya’da 200 yıl sonra bir ilk yaşanacak ve İmparator Akihito, 1989’dan beri oturduğu tahttan 30 Nisan 2019’da inecek. Veliaht Prens Naruhito’nun Krizantem Taht’a geçişiyle ilgili dini törenler, Şintoizmin ritüllerine sahne olacak. Sputnik’in haberine göre, dini törenlerin ulusal bütçeden karşılanmasının anayasadaki laiklik ilkesini ihlal ettiği gerekçesiyle 240 kişi dava açtı. Dava açanlar arasında Budist keşişler ve Hıristiyan grup temsilcileri de yer aldı.

Prens’ten itiraz var

İmparator Akihito törenle tahta geçtiğinde de benzer davalar açılmıştı. Gelecek yılki törenlere ayırılan bütçe resmen açıklanmadı. Ancak davacılardan Koiçi Şin, 28 yıl önce Akihito’nun törenlerine o dönemde 12.3 milyar yen, bugünün parasıyla 108 milyon dolar harcandığını hesapladı. 58 yaşındaki Naruhito’nun 5 yaş küçük kardeşi Prens Akişino, “Bu kadar dini bir şeyin devlet parasıyla finanse edilmesi münasip mi?” diye sordu.

Haberin Devamı

Naruhito’nun 1 Mayıs’ta tahta oturması sonrası biri ekimde, diğeri kasımda iki büyük tören düzenlenmesi planlanıyor.