Siyaset Yeni partinin teşkilatı Aydın’a emanet

Yeni partinin teşkilatı Aydın’a emanet

22.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sürpriz bir kararla MHP’den istifa eden Koray Aydın, istifa kararını ve yeni partiye niçin katıldığını bugün Meral Akşener’in de katılacağı basın toplantısında açıklayacak

Yeni partinin teşkilatı Aydın’a emanet

MHP’den kopan Meral Akşener yeni parti oluşumuna hız verirken, MHP’de genel başkanlık yarışına girmesi beklenen Koray Aydın cephesinde sürpriz gelişme yaşandı. Aydın, MHP’den istifa ederek, daha önce mesafe koyduğu Akşener’in saflarına katıldı. İstifa dilekçesini partiye ulaştıran Aydın, MHP içinde siyaset yapma olanağı kalmadığı düşüncesinde. Aydın, Meral Akşener ve Ümit Özdağ’ın kuracağı yeni partiye katılacağını açıkladı. Aydın, bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada ise şunları kaydetti: “Bu partiye katılıyorum; çünkü Türkiye’de siyaset tıkandı. Bu siyasi tıkanma Türk demokrasisini de kilitledi. O yüzden bu kilidi açmamız gerekiyor. Başka bir çözüm yok. Kendi partimizin içinde açmaya çalıştık, iktidar da müdahale etti, bunu açamadık. Türk siyasetine yeni bir soluk kazandırmak istedik. Tam merkezde olacağız. Söylemlerimiz sert, yıkıcı olmayacak. Tam aksine daha kapsayıcı, daha kuşatıcı herkesi içine alacak yumuşak, birleştirici bir söylem olacak. Adalet en çok arayacağımız erdem olacak. Yerel seçimlere katılacağız, derhal teşkilatları kuracağız. Ben teşkilatçıyım. Mahalle mahalle apartman apartman örgütleneceğiz.”
‘Kapıya konulduk’
Kulislere yansıyan bilgilere göre, Aydın cenahında hava, MHP içinde kalarak 18 Mart 2018’de yapılması planlanan olağan kongrede mücadele vermek yönündeydi. Ancak, il ve ilçe kongrelerinde taraftarlarının salona alınmaması, adaylıklarının engellenmesi, aday olunup kazanılan yerlerin feshedilerek ihraç işleminin yapılması Aydın’ı köşeye sıkıştırdı. MHP içinde siyaset yapma zeminini kaybetmekle karşı karşıya kalan 2018’de aday olması da tehlikeye giren Aydın, siyaset yapmak için yeni parti oluşumuna girme kararı aldı. Aydın kanadından, “MHP’de partinin kapı eşiğinde tutulduk. ‘İçeri girip siyaset yaparsanız sizi döveriz, dışarı çıkıp siyaset yaparsanız sizi yine döveriz’ anlayışı hakim olunca siyaset yapma olanağı kalmadı. Siyaset tıkandı” açıklaması geldi. Aydın, MHP’den neden istifa ettiği ve yeni partiye niçin katıldığını bugün 10.30’da düzenleyeceği basın toplantısında açıklayacak. Toplantıya yeni partinin lideri olacak Meral Akşener de katılacak.
Aydın’ın böyle bir adım atmasını beklediklerini belirten MHP genel merkez yönetimi, “Tutarsızlıklarla dolu bir tavır sergiledi. Kendine yakışanı teyit etti. MHP arınıyor, temizleniyor” değerlendirmesinde bulundu.

Ne olmuştu?

Muhaliflerin MHP’deki kongre mücadelesinde Aydın, diğer lider adaylarına mesafe koyarak uzaklaşmıştı.
İlk kriz, Akşener’in olağanüstü kongre imzalarının her aday için ayrı ayrı toplandığına ilişkin delegelere gönderdiği telefon SMS’iyle yaşandı. Ardından imzaların genel merkeze teslimi de olay oldu. Akşener cephesinden imzaları kendilerinin teslim etme girişimini Aydın engelledi. Yargıya başvuru ve dava açma sürecinde de Akşener ekibi tek başına hareket etme gayretini göstermesi diğer adaylardaki huzursuzluğu doruğa çıkardı. Muhaliflerdeki görüş ayrılığı 15 Mayıs’ta gerçekleştirilemeyen kongre girişimi öncesinde gün yüzüne çıktı. Aydın Yargıtay kararının beklenmesini savundu. Ancak Akşener ve ekibi 15 Mayıs’ta salona gitme konusunda direncini ortaya koyunca diğer adaylar da ortak bir açıklama yapıp dönme konusunda görüş birliğine vardı.
Ancak 15 Mayıs’ta polis barikatlarının önündeki ortak açıklamadan sonra Akşener’in otobüs üstüne çıkarak miting havasında konuşma yapması diğer muhalif adayları çileden çıkardı. Aydın, alanı hızla terk etti. Akşener ve diğer adaylar şeklindeki bölünme tüzük değişikliği çalışmalarında da kendini gösterdi. Aydın ve diğer muhalif adaylar tek madde üzerinde değişiklik beklerken, Akşener, 13 maddelik bir tüzük değşikliğini kongrede hayata geçirince ipler iyice gerildi.

Haberin Devamı