Gündem Yeni projesi ‘Nesin Lisesi’

Yeni projesi ‘Nesin Lisesi’

11.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

‘Matematik Köyü’ projesi ile eğitim sistemine yeni bir soluk getiren İstanbul Bilgi Üniversitesi Matematik Bölüm Başkan Vekili Prof. Nesin, şimdi de yatılı lise kurmak için harekete geçti. Tasarladığı liseyi, ‘görülmemiş bir proje’ diye nitelendiren Nesin, ‘Nesin Lisesi’ için bağışçıların desteğini bekliyor

Yeni projesi ‘Nesin Lisesi’

İzmir’in Şirince Köyü’nde 2007 yılında kurduğu Matematik Köyü ile Uluslararası Matematikçiler Birliği tarafından verilen Leelavati Ödülü’ne de layık görülen İstanbul Bilgi Üniversitesi Matematik Bölüm Başkan Vekili Prof. Dr. Ali Nesin, maliyeti 5-6 milyon civarında olacak lise projesi için bağışçılardan destek bekliyor. “Eğitim hakkındaki düşüncelerimizi değiştirebilecek bir proje peşindeyiz” diyen Nesin yine Şirince’de hayata geçireceği okulu şöyle anlattı:

Haberin Devamı

‘Liseden çok yaşam biçimi’

“Öğrenmenin, anlamanın, araştırmanın, düşünmenin, sorgulamanın bir yaşam biçimine dönüştüğü ve tüm mekâna ve zamana yayıldığı bir oluşum tasarlıyoruz. Aslında bir liseden çok bir köy, bir yaşam yeri, hatta bir yaşam biçimi olacak. Hocalarla gençlerin aynı mekânları paylaştığı, bir arada yaşadığı, dostluk kurduğu, ‘hepimiz aynı gemideyiz’ hissiyatını uyandıran bir eğitim kurumu olacak. Öğrenciler sabah uyandığında hayatın içinde olacak, öğretmenle ve öğrenciler aynı yerde yemek yiyecekler.

Kâr amacı yok

Şimdiye kadar görülmemiş bir proje. Üst düzey bir okul ve elit tipi eğitim olacak. Okul özel bir okul olacak fakat herhangi bir kar amacı gütmeyecek ve öğrencilerimize burs imkanı vereceğiz. Öğrencilerimiz de, okulun günlük işlerinde de çalışacaklar. Edebiyat, sanat, felsefe, spor ve tabii ki matematik ve bilim. Hiçbirini savsaklamayacağız. Her biri en üst düzeyde ve dünya çapında, hatta ötesinde. Tam donanımlı gençler mezun etme niyetindeyiz. Yatılı olacak. Hazırlık dahil 5 sınıf, her sınıftan 2’şer şube, her şubede 24 öğrenci, yani yaklaşık 250 öğrencilik bir okul. Öğrencilerimizi akademik başarılarına göre seçeceğiz.

Haberin Devamı

‘Kişiliğini değiştirmemeliyiz’

Sıra dışı bir eğitim amaçladığımızdan, okul, coğrafyasından binasına, öğretmenlerinden insan ilişkilerine ve eğitim anlayışına kadar farklı olmalı. Öğrenmenin, keşfetmenin, düşünmenin, sorgulamanın bir yaşam biçimi olduğu bir ortam yaratmayı amaçlıyoruz. Bireye önem vermeli ve öğrencinin kişiliğini değiştirmeye çalışmamalıyız. Tabii bütün bunları bağlı olduğumuz yasa ve yönetmeliklere uyum sağlayarak yapacağız. Bu proje öyle ufak bir proje değil emek ve zaman isteyen bir proje ve oldukça kapsamlı. Ben de yaşlandım ve yoruldum. Muhtemelen hayattaki son projem olacak.”