Eğitim Yeni YÖK Yasası hazırlıkları

Yeni YÖK Yasası hazırlıkları

23.01.2012 - 10:55 | Son Güncellenme:

"Mevcut yasa 27 üniversiteye göre hazırlanmışken, bugün 168 üniversite var. Bunu gözetecek ve denetleyecek yeni bir yasa olmasını arzu ediyoruz"

Yeni YÖK Yasası hazırlıkları

Harran Üniversitesi (HRÜ) Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu, hazırlığı yapılan yeni YÖK Yasası’na ilişkin, "Mevcut yasa 27 üniversiteye göre hazırlanmışken, bugün 168 üniversite var. Bunu gözetecek ve denetleyecek yeni bir yasa olmasını arzu ediyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Rektör Mutlu, hazırlanacak yeni anayasa ve YÖK Yasası’nda, yapılacak değişikliklerle hem vakıf hem de devlet üniversitelerindeki "özerklik ve özgürlükte, YÖK’ün daha denetleyici bir kurum olmasını" istediklerini belirtti.

Mevcut yasanın artık üniversitelerin ihtiyaçlarını karşılayamayacak duruma geldiğini ifade eden Mutlu, şunları kaydetti: "Mevcut yasa 27 üniversiteye göre hazırlanmışken, bugün 168 üniversite var. Her üniversitenin problemleri birbirinden farklı olmuştur. Bunu gözetecek, denetleyecek yeni bir yasa olmasını arzu ediyoruz. Tabii bu yasa oluşturulurken de günlük siyasi çekişmeden uzak, her kesimden toplumun ortak mutabakatına varılarak, üniversitelerin ve sivil toplum örgütleri ile uzman kişilerin görüşlerine başvurularak hazırlanmalıdır. Yine devlet üniversitelerine de vakıf üniversitelerinde olduğu gibi finans kaynağı oluşturma konusunda katkılar sağlanmalı, buna yasada yer verilerek, devlet üniversitelerinin vakıf üniversiteleriyle rekabet edebilme gücüne sahip olması sağlanmalıdır."

Haberin Devamı

-"Devlet ve vakıf üniversiteleri yarışsın"-
Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de son yıllarda yüksek öğretime bakış açısının değişmeye başladığına değindi.

Türkiye’de uzun yıllar yüksek öğretimin sadece devlet üniversitelerinde verildiğini belirten Mutlu, ancak son yıllarda vakıf üniversitelerinin de buna ciddi katkılar sunmaya hatta zaman zaman da devlet üniversitelerini geçmeye başladığını ifade etti.

Rektör Prof. Dr. Mutlu, rekabete ve Ar-Ge’ye açık devlet ve vakıf üniversitelerinin bilimsel anlamda yarışması gerektiğini dile getirerek, şöyle devam etti: "Artan vakıf üniversitelerimiz sayesinde çeşitli seviyelerde birikimli olan yüksek okula devam etmek isteyen gençlerimiz daha fazla yüksek öğretim yapabilme şansı buluyor. Bunun yanında vakıf üniversitelerinin çokluğu Ar-Ge’yi öne çıkarmaktır. Tabii bunları yaparken artık rekabete, açık bir toplum olma yolunda dünyada olduğu gibi Türkiye de ileriye doğru gitmektedir, biz de devlet üniversitesi olarak bunu hedeflemekteyiz. Türkiye’deki 166 üniversitemiz devlet ve vakıf üniversitesi olarak hizmet veriyor. Rekabete ve Ar-Ge’ye açık devlet ve vakıf üniversiteleri, bilimsel anlamda yarışarak toplumun ihtiyacını giderebilir."

Haberin Devamı

Rekabete açık olmayan hiçbir yapı veya organizasyonun 21. yüzyılda başarılı olma şansının bulunmadığını vurgulayan Mutlu, ideolojik yaklaşımlarla vakıf üniversitelerine karşı çıkılmasını da doğru bulmadığını sözlerine ekledi.