Dünya Yeni Zelanda'da koalisyon hükümeti kuruldu

Yeni Zelanda'da koalisyon hükümeti kuruldu

19.10.2017 - 12:17 | Son Güncellenme:

Seçimlerde büyük bir zafer kazanan İşçi Partisi lideri Ardern, yeni hükümeti anahtar parti First'le kurdu. Koalisyonu Yeşiller Partisi dışarıdan destekliyor. Önümüzdeki üç yıl Ardern başbakan olacak, yardımcısı ise First Partisi lideri Peters.

Yeni Zelandada koalisyon hükümeti kuruldu

Yeni Zelanda'da İşçi Partisi ve First Partisi koalisyon hükümeti kurdu. İki parti arasındaki varılan anlaşma uyarınca, üç yıl boyunca ülkeyi yönetecek 52. hükümetin başbakanı İşçi Partisi lideri Jacinda Ardern, başbakan yardımcısı da First Partisi lideri Winston Peters olacak.

Haberin Devamı

23 Eylül'de yapılan genel seçimlerin ardından çıkardığı dokuz milletvekiliyle anahtar parti konumuna gelen First, koalisyon hükümetinde yer alıyor. First Partisi lideri Peters, "Vermemiz gereken bir karar vardı. Sonunda İşçi Partisi ile koalisyon hükümeti kurmaya karar verdik" dedi.

Sekiz milletvekili bulunan Yeşiller Partisi de, koalisyon hükümetini dışarıdan destekliyor.

Üçüncü kadın başbakan: Ardern

Seçime yaklaşık yedi hafta kala İşçi Partisi'nin liderliğine seçilen 37 yaşındaki Ardern, kısa sürede 2014 seçimlerine göre partinin oy oranını yüzde 13 artırmayı başarmıştı. Seçmenlerin yüzde 36,6 oyunu alarak partinin 32 olan milletvekili sayısını 46'ya çıkaran Ardern, Jenny Shipley ve Helen Clark'tan sonra ülkenin üçüncü kadın başbakanı olarak tarihe geçti.

Haberin Devamı

Ardern, aynı zamanda 1856'da 37 yaşında başbakanlık koltuğuna oturan Edward Stafford'ın ardından ülkenin en genç başbakanı oldu.

Bill English'in hezimeti

Son seçimde iktidardaki Ulusal Parti oyların yüzde 44,4'ünü almış, iki sandalye kaybederek 56 milletvekili çıkarmıştı. Maori Partisi ve Birleşik Gelecek Partisinin seçimde milletvekili çıkaramaması üzerine Ulusal Parti, 120 sandalyeli meclisteki desteğini kaybetmişti. Başbakan ve Ulusal Parti lideri Bill English, koalisyon görüşmelerinden de sonuç alamamıştı.