Dünya Yeni Zelanda kıyameti yaşıyor!

Yeni Zelanda kıyameti yaşıyor!

15.11.2016 - 08:28 | Son Güncellenme:

7.8 büyüklüğündeki depremden sonra başlayan artçı sarsıntıların sayısı iki gün dolmadan 1200'ü geçti. Ülke çapındaki heyelanların sayısının ise 100 bini bulduğu bildiriliyor. Depremin merkez üssüne yakın noktada yer alan ve dünya ile bağlantısı kopan Kaikoura'da, yüzlerce insan ve turist helikopterlerle kurtarıldı. Başkent Wellington'da çok sayıda bina yıkılma riski nedeniyle boşaltıldı, sokaklar kordonla çevrilmiş durumda. Felaket bölgesinde olağanüstü hal ilan edildi.

Yeni Zelanda kıyameti yaşıyor

Okyanus ülkesi Yeni Zelanda'da deprem fırtınası var. Yerel saatle Pazartesi gününün ilk anlarında gerçekleşen 7.8 büyüklüğündeki şiddetli depremden sonra 1200'den fazla artçı sarsıntı yaşandı. Yetkililer, felaket bölgesinde olağanüstü hal ilan edildiğini açıkladı.

Haberin Devamı

Bazı artçı sarsıntıların büyüklüğü 6.5'i bulurken, ana depremin merkez üssüne yakın noktadaki Kikoura'da akşamüstü arka arkaya 5.1 büyüklüğünde sarsıntı gerçekleşti.

Ülkede Salı gününün ilk 12 saatinde 313 deprem gerçekleşti. Ana şoktan bu yana meydana gelen depremlerin sayısı 1212'yi buldu.

BAŞKENTTE BÜYÜK PANİK

Beşik gibi sallanan ülkede büyük panik var, halk korku içinde. Amerikan Associated Press haber ajansı, başkent Wellington'ın merkezinde birçok binanın boşaltıldığını ve bazı caddelerin kordonla kapatıldığını bildiriyor.

Yeni Zelanda kıyameti yaşıyor

Mühendislerin incelemesinin ardından başkentte çok sayıda bina çökme tehlikesine tahliye edildi.

Kentte boşaltılan binalar arasında itfaiye, Kızıl Haç ve Tayland Büyükelçiliği de bulunuyor.

Haberin Devamı

DEPREM SIRASINDA GÖKYÜZÜNDE BUNLAR YAŞANDI

HELİKOPTERLER HAVALANDI

Depremler sonucu altyapının büyük ölçüde enkaza döndüğü ülkede sarsıntılar 80 bin ila 100 bin arasında heyelan ve toprak kaymasına yol açtı. Birçok noktaya karayolu veya demiryolu ile ulaşım sağlanamıyor.

Heyelanlar nedeniyle ulaşımın sağlanamadığı Kikoura'da mahsur kalan yüzlerce kişi askeri helikopterlerle kurtarıldı. Turizm bölgesi olan Kikoura'da 1200 turist vardı. BBC, kurtarmanın yoğun yağış ve sert esen bir rüzgar altında gerçekleştiğini bildiriyor.

Hava Kuvvetleri Komutanı Darryn Webb, Yeni Zelanda Televizyonu'na "Kaikoura’ya ne kadar uçuş yapabilirsek yapmaya çalışacağız. Turistleri ve yöre sakinlerini ülkenin güney bölgelerine taşıyacağız" açıklamasını yaptı.

Sivil Savunma Bakanı Gerry Brownlee ise, Kaikoura’ya içme suyu ve yiyecek götürmenin öncelikleri arasında bulunduğunu fakat yolları açmanın zaman alacağını söyledi.

Felaketle boğuşan Yeni Zelanda'da büyük deprem sonucu 2 kişi yaşamını yitirdi.