Osmangazi Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Aktaş: Sırtımda hiçbir kamburum yok

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Aktaş: Sırtımda hiçbir kamburum yok

03.04.2024 - 11:47 | Son Güncellenme:

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Aktaş: Sırtımda hiçbir kamburum yok

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Aktaş: Sırtımda hiçbir kamburum yok

Mehmet İNAN/BURSA, (DHA)-BURSA Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, 6,5 yıllık görev süresini değerlendirdi. Görev süresi boyunca çeşitli zorluklarla mücadele ettiğini vurgulayan Aktaş, “Bursalı hemşehrilerimin şunu bilmesini istiyorum. Sırtımda hiçbir kamburum yok. Tüyü bitmemiş yetimin hakkı olarak gördük biz bunu. Allah'a hamdolsun müthiş derecede rahatım” dedi.

31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri’nde yüzde 38.35’lik oy oranıyla sandıktan ikinci isim olarak çıkan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, düzenlediği basın toplantısıyla, görevdeki 6,5 yılını değerlendirdi. 31 Mart'ta hür iradesiyle sandığa giden tüm vatandaşlara yürekten teşekkür ettiğini söyleyen Aktaş, Bursa'da 505 bin 650 kişinin oy vermediğini belirterek, “Bir önceki seçime göre, 210 binden fazla sandığa gelmeyen insan var. Bu bana göre ciddi dipnotlardan bir tanesi. Mesela 2019 senesindeki yapılan yerel seçimlerde, 58 bin 666 geçersiz oy varken, 2024'te 76 bin 452 olmuş. Dolayısıyla bu da açıkçası vatandaşlarımızın, biraz seçimle alakalı, yani diğer kodları falan incelediğimizde, diğer rakamları incelediğimizde, biraz böyle protest bir tavırla da hareket ettiklerini gösteren bir şey olduğu söyleniyor” diye konuştu.

‘SORUMLULUK SAHİBİ GİBİ HAREKET ETSİNLER’

Görev süresi boyunca çeşitli zorluklarla mücadele ettiğini vurgulayan Aktaş, “Bursalı hemşehrilerimin şunu bilmesini istiyorum. Sırtımda hiçbir kamburum yok. Tüyü bitmemiş yetimin hakkı olarak gördük biz bunu. Allah'a hamdolsun müthiş derecede rahatım. 2 gündür de çok az uyumama rağmen, çok güzel uyku uyuyorum. Artık bunlar benim sorumluluğumdaki işler değil. Dolayısıyla bu manada, ben sorumluluk sahibi insanların, sorumluluk sahibi gibi hareket etmesini özellikle istirham ediyorum” ifadelerini kullandı.

Görev süresi boyunca hayata geçirilen projeleri katılımcılarla paylaşan Aktaş, kentsel dönüşüm, ağaçlandırma çalışmaları, sahil çalışmaları, katı atık işleme ve aktarma tesisleri, yenilenebilir enerji çalışmaları, kültür tesisleri ve restorasyon gibi projelerinden bahsetti. Belediyeye ait şirketlerin kar, zarar ve yıllık bilanço tablosunu da paylaşan Aktaş, şirketlerin arasında yalnızca BURULAŞ’ta zarar ettiklerini ve bunun sebebinin de ulaşım ücretlerini düşük tutmalarından kaynaklandığını söyledi.

Bursa'da ulaşım anlamında büyük yol katedildiğini de belirten Aktaş, Bursa'nın trafik sorununda dünya ve Türkiye sıralamasında gerilediğini söyledi.

‘SEÇMEN SADECE BURSA’DA DEĞİL, TÜRKİYE’DE DE AYNI SESİ ÇIKARDI’

Yeni dönemde göreve gelecek CHP'li Mustafa Bozbey'e başarılar dileyen Aktaş, “Seçmen sadece Bursa'da değil, Türkiye'de de aslında aynı sesi çıkardı. Aynı ifadeyi kullandı. Rahmetli Demirel'in 'Tencere ve ceple oynanırsa netice sıkıntı olur' gibi böyle belirli söylemleri var. Herkes söyler ben bizzat ağzımdan dinlemedim ama bunun neticesini, 20 milyondan 13 milyona düşen oydan, bir önceki seçimlerdeki oyun varlığından görürsünüz. Sandığa gitmeme oranının anormal derecede arttığını görüyorsunuz” dedi.

Belediyenin mevcut mali durumunu da anlatan Aktaş, şöyle konuştu:

“2017 yılında ben göreve geldiğimde, 3.2 milyar olan borç, yani bütçenin 1.34'ü kadar borç varken, güncel 7.1 milyar borcumuz var. Bütçenin de 0.35'i kadar borcumuz var. 1.4 milyar vergi borcu, 9 milyon bütçe emaneti, yani müteahhitlere olan borçlar. 1.9 milyar iç borç, anapara ve faiz. 85 milyon Euro, 2.9 milyar lira da dış borç. Yani 3 milyar civarında eski kalan Euro borçları, Euro 34.52 arkadaşlar. Göreve geldiğimde 4.69'du bunu da ifade etmiş olayım. Ben biliyorsunuz iç borç yaptım, yani dışarıdan yurt dışı kredisi büyükşehire rağmen kullanmadım." (DHA)

FOTOĞRAFLI