Siyaset Yıldırım, mağdur işçilerle görüştü

Yıldırım, mağdur işçilerle görüştü

27.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bartın Amasra’daki bir maden ocağında işten çıkarılan 28 madenci ile görüşen Başbakan Binali Yıldırım, işçilerin şikayetlerini dinledi. CHP’li Yalçınkaya, Başbakan’a konuyla ilgili mektup verdi

Yıldırım, mağdur  işçilerle görüştü

Başbakan Binali Yıldırım’ın Bartın’ın Amasra ilçesindeki bir maden ocağında işten çıkarılan 28 madenci ile görüştü. Görüşmeye eşlik eden CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya’nın Başbakan Yıldırım’a verdiği mektupta, “İşsizliğin ekonomimizde son derece önemli bir sorun olduğu ve istihdam seferberliğinin hala sürdüğü ülkemizde, sadece ailesini geçindirmek ve onlara bir lokma ekmek götürebilme gayesi ile yerin yüzlerce metre altında canları pahasına çalışmakta olan 28 maden işçisi işten çıkarılarak Mübarek Ramazan ayı öncesinde mağdur olmuşlardır” denildi.

Haberin Devamı

Yıldırım’a mektup

Milliyet’in aldığı bilgilere göre Yalçınkaya geçtiğimiz günlerde beraberinde Amasra’da işten çıkarıldıkları gerekçesiyle mağdur olan 28 madenci ile Yıldırım ile görüştü. 28 işçinin şikayetlerini dinleyen Yıldırım’ın not aldığı ve durum ile ilgileneceğini söylediği ifade edildi. Kabule katılan CHP’li Yalçınkaya’nın da, “Mübarek Ramazan ayı öncesinde işinden olan işçiler ve zor günler geçiren aileleri, vereceğiniz talimat ile size minnettar kalacaklar ve onları sevindirerek, hayır dualarını almış olacaksınız” dediği öğrenildi. Yalçınkaya, Yıldırım’a bir de mektup sundu. Mektupta, şunlar kaydedildi:

‘Devlet zarara uğratıldı’

“Şirket, yapmış olduğu sözleşme uyarınca üretim çalışmaları için üç sene hazırlık izni almıştır. Şirket, ilk üç sene sonunda 500 bin ton kömür üretimini gerçekleştirmesi, devam eden dördüncü, beşinci ve altıncı yıllarda 2,5 milyon ton, yedinci ve sekizinci yıllarda ise 3 milyon ton olmak üzere; 20 yılın sonunda 56 milyon ton kömür üretilmesi ve bunun karşılığı olarak TTK’ya 400 milyon TL redevans bedeli ödemeyi taahhüt etmiştir. Ancak söz konusu şirket, işletim sahasında o günden günümüze kadar geçen dönemde taahhüt ettiği kömürü çıkartmamış, hazırlık çalışmalarının devam ettiğini ileri sürmüştür. Gelinen süreçte şirket, devleti milyonlarca lira zarara uğratmıştır. Şirket son olarak, Amasra’daki işletim sahasında görevli maden ocağında çalışan 28 maden işçisini işten çıkarmıştır. Çalışma süreleri 3 ile 9 yıl arasında değişen işçilerin iş akitleri sona erdirilmiş, işçilerin işine son verilmesinin gerekçesi ise işgücü fazlalığı olmuştur.

Haberin Devamı

‘Çinli işçiler geldi’

Türk işçisine, ‘sana verilecek işim yok, işgücü fazlam var’ diyen şirketin, Uzakdoğu’dan gelen Çinli işçilere yeni iş olanağı yaratması dikkat çekicidir. Zira, 28 işçinin işine son verilmeden 1 hafta-10 gün kadar önce şirkette 50 Çinli işçi daha işbaşı yaptırılmıştır. Bugün itibariyle, şirket bünyesinde çalışan toplam Çinli işçi sayısı 300 civarındadır. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Ekonomi Şurası’nda işçi alımı konusunu, ‘mili bir görev olarak telakki ettiğini’ söylemiş ve istihdam seferberliği başlatmıştır. İşsizliğin ekonomimizde son derece önemli bir sorun olduğu ve istihdam seferberliğinin hala sürdüğü ülkemizde, sadece ailesini geçindirmek ve onlara bir lokma ekmek götürebilme gayesi ile yerin yüzlerce metre altında canları pahasına çalışmakta olan 28 maden işçisi işten çıkarılarak Mübarek Ramazan ayı öncesinde mağdur olmuşlardır. Sizlerden ricam; işçilerimizin işe geri dönme konusunda yetkililere vereceğiniz talimatlar doğrultusunda, işçi kardeşlerimizin işlerine kavuşmasıdır.”

Haberin Devamı

Milletvekillerine teşekkür mektubu

Ak Parti’nin 3. Olağanüstü Büyük Kongresi’nde genel başkanlık görevini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bırakan, ardından grupta yapılan seçimlerle Grup Başkanlığı’na yeniden seçilen Başbakan Binali Yıldırım, partisinin milletvekillerine teşekkür mektubu gönderdi. Yıldırım’ın, isme hitaben yazılan ve “değerli yol arkadaşım” diyerek başlayan mektubu özetle şöyle: “Genel Başkanlığımız boyunca birlikte çalıştığımız Ak Parti ailesinin her bir ferdine teşekkür ediyorum. Her daim yol göstericiliğini ve liderliğini üzerimizden eksik etmeyen Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a şükranlarımı ve minnettarlığımı sunuyorum. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde, yeni atılım döneminde, daha güçlü, demokratik ve müreffeh bir Türkiye için çalışmaya devam edeceğiz. Allah’a emanet olun.” l ANKARA Milliyet