Gündem Yolda biriken gaz patladı

Yolda biriken gaz patladı

23.07.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde önceki gece akaryakıt yüklü bir tanker devrildi. Tankerden sızan ve yolda biriken gaz, yolcu otobüsünün egzosundaki kıvılcımla infilak etti...

Yolda biriken gaz patladı

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde önceki gün 23.40 sıralarında yoldan çıkan LPG yüklü tanker devrildi. Sızan gaz tankerden 150 metre uzakta patladı. Alevler yolda bulunan iki yolcu otobüsü ile bir araca sıçradı. Faciada bir kişi ölürken, 68 kişi de yaralandı. Tankerin sürücüsü, patlamadan saniyeler önce yoldan geçenler tarafından araçtan çıkarılarak kurtarıldı.
Otobüs yolcularından Emrullah Fırat, gaz kokusu duyunca şoförü uyardığını ve şoförün kapıyı açmasıyla birlikte koşmaya başladıklarını, bu sırada şiddetli bir patlama olduğunu, yaralıların yandıkları için çıplak halde koştuklarını söyledi.
27’sinin durumu ağır
Diyarbakır’ın Lice ilçesi Tuzla köyü yakınlarında LPG yüklü bir tanker, önceki gece sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu devrildi. Yolun kapanması nedeniyle iki yolcu otobüsünün de aralarında bulunduğu araçlar yolda kaldı. Tankerden sızan gazın patlamasından hemen önce yoldan geçenler tarafından araçtan çıkarılarak kurtarılan F.Y., gaz sızıntısını fark ederek çevrede bulunanlardan bölgeden uzaklaşmalarını istedi. Yolcular otobüsten inip bölgeden uzaklaştıkları sırada büyük bir patlama meydana geldi. Tankerden 150 metre uzaklıktaki iki yolcu otobüsü ile bir araç alev aldı, araçlarda bulunan 69 kişi yaralandı. Vücudunda çeşitli derecede yanıklar oluşan yaralılardan 27’sinin durumunun ağır olduğu öğrenildi. Durumu ağır olan Fikri Tertip (38) dün sabaha karşı hayatını kaybetti.
Acil durum ilan edildi
Patlamanın ardından gökyüzünü aydınlatan alev topunu gören Tuzla köyünde yaşayanlar, kaza yerine giderek yaralılara yardım etmeye çalıştı. Olayın ardından ilgili doktorlar göreve çağırılırken, hastanelere tıbbi malzeme destekleri yapıldı. Yaralıların büyük bölümünün götürüldüğü Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde acil durum ilan edildi. Bazı yaralılar ilk müdahalelerinin ardından yanık ünitelerinin bulunduğu Malatya, Batman ve Elazığ’daki hastanelere nakledildi.
Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, devrilen tankerin gaz sıkışması sonucu infilak ettiğini belirterek, “O sırada Bingöl yönüne giden iki otobüs yoldan geçiyorken patlama meydana geliyor. Alevler iki otobüs ve bir aracı da etkisi altına alıyor. Bölgeye askeri helikopter de sevk edildi” dedi.
Sürpriz yapacaklardı
Patlamada, Ramazan Bayramı’nda ailelerine sürpriz yapmak için Adıyaman’dan memleketleri Erzurum’a gitmek üzere yola çıkan öğretmen çift Osman ve Zuhal Çetinçakmak ile ve 1.5 aylık bebekleri Berkan Umut da yaralandı.
Zuhal Çetinçakmak (23), Adıyaman’da okul öncesi öğretmeni olduğunu, eşinin de öğretmen olması nedeniyle Ramazan Bayramı için memleketleri Erzurum’a giderek ailelerine sürpriz yapmak istediklerini söyledi.

Haberin Devamı

Soruşturma başlatıldı

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, yaptığı yazılı açıklamada kazayla ilgili soruşturma başlatıldığını bildirdi. Facianın ardından dün sabah saatlerinde karayolu kontrollü olarak açıldı. Askerlerin güvenlik önlemlerini sürdürdüğü bölgede, karayolu itfaiye ekipleri tarafından temizlendi.

‘Çığlıkları hep hatırlayacağız’

Patlamanın etkisiyle karayolundan 100 metre uzaklıktaki Ergin mahallesinde birkaç ev ve ahır ile cami zarar gördü. Bölgede oturan bir vatandaş da “Gece bir anda büyük bir patlama sesi duyduk. Bazı evlerin çatısı uçtu. Bir anda anadan doğma insanları gördük, bağırıyorlardı. Çaresizdik, yardım edemiyorduk. Biz de onlarla bağırıyorduk. O çığlıklar hiç gitmeyecek aklımızdan” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

2 saatte kontrol altına alınabildi

Kazadan sonra alev topu içerisinde kalan araçlardaki yangın, yaklaşık iki saat süren çalışmayla kontrol altına alındı. Sağlık Bakanlığı’ndan yaralıların nakli için ambulans uçak ve helikopter talebinde bulunuldu. Talep üzerine Ankara’dan iki ambulans uçak gönderildi.

69 ambulans görev yaptı

Sağlık Bakanlığı, kazada yaralananlardan 34’ünün, yanık ünitelerinin bulunduğu Malatya, Bingöl, Elazığ, Batman, Şanlıurfa, Gaziantep, Adana, Mersin, Ankara, Kocaeli, Erzurum, İstanbul ve İzmir’e nakledileceğini bildirdi. Bakanlığın açıklamasında “Olay yerine, içerisinde acil yardım ambulansı, obez ambulans, dört sedyeli ambulans ve UMKE araçları olmak üzere toplam 69 ambulans yaklaşık
215 kişilik ekibiyle birlikte görevlendirilmiştir. Ayrıca, 2 uçak ambulansımız ve bir adet helikopter ambulansımız ile birlikte 2 adet askeri helikopter de olay sonrası yaralılarımızın yardımına ulaşmıştır” denildi.