Gündem YSK seçmen sorgulaması nasıl yapılır?

YSK seçmen sorgulaması nasıl yapılır?

11.05.2018 - 11:15 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimlerinin erkene alınmasının ardından gözler YSK’ya çevrildi. Vatandaş, YSK’da seçmen sorgulama işlemini nasıl yapacak? Seçmen olumsuz durumlarda nereye başvuruda bulunacak? Cevap alamadığı zamanlarda ise B planı olarak neler yapabilir? Bütün bu soruların cevabı yazımızda.

YSK seçmen sorgulaması nasıl yapılır

YSK seçmen sorgulama

Haberin Devamı

Yurt içi seçmen sorgulama için:

Türkiye, 24 Haziran’da hem cumhurbaşkanını hem de milletvekillerini seçecek. Bu seçim öncekiler gibi kolay bir seçim olmayacak. İlk önce cumhurbaşkanlığı oyları sayılacak, daha sonra da milletvekili oyları sayılacak. Bu işlemlerin sabaha kadar süreceği tahmin ediliyor. Vatandaşın bulunduğu ilin ilçesinde ya da mahallerinde kullanacağı oyları eskiden kâğıt yoluyla evlerine geliyordu. Bu işlem hâlâ devam ediyor. Bazen kâğıtlar adrese teslim edilemiyor. Bu durumda karışıklığın önüne geçmek için de YSK’nın internet sitesi üzerinden seçmen sorgulama kısmından T.C. kimlik numarası ve nüfusa kayıtlı il ve nüfusa kayıtlı olduğu sıra no ile hangi okulda oy kullanabileceğinizi görebilirsiniz. Daha sonra kayıtlı olduğunuz okulda hangi numaralı sınıfta oy kullanacağınıza ulaşabilirsiniz. İnternet ortamında seçmen kaydınızı bulamıyorsanız adresinize bağlı muhtarlıklarda asıseçmen kâğıtlarını da inceleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

Adres değişikliğinde son gün 12 Mayıs

Seçmenlerin nerede oy kullanacağını merak edip seçmen sorgulaması yapmak isteyen vatandaşlar, 2-12 Mayıs arasında gerekli işlemler için başvuru yapabilecek. Bu başvurular eskiden muhtarlığa yapılırdı ama artık oturduğunuz ilçeye yakın olan Nüfus Müdürlüklerine fatura ya da kira sözleşmesiyle giderek bu durumu düzeltebilirsiniz.

Yurt dışı seçmen sorgulama için:

Yurt dışında yaşayıp da ülkesi için oy kullanmak isteyen seçmenler ise yaşadıkları ülkelerdeki kendilerine en yakın Türkiye konsolosluğuna kimliğiyle gidip oyunu kullanabilecek. Tabii, yurtdışında ikamet eden vatandaşlarımız oylarını 24 Haziran’dan daha önce kullanmaya başlıyor. Ama seçim yasaklarının bitmesiyle beraber ilk sayılan oylar ise yurt dışı oyları oluyor.