Gündem Yüce Divan sinema salonu oldu

Yüce Divan sinema salonu oldu

07.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Anayasa Mahkemesi, başta savcılar olmak üzere personelinin insan hakları bilincini geliştirmek için film gösterimleri yapmaya başladı. Beyazperde, Mandela’nın mücadelesinin anlatıldığı İnvictus filmiyle açıldı

Yüce Divan sinema salonu oldu

Anayasa Mahkemesi (AYM), Haziran ayından bu yana iki haftada bir çalışanları için Yüce Divan Salonu’nda insan hakları temalı film gösterileri düzenliyor. Başta yargıçlar olmak üzere AYM çalışanlarının insan hakları bilincini pekiştirmeyi amaçlayan kurumun, ilk gösterim için Morgan Freeman’ın başrol oynadığı, Nelson Mandela’nın Güney Afrika’daki barış mücadelesini anlatan “Invictus” (Yenilmez) filmi oldu.
Anayasa Mahkemesi, internet erişiminden özelleştirmeye, geçen hafta verdiği 4 iptal ve 2 yürütmeyi durdurma kararıyla yine Türkiye gündemine oturdu. Bu kararların ardından AYM Başkanı Haşim Kılıç’ın ifade ve basın özgürlüğüne ilişkin açıklamaları çok konuşuldu. Son olarak AYM’nin yazdan bu yana çalışanlarına insan hakları temalı film gösterimleri düzenlediği ortaya çıktı. Haziran ayından beri iki haftada bir Cuma günleri öğleden sonra düzenlenen etkinliğe, “İnsan Hakları Temalı Film Gösterimleri” adı verildi.

E-posta yollandı
İlk gösterim, Güney Afrika’nın efsane siyahi lideri Nelson Mandela’nın ülkesindeki barış süreci için gösterdiği çabaların anlatıldığı “Invictus” (Yenilmez) filmi ile 20 Haziran’da yapıldı.
Çalışanlara e-posta ile gönderilen film duyurusunda, “Clint Eastwood’un yaptığı ‘Yenilmez’, Güney Afrika’daki ırk ayrımcılığı (apartheid rejimi) sonrasına, Nelson Mandela’nın ilk devlet başkanlığı dönemine odaklanan bir film” ifadeleri yer aldı.
Milliyet’in aldığı bilgiye göre, Nuri Bilge Ceylan’ın Cannes Film Festivali’nde Jüri Büyük Ödülü alan “Bir Zamanlar Anadolu’da” filmi de AYM’de gösterilen filmler arasında yer alıyor.