Siyaset ‘Fiili danışmanlık’ yasaya aykırı değil

‘Fiili danışmanlık’ yasaya aykırı değil

02.02.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, Ak Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım’ın Cumhurbaşkanlığı’nda fiilen danışman olarak çalışmasının anayasal görev ve sorumluluğun gereğiyle bağdaşmadığı iddialarını reddetti.

‘Fiili danışmanlık’ yasaya aykırı değil


CHP önerge verdi
Yakut, “Herhangi bir milletvekilinin cumhurbaşkanlığı veya başbakanlık nezdinde Anayasa’nın 82. maddesine aykırı olarak üyelikle bağdaşmayan bir iş üstlendiğine dair bir bilgi bulunmamaktadır” dedi. CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “paralel hükümet” yapılanması anlamına gelen “gölge kabine” girişimlerinde bulunmasının “anayasal darbe” niteliğinde olduğunu anımsattı. Kart, “Anayasanın 82. maddesinin açık ihlali sonucunu doğuran bu uygulamalar sebebiyle, İzmir Milletvekili Binali Yıldırım hakkında, anayasadan kaynaklanan görev ve sorumluluklarınızın gereğini neden yapmıyorsunuz? Binali Yıldırım gibi, Başbakanlık ya da Cumhurbaşkanlığı bünyesinde fiilen danışman konumunda olduğu bilinen ve kamuoyunda aleniyet kazanan diğer milletvekilleri hakkında da, anayasal görev ve sorumluluğunuzun gereğini yapacak mısınız” diye sordu. Önergeyi Çiçek adına yanıtlayan Yakut, şunları kaydetti:
“Başkanlığımızda; ilgi önergenize konu herhangi bir milletvekilinin cumhurbaşkanlığı veya başbakanlık nezdinde anayasanın 82. maddesine aykırı olarak üyelikle bağdaşmayan bir iş üstlendiğine dair bir bilgi bulunmamaktadır.”