Ekonomi Zordaki firmaya ‘barter’ yaklaşımı

Zordaki firmaya ‘barter’ yaklaşımı

11.02.2009 - 00:15 | Son Güncellenme:

Krizle gelen nakit sıkışıklığının büyüttüğü barter sektörü, zordaki firmalara da ilaç oluyor

Zordaki firmaya ‘barter’ yaklaşımı

Geçen yıl yüzde 200’e varan oranda büyüyerek toplam işlem hacmi 1 milyar TL’ye ulaşan sisteme özellikle inşaat ve tekstil firmalarının rağbet ettiği gözleniyor.
Sektörün önde gelen firmalarından Garanti Barter Genel Müdürü Birbey Ergün, son dönemde normal barter işlemlerinin yanı sıra ‘varlık yönetimi’ işlemlerinin de yoğunlaştığını belirtti. Ergün’ün verdiği bilgilere göre barter’da varlık yönetiminden nakit sıkıntısına giren firmalar yararlanıyor. Ergün, sistemi şöyle anlattı:
“Şirketin piyasaya olan borçlarını barterla ödüyoruz. Ayrıca şirkete üretimine devam edebilmesi için gerekli hammaddeyi sağlıyoruz.
Aslında faizsiz bir emtia kredisi vermiş oluyoruz. Şirketin çarkları dönmeye başlıyor. Şirket daha sonra bize borcunu ürettiği ürünlerle belirli vadelerde ödüyor. Biz, bankalar kadar katı değiliz, şirketin çeki yazılmış olabilir, senedi dönmüş olabilir. Biz bunlara değil, projeye bakıyoruz. Elbette şirketten aldığımız bazı teminatlar var, işletme ruhsatı ve marka rehini alıyoruz.”

Yeni hedef devlet
Ergün, Uki, Daf Kilit, Berk Çorapları, Yimpaş ve Ceylan Bebe’yle bu şekilde çalıştıklarını söyledi.
En büyük hedeflerinden birinin devletle barter yapmak olduğunu anlatan Ergün, şöyle devam etti:
“Devletin tahsil edemediği sigorta primlerini ve vergileri barter’laştırabiliriz. Devlet alacağına karşı, firmanın makinesine haciz koyuyor. Tahsilat amaçlı bu hamle, firmayı iyice bitiriyor. Biz bu alacakları söz konusu firmalardan ürün ya da hizmet olarak tahsil edip devlete de DMO’ya satın alacağı ürünleri verebiliriz. Tabii bunun için mevzuat değişikliği gerekiyor.”

Haberin Devamı

‘Bankalar tahsilat için bize geliyor’
Son dönemde bankaların ellerinde hacizlerden dolayı daha önce hiç olmadığı kadar çok gayrimenkul ve motorlu taşıt biriktiğini kaydeden Garanti Barter Genel Müdürü Birbey Ergün, şöyle konuştu: “Artık bankalar da alacaklarını tahsil edebilmek için bize geliyor. Biz borçludan alacağı emtia olarak tahsil ediyoruz, karşılığında bankaya barter havuzundan ihtiyacı olan hizmeti ya da malı veriyoruz. Tahsilat hızlanıyor.”

Giyim de var konut da...
Perakende sektöründen barter’a ilginin yüzde 100’ün üzerinde arttığını belirten Birbey Ergün şöyle dedi: “Perakende firmalarının ihtiyaçlarını barter havuzundan karşılayıp onlardan alışveriş çeki alıyoruz. Söz konusu perakende firmalarının mağazalarında geçen bu çekler üyelerimizden büyük ilgi görüyor.”
Gayrimenkul satışında da kısmi barter uygulaması başlattıklarını kaydeden Ergün, “Nakit oranını satıcıyla alıcı kararlaştırıyor.
Hem gayrimenkul alacak kişi bunu elindeki malla ödeyebiliyor hem de satıcının cebine nakit giriyor” dedi.