Dünya Türkleri Bulgar yapan Todor Jivkov öldü

Türkleri Bulgar yapan Todor Jivkov öldü

07.08.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Türkleri Bulgar yapan Todor Jivkov öldü

Türkleri Bulgar yapan Todor Jivkov öldü

       BULGARİSTAN'da 1989 yılında devrilen eski Devlet Başkanı ve Komünist Partisi lideri ve iktidarı döneminde uygulanan Türkleri Bulgarlaştırma kampanyasının başı, 87 yaşındaki Todor Jivkov, Sofya'nın Lozenets hastanesinde önceki akşam saat 20.05'te öldü. Lozenets devlet hastanesi yöneticisi Doktor Gerasimov, doktorların bütün çabalara rağmen Jivkov'u kurtaramadıklarını açıkladı.
       Gerasimov, Jivkov'un 8 Temmuz'dan bu yana şeker hastalığı, skleroz ve akciğer iltihabı tedavisi gördüğünü, durumunun giderek kötüleştiğini ve dün akşam komaya girerek öldüğünü bildirdi.
       Todor Jivkov, 6 Eylül 1911 tarihinde Bulgaristan'ın Pravets kasabasında doğdu. Jivkov, genç yaşta Bulgaristan Komünist Partisi üyesi oldu ve 1944 yılına kadar partinin yasadışı 'Çevdar' çetesinde yer aldı. Ülkede 9 Eylül 1944 yılında KP'nin iktidara gelmesinden sonra hızlı bir siyasi kariyer yapan Jivkov, 1956 yılında Devlet Başkanı Vulko Çervenkov'un yerine seçilerek, 10 Ekim 1989 yılına kadar 33 yıl boyunca bu görevde kaldı.

       Jivkov'un devrilmesinin ardından, hakkında 1985 yılından sonra Bulgaristan Türkleri'ne karşı uygulanan asimilasyon ve komünist rejim tarafından kurulan toplama kamplarıyla ilgili 5 dava açıldı ve geçen yıla kadar torunu Evgeniya Jivkova'nın evinde göz hapsinde tutuldu. Delil yetersizliğinden suçsuz bulunan Jivkov, daha sonra serbest bırakıldı.
       Yaşının ilerlemesi ve hastalıkları yüzünden bir yıldır sosyal ve siyasi yaşamdan uzak kalan Jivkov'un son basın açıklamaları, geçen yıl yayımlanan 'Hatıralar' kitabında yer aldı.