Gündem Saniyeler içinde köprüler yıkıldı

Saniyeler içinde köprüler yıkıldı

28.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kırmızı kod verilen Bartın, Kastamonu, Zonguldak ve çevresinde derelerin taşmasıyla yollar göle döndü, ev ve işyerlerini su bastı. Saniyeler içinde köprüler yıkıldı. Bir yıl önce kâbusu yaşayan Bozkurt yine selle boğuştu.

Saniyeler içinde köprüler yıkıldı

HABER MERKEZİ - Batı Karadeniz Bölgesi günlerdir süren kırmızı kodlu uyarıların ardından yine sel sularıyla boğuşmaya başladı. Derelerin taşmasıyla Bartın, Kastamonu, Zonguldak ve çevresinde köprüler yıkıldı, yollar göle döndü, ev ve işyerlerini su bastı. 

Haberin Devamı

BARTIN: Bartın’da dün sabah başlayan sağanak nedeniyle birçok yerde taşkınlar meydana geldi. Yollar göle dönerken çok sayıda ev ve iş yerini su bastı. Orduyeri Mahallesi ve Polisevi kavşağında su taşkını nedeniyle sürücüler, güçlükle ilerledi. Esnaf, iş yerlerinin önüne kum torbalarıyla suları engellemeye çalıştı. Kurtköy’de organize sanayi bölgesi yolunu da taşkın suları kapladı, bazı fabrikalar da sel sularıyla doldu. Bartın Irmağı’nda su seviyesi 10 metreye kadar yükseldi. Kozcağız Terminali ve çevresi suya gömülürken araçlar yolda kaldı. Kozcağız-Çaycuma Perşembe yolu ulaşıma kapandı. Kuvvetli yağış Ulus ilçesinde bir camiyi minaresiyle birlikte yıktı.

ZONGULDAK: Geceden bu yana aralıklarla devam eden sağanak kentte hayatı olumsuz etkiledi. Metrekareye 49 kilogram yağışın düştüğü kentte tarım alanları, yollar su altında kaldı. Gökçebey ilçesinde Çay ve Köprübaşı mahallelerinde bulunan 30 evi su bastı. Sakarya ve Zonguldak AFAD ekipleri olay yerine yönlendirildi. Bölgede yaklaşık 100 kişi güvenli bölgeye alındı. Zonguldak ve Karabük arasında bulunan Kayadibi Yenice ve Çaycuma Taşocağı arasındaki demir yolu sel suyuyla kaplandı. Gece 23.15’de kapanan yol 03.00 sıralarında yeniden açıldı. Kent merkezinde bulunan tarihi Ankara köprüsü yıkılma tehlikesi geçirmesi nedeniyle araç giriş çıkış trafiğine kapatıldı. Gaziler Deresi’nin taşmasıyla Köprübaşı Mahallesi’nde yaşayanlar misafirhanelere yerleştirildi. Ereğli ilçesinde ise Güneşli ve Çaylıoğlu köylerinde 24 evdeki 53 kişi tedbir amacıyla tahliye edildi. İlde engelli ve hamile kamu görevlilerinin bir gün idari izinli sayılması kararı alındı. 

Haberin Devamı

5 bakan bölgede

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla; İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Bartın’a, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum Kastamonu’ya, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu Sinop’a, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık Karabük’e, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci Zonguldak’a gitti.

Saniyeler içinde köprüler yıkıldı

Helikopterli tahliye

Kastamonu’nun Bozkurt ilçesine bağlı İlişi köyü ve Küre ilçesinde mahsur kalan çok sayıda vatandaş, sahil güvenlik helikopterleriyle tahliye edildi.

Haberin Devamı

Kara yolu kapandı

KASTAMONU: AFAD’ın kırmızı kod uyarısı verdiği İnebolu’da sabaha karşı ilçe merkezinden geçen Söke Çayı taştı. Çay üzerinde yayaların kullandığı iki köprü saniyeler içinde yıkılarak suya kapıldı. Çay üzerindeki dört köprü de yaya ve araç trafiğine kapatıldı. Kastamonu-İnebolu kara yolu da ulaşıma kapandı. Kastamonu ile Şenpazar arasındaki kara yolu da, Tüneller mevkisindeki köprünün zarar görmesi nedeniyle ulaşıma kapandı. Kastamonu-İnebolu Karayolu, Küre Ersizlerdere mevkiinde ve Küre-İnebolu yolu ile Şenpazar-Cide arasında meydana gelen heyelan nedeniyle ulaşımda aksamalar yaşandı.

KARABÜK: Yenice ilçesinde sağanak, cadde ve sokaklarda su birikintilerine neden oldu, bazı iş yerlerini su bastı. Atatürk Mahallesi’nde heyelan nedeniyle yol ulaşıma kapandı. Yazı köyüne ulaşımı sağlayan köprü, sel sularıyla çöktü ve heyelan nedeniyle yol ulaşıma kapandı. İncebacaklar Mahallesi’nde ise Şeker Deresi’nin üzerinde bulunan yolun bir kısmı çöktü. Karabük Valisi Fuat Gürel yağıştan etkilenen “En önemli tesellimiz can kaybının olmamasıdır” dedi. Yenice ilçesinde, bir TIR’ın selde çamura saplanan otomobile çarptığı kazada iki kişi yaralandı, yol bir süre trafiğe kapandı. 11 Ağustos 2021 tarihinde 65 kişinin hayatını kaybettiği, sekiz kişinin de kaybolduğu Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde yine Ezine Çayı’nın debisi yükseldi. Sel suları, şehir merkezinin iç kısımlarına yayıldı. Çay üzerinde bulunan menfez ve geçici köprüler zarar büyük gördü. Bozkurt Devlet Hastanesi tedbir amaçlı boşaltıldı. Bozkurt İlişi köyü de sel suları altında kaldı. Botlarla vatandaşlar kurtarıldı. 

Haberin Devamı

SİNOP: Kentte kırmızı alarm verildi. Geçen yıl sel felaketinde yıkıldıktan sonra yapılan Yılanlık, Çayırlar ve Yeşiloba köyündeki geçici köprüler ulaşıma kapandı.

Can kaybı yok

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Can kaybı ve kayıp ihbarı yok hamdolsun” dedi. Teyakkuz halinde olan AFAD ise “kırmızı” kodla uyarılan 6 ilde, 13 ilden 2552 personel ile 826 araç görevlendirildiğini duyurdu. 235 vatandaş tahliye edildi.