SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Buz gibi serinleten lezzet: Karpuz!

Karpuzun tam mevsimi gelmişken, tüketimi yaz meyveleri arasında çok olan bu meyvenin besin içeriğini de merak ediyorsunuzdur. Yaz sıcaklarında lezzetli ve serinletici bir meyve olarak tüketilen karpuz, mineral ve vitamin deposu olduğu gibi su içeriğinin yüksek olması sebebiyle de bol bol tüketebileceğimiz bir meyvedir.

Milliyet Haber

Karpuzun birçok çeşidinde C vitamini, A vitamini ve diğer besin içerikleri yüksektir. Sağlık için yararlı içeriğinden sırasıyla bahsetmek istersek;

Karpuzun su içeriği çok yüksektir!

Karpuz %92-95 oranında içerdiği su miktarı sebebiyle yaz aylarında terleme ile kaybedilen suyun alınmasını destekleyecek meyvelerin başında gelir. Ancak karpuzun meyve şekerinden dolayı su ihtiyacının tamamının karşılanması sağlıklı bir sonuç doğurmayacağından tüketim miktarına dikkat edilmelidir.

Tokluk hissi verir!

Yüksek miktarda içerdiği su ve içeriğindeki lif sayesinde tokluk hissini artırır.

Sağlık için yararlı vitaminleri içerir!

-Serbest radikallerden kaynaklı hücre hasarını önlemeye yardımcı olan C vitamini içerir.

-Vücudumuzun A vitaminine dönüştürdüğü önemli karotenoidlerden biri olan beta karoten içerir.

-Domateste de çok bulunan, gıdalara kırmızı renk veren, vücudumuz için çok yararlı bir antioksidan olan likopen içerir.

-Kukurbitasin E içeriği sayesinde antioksidan ve antienflamatuar etkisi vardır.

Kanseri önlemeye yardımcı olan maddeleri içerir!

Özellikle kukurbitasin E ve likopen içerir. Kukurbitasin E’nin antitümör etki gösteren bir madde olduğunu bazı çalışmalar göstermektedir.

Kalp sağlığı için faydalı bileşikler içerir!

Bunlar arasında sitrülin kan basıncının düşürülmesinde etkili bir aminoasittir. Kalp sağlığı için faydalı olan A, B6, C vitaminleri, magnezyum ve potasyum içerir.

Oksidatif stresi azaltır!

Olsidatif stresi ve inflamasyonu, C vitamini ve likopen sayesinde azaltmaya yardımcı olur.

En önemlisi, Mayıs sonu hasadı başlayan karpuzu mevsiminde tüketmek yararlı bileşiklerinden ve lezzetinden yararlanmak açısından oldukça önemlidir.

Gıda Mühendisi Hatice Büyükakkuş

www.instagram.com/gidamuhendisikaleminden

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Küflü gıdalar tüketilir mi?
  2. Evde ekmek mayalarken dikkat edilecek bazı ipuçları
  3. Kasım ayının en kıymetli sebzelerinden brokoli nasıl tüketilmeli?
  4. Dondurulmuş gıdaları nasıl çözdürmeliyiz?
  5. Süt uzun süre kaynatıldığında ne olur?
  6. Bitki çaylarını nasıl demlemeliyiz?
  7. Gıdalarda güvenli pişirme sıcaklıkları
  8. Buz gibi serinleten lezzet: Karpuz!
  9. Gıdalarda dirençli nişasta miktarını nasıl koruyabiliriz?
  10. Siyah çayı daha lezzetli demlemek mümkün

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.