SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Gıdalarda güvenli pişirme sıcaklıkları

Günümüzde sağlıklı beslenme önemini arttırmaya devam ederken sağlıklı gıdayı temin etmek kadar o gıdaya uyguladığımız işlemleri de güvenli hale getirmek büyük önem taşıyor.

Milliyet Haber

Gıdalara uyguladığımız işlemler gıdanın temininde tarladan başlayıp çatala kadar devam etmektedir. Yani sağlıklı gıdayı tarladan temin ettikten sonra tüketene kadar yaptığımız her işlemde gıda güvenliğinin sağlanması gerekir. Bu noktada özellikle hayvansal gıdalarda gıda güvenliği kurallarını uygulamamız olası riskleri önlemek açısından çok önemli. Çünkü hayvansal gıdalarda bulunan patojen mikroorganizmalar gıda güvenliği sağlanmadığında inaktif hale geçmeyerek risk oluşturmaktadırlar. Bunun sonucunda ise gıda zehirlenmeleri hatta ileri boyutlarda ölümle bile sonuçlanan kötü tablolarla karşılaşabiliyoruz.

Gıdalara uyguladığımız işlemlerin en önemlilerinden biri de gıdaya uygulanan ısıl işlemlerdir. Pişirme yöntemi (haşlama, kızartma, vb.) fark etmeksizin, gıdanın pişirme işlemi sırasında ulaştığı merkez sıcaklığı bizim için çok önemli. Çünkü bu sıcaklıklar bize o gıdalarda bulunan hedef mikroorganizmaların inaktif olduğu merkez sıcaklıkları gösterir. Örneğin bu sıcaklıklar kırmızı et (sığır, dana, kuzu) ve artan yemeklerde min. 72°C ‘, tavuk, hindi, kaz, ördek eti, yumurta ve yumurtalı yemeklerde ise min. 74°C iken, balıkta ise min. 70°C şeklindedir. Bu sıcaklıklardan emin olmamız için yapmamız gereken mutfağımıza basit bir saplamalı termometre temin etmek olacaktır. Çünkü gıdaların merkez noktalarında sıcaklık bu derecelere geldiğinde zararlı mikroorganizmaların yok olduğundan emin olabiliyoruz.

Sağlıklı gıda tüketiminde pişirme işlemini güvenle tamamladıktan sonra bu gıdaların soğutma ve tekrar ısıtma işlemlerinde de dikkatli olmamız gerekir. Pişmiş yemekleri maksimum 2 saat içinde soğutarak buzdolabına kaldırmamız gıda güvenliği açısından önemlidir. Ayrıca pişmiş yemeklerin tekrar ısıtma işlemi sırasında sıcaklık pişirme sıcaklığından düşük olmamalıdır. Pişirilmiş gıdalar maksimum 72 saat içinde tüketilmeli ve mümkünse tekrar ısıtma işlemi bir kereden fazla yapılmamalıdır.

 

Gıda Mühendisi Hatice Büyükakkuş

www.instagram.com/gidamuhendisikaleminden/

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Küflü gıdalar tüketilir mi?
  2. Evde ekmek mayalarken dikkat edilecek bazı ipuçları
  3. Kasım ayının en kıymetli sebzelerinden brokoli nasıl tüketilmeli?
  4. Dondurulmuş gıdaları nasıl çözdürmeliyiz?
  5. Süt uzun süre kaynatıldığında ne olur?
  6. Bitki çaylarını nasıl demlemeliyiz?
  7. Gıdalarda güvenli pişirme sıcaklıkları
  8. Buz gibi serinleten lezzet: Karpuz!
  9. Gıdalarda dirençli nişasta miktarını nasıl koruyabiliriz?
  10. Siyah çayı daha lezzetli demlemek mümkün

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.