Teknoloji Kızılötesi Nedir, Ne İşe Yarar? Kızılötesi Nerelerde Kullanılır?

Kızılötesi Nedir, Ne İşe Yarar? Kızılötesi Nerelerde Kullanılır?

02.12.2021 - 17:08 | Son Güncellenme:

Birçok farklı alanda kullanılan kızılötesi günümüzün en önemli bilimsel yapılar içerisinde yer alır. Tabii ne işe yaradığı ve nerelerde kullanıldığı yine merak edilen konular arasında geliyor. Peki kızılötesi nedir, ne işe yarar? Kızılötesi nerelerde kullanılır detayları ile derledik.

Kızılötesi Nedir, Ne İşe Yarar Kızılötesi Nerelerde Kullanılır

Kızılötesi günümüzün en önemli bilimsel kullanım alanları içerisinde yer almaktadır. Özellikle etkin bir görüş vermesi ile beraber birbirinden değişik sektörlerde değerlendirilir. Savunma sektörü ile beraber aynı zamanda daha birçok bilimsel kısımda da önemli bir yere sahiptir.

Kızılötesi Nedir?

Kızılötesi kısaca bir elektromanyetik ışınım olarak ifade edilebilir. Mikrodalgadan daha kısadır ve aynı zamanda ışıktan daha uzundur. Özellikle ışığın en uzun dalga boyuna sahip olan kırmızı renk olarak görünür.

Kızılötesi Ne İşe Yarar?

Çok düşük hızlarda, mesela 1 metre mesafeden, cihazların birbirini karşılıklı görmeleri üzerinden iletişim sağlar. Aynı zamanda pek çok açı üzerinden gece etkin bir görüş imkanı sunar. Çünkü kırmızı renk üzerinde ışığın en uzun dalga boyunu kullandığı için, vücut ısısı ile beraber farklı unsurları ayırma özelliği sağlar.

Kızılötesi Nerelerde Kullanılır?

Birçok farklı amaç altında günümüze kızılötesi her ülke için önemli bir yere sahiptir.
- Hedef tespiti
- Gözlemleme
- Gece görüşü
- Güdüm
- Takip sistemi
- Kablosuz iletişim
- Uzaktan sıcaklık ölçme
- Isı verimlilik analizi
- Hava tahmini

Bu şekilde yukarıda verilen birçok farklı amaç altında kızılötesi günümüzün en önemli yapıları içerisinde yer alır.