Defne Alphan

Defne Alphan

defnea@cnnturk.com

Tüm Yazıları

Benjamin Button’ın Tuhaf Hikâyesi ayladır herkesin dilinde. Film, Mark Twain’in “Seksen yaşında doğup yavaş yavaş 18’imize doğru ilerlesek hayat sonsuz bir mutluluk olurdu” sözünden yola çıkarak, F. Scott Fitzgerald’ın 1920’lerde yazdığı kısa hikâyeden uyarlandı. Sıradışı hikâyesiyle öne çıkan filmi, Seven, The Game, Fight Club ve Panic Room gibi filmlerinden tanıdığımız David Fincher yönetti. Brad Pitt ve Cate Blanchett gibi birinci sınıf oyunculara, olağanüstü özel efektler de eklenince 13 dalda Oscar’a aday görkemli bir yapım ortaya çıkmış. Senelerdir film yapılması düşünülen The Curious Case Of Benjamin Button / Benjamin Button’ın Tuhaf Hikâyesi’ni senaryolaştıran isim ise, sinema severler için özel imzalardan biri olan Forrest Gump’ın yazarı Eric Roth.

Haberin Devamı

Hayatı tersten yaşayan adam


Yaşlı doğan bebek
Birinci Dünya Savaşı’nın son günlerinde, New Orleans’ta, bir kadın doğum sırasında ölür. Doğan bebek, yaşlı bir adam görünümünde garip bir yaratıktır. Babası bu tuhaf görünümlü oğlunu bir huzurevinin merdivenlerine bırakıp kaçar. Bebeği, orada çalışanlarından Queenie sahiplenir. Doktorların çok yaşamayacağını söyledikleri bebek yıllar geçtikçe güçlenir, güzelleşir ve gençleşir. Benjamin Button hayatı tersten yaşamaya başlar.

Oscar alma çabası

Filmin bir yandan ilginç hikâyesi, bir yandan da dört dörtlük efektlerle Brad Pitt ve Cate Blanchett’in değişik yaş dönemlerini yansıtması seyircinin her an ilgisini canlı tutuyor. Fakat bütün bunlar ilginin 166 dakika hiç dağılmaması için yeterli olmuyor.
Benjamin Button’ın Tuhaf Hikâyesi, bütün çekiciliğine rağmen fazla uzun. Filmin her karesinde hissedilen Oscar alma çabası epey göze batıyor. Kadı kızında bulunan kusurları ile muhakkak seyredilmesi gereken bir film.

Oyuncular ‘şüphe’siz çok iyi
Pulitzer ödüllü bir tiyatro oyunundan uyarlanan Doubt / Şüphe, izleyicisine oyunculuk ziyafeti çektirecek filmlerden. Şüphe, beş dalda Oscar’a aday. İki Oscarlı Merly Streep, yine döktürüyor. Okul müdiresi Aloysius Beauvier rolü ile Streep, heykelciğin en güçlü adaylarından. Film, 1964’te Bronx’ta ilk kez siyah bir öğrencinin beyazların gittiği okula kabul edilmesiyle başlıyor. Müdire çocuğu kanatları altına alan Rahip Flynn’e tacizci şüphesiyle yaklaşmaktadır. Rahip suçlu olmadığını kanıtlamak için zor savaş verecektir.
Filmi sürükleyici kılan ‘şüphe’nin her an yön değiştirmesi. Seyirci film süresince, acımasız disiplininden taviz vermeyen okul müdiresi ve reformlardan yana olan rahibin doğruları arasında gidip geliyor. Oyuncular arasındaki düellovari uzun konuşmalar müthiş bir oyunculuk gösterisi doğuruyor. Yardımcı oyuncu Oscar’ına aday gösterilen Amy Adams’ın bu rol için Natalie Portman’ı düşünen yönetmen John Patrick Shanley’i hayal kırıklığına uğratmadığı kesin. Siyah çocuğun annesi Viola Adams’ın rahibe ile yaptığı konuşma filme bir şamar gibi iniyor. Şüphe, şüphesiz iz bırakacak bir film.

Haberin Devamı

İsralli askerin anıları
İsrailli asker Ari Folman, Beyrut’taki Sabra ve Şatila katliamlarına tanık olur. Askerliğini bitirdikten sonra sinema eğitimi gören Folman, yıllar boyunca orduya bağlı olarak kısa filmler ve reklamlar çeker. Ordudan ayrılmak istediğinde, ona terapiye gitme şartı konulur. Bu terapiler sırasında geçmişte yaşadıklarıyla yüzleşen Ari Folman, anılarından yola çıkarak Waltz With Bashir / Beşir’le Vals’i yazıp yönetir. Belgesel bir animasyon olan Beşir’le Vals’de dönemin tanıklarıyla röportajlar da var. Savaş sırasında yaşananları oldukça sert bir dille anlatan Oscar adayı yapım, 2009 Altın Küre Ödülleri’nde En İyi Yabancı Film ödülünü almıştı.

Haberin Devamı

Dunya & Desie
Yönetmen: Dana Neshusthtan
Oyuncular: Maryam Hassouni, Eva Van De Wijdeven, Theo Maassen, Christine Van Straalen
Süre: 98 dakika
imdb.com puanı: 7.1

GERÇEK MASALLAR
Bedtime Stories
Yönetmen: Adam Shankman
Oyuncular: Adam Sandler, Guy Pearce, Keri Russell, Richard Griffiths
Süre: 99 dakika
imdb.com puanı: 6.3

ÖLDÜR BENİ
Yönetmen: Korhan Uğur
Oyuncular: Burak Sarımola, Nihan Aslı Elmas, Erol Alpsoykan, Aysan Sümercan