Defne Alphan

Defne Alphan

defnea@cnnturk.com

Tüm Yazıları

Yönetmen Tunç Başaran bundan 19 sene önce öyle bir film yaptı ki, bu hafta vizyona giren Vesaire Vesaire, “Uçurtmayı Vurmasınlar'ın yönetmeninden” diye tanıtılıyor. Küçük Barış'ın hapishane günlerini seyrettiğimiz günden beri unutmadık. Tunç Başaran arada başka ses getiren filmler de yapmış olmasına rağmen, Uçurtmayı Vurmasınlar seyircinin yeni filme koşarak gitmesi için yeterli bir marka. Ben de filme merak ve umutla gidenlerdendim. Ama Vesaire Vesaire benim için biraz hayal kırıklığı oldu.
Senaryosunu Tunç Başaran'ın öğrencisi Roksen Lülü yazmış. Vesaire Vesaire, Lülü'nün kısa film senaryosu ödeviymiş. Başaran, "Ben bundan uzun metrajlı film çekerim" deyince Lülü senaryoyu Başaran'ın istediği kıvama getirene kadar üç sene uğraşmış. Senaryo bittiğinde Başaran, Lülü'ye filmin başrolünde kendisini oynatacağını söylemiş.
Vesaire Vesaire, aralarında çok yaş farkı olan bir adamla genç bir kızın birbirlerine âşık olma hikâyelerini anlatıyor.
Ünlü yazar Arda Başar kanser olduğunu öğrendiğinde tedavi olmak istemediğine karar verir ve yalnız kalmak için Marmaris'e taşınır. Kapısının önünde bulduğu bir köpeği  eve alır. Köpeğin sahibi Eda'nın, Hayta'yı almak için yazarın evine gitmesiyle başlayan ilişki zamanla aşka dönüşür.
Filmde, yazar rolünde Rutkay Aziz var. İkisinin aralarındaki  tutku ve büyük aşk seyircinin duygularını pek harekete geçirmiyor. Deniz kenarında kulübede yaşayan sarhoş rolündeki Bülent Kayabaş'ın bilgelik sahneleri uzadıkça uzuyor. Özellikle Lülü'nün abartılı oyunculuğu ve klişeler insanı filmden uzaklaştırıyor. Sevgililerden biri ölürken başka bir yerde ötekinin elindekini yere düşürmesi, sevgiliye on takım kıyafet hediye almak gibi basmakalıp sahneler artık tarihe karışmalı gibi geliyor bana…

Haberin Devamı

“Cennet”i görmek isteyenlere

Haftanın yerli filmlerinden Cennet, ilk filmi Araf ile tanıdığımız yönetmen Biray Dalkıran’ın ikinci filmi. Filmin başrollerinde Engin Altan Düzyatan ve Zeynep Papuçcuoğlu var (Düzyatan, son zamanlarda, DOT’un oyunu Kürklü Merkür’deki rolüyle epey konuşuldu).
Can, düşük zekâsına rağmen büyük hayal gücüne sahip bir gençtir. Yedi yaşında annesi öldüğünde büyük bir travma geçirmiştir. O günden beri kendine yarattığı cennette, annesinin hayaliyle yaşamaktadır. Can, bir gün cennetinde tekbaşına olmadığını, güzel bir kızın ona eşlik ettiğini fark eder.

Haberin Devamı

CENNET
Yön.: Biray Dalkıran, Oyn: Engin Altan Düzyatan, Zeynep Papuçcuoğlu

Bir polisin başkaldırısı

Haftanın dikkat çeken filmlerinden Street Kings-Sokağın Kralları, ünlü yazar James Ellroy’un yazdığı bir hikâyeden uyarlanmış. Filmin yönetmeni, Training Day ve Harsh Times’dan hatırlayacağımız David Ayer. Filmin tamamı Los Angeles’ta geçiyor. Kendisi de Los Angeles’lı olan David Ayer, seyirciyi şehrin hiç bilinmeyen caddelerine sokuyor. Film Amerika’yla aynı anda ülkemizde de vizyona giriyor.
Tom Ludlow, kıdemli bir Los Angeles polisidir. Ludlow, görev aldığı polis departmanındaki yozlaşmaların farkındadır. Partnerinin ölümü ile ilgili dosyada araştırma yaparken karşılaştıkları sonucunda tüm hayatını adadığı teşkilata başkaldırmak zorunda kalacaktır.

Haberin Devamı

SOKAĞIN KRALLARI Street Kings
Yön.: David Ayer, Oyn: Keanu Reeves, Forest Whitaker, Hugh Laurie, Chris Evans
Süre: 109 dakika

Lanetli Topraklar

The Ruins – Lanetli Topraklar, Oscar adayı senaryo yazarı Scott Smith’in çok satan kitabından uyarlanan bir gerilim filmi (Kitap ülkemizde İthaki Yayınları tarafından Lanetli Topraklar adıyla basıldı). Filmin görüntü yönetmeni Kayıp Çocuklar Şehri, Yedi, Şarküteri, Panik Odası ve Evita gibi iyi filmlerden tanıdığımız Darius Khondji.
Amy ve Stacy yanlarına erkek arkadaşlarını da alarak Meksika’da bir geziye çıkarlar. Gençler, geri dönmeden eski bir uygarlık bölgesini de gezmeye karar verirler. Bu gezi sırasında, ormanın derinliklerinde başlarına beklenmedik, korkunç olaylar gelecektir.

LANETLİ TOPRAKLAR The Ruins
Yön.: Carter Smith, Oyn:  Jonathan Tucker, Jena Malone, Shawn Ashmore
Süre: 91 dakika
imdb.com puanı: 6.7

Eve rakip gelince

Haftanın fillerinden Mama’s Boy – Ana Kuzusu başrollerini Diane Keaton ve Jeff Daniels gibi iyi oyuncuların paylaştığı bir komedi filmi.
Jeffrey 29 yaşında olmasına rağmen hâlâ annesiyle yaşamaktadır. Anne evindeki bu konforlu yaşamı, annesinin Mert ile tanışması ile tatsızlaşır. Mert annesinin akılını başından alıp evine taşınınca, Jeffrey bu ilişkiyi bitirmek için elinden geleni yapacaktır.

ANA KUZUSU Mama’s boy
Yön.: Tim Hamilton, Oyn: Diane Keaton, Jeff Daniels, Jon Heder, Anna Faris
Süre: 94 dakika
imdb.com puanı: 5.3


4 kişi, 1 oda

İlk bakışta, konusuyla 1997 yılında seyrettiğimiz Vincenzo Natali’nin filmi Cube’u anımsatan Fermat’s Room – Kapan, İspanyol yönetmenler Luis Piedrahita ve Rodrigo Sopeña’nın ilk filmi. Filmin oyuncu kadrosu İspanya’nın tanınmış genç oyuncularından oluşuyor.
Birbirini hiç tanımayan dört matematikçi hafta sonunu geçirmek ve bulmaca çözmek için şehir dışında bir eve davet edilirler. Matematikçiler kısa zamanda bir tuzağa düştüklerini anlarlar. Soruları zamanında ve doğru olarak çözmezlerse hayatlarından olacaklardır. Kendilerini buraya getiren sebep ve aralarındaki ilişki ise çözmeleri gereken bir başka problemdir.

KAPAN Fermat’s Room
Yön.: Luis Piedrahita, Oyn: Santi Millán, Alejo Sauras, Elena Ballesteros, Lluis Homar
Süre: 87 dakika
imdb.com puanı: 6.6


Annem-babam uzaktayken

2007’de Altın Ayı için yarışan Brezilya filmi The Year My Parents Went On Vacation - Annemler Tatilde bu hafta gösterime giren en iyi film.
1970’te askeri yönetim altında yaşayan Brezilya’da, siyasi suçlu olarak aranan Bia ve Daniel, ilk dünya kupası maçından önce döneceklerine söz vererek, 10 yaşındaki oğullarını dedesinin yanına bırakıp kaçar. Dede, torununun geldiği gün ölür. Mauro, dedesinin Yahudi mahallesindeki evinde tatile gittiğini düşündüğü anne ve babasını beklemeye başlar. Küçük çocuk, bu süre içinde yeni arkadaşlar edinecek ve askeri yönetiminin hayatlarını nasıl etkilediğini hissetmeye başlayacaktır.

ANNEMLER TATİLDE
The Year My Parents Went On Vacation
Yön.: Cao Hamburger, Oyn: Michel Joelsas, Germano Haiut, Paulo Autran
Süre: 104 dakika
imdb.com puanı: 7.9