Cadde Erken menopoz, prematür menopoz, yumurtalık yetmezliği

Erken menopoz, prematür menopoz, yumurtalık yetmezliği

20.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Bu kavramlar arasındaki farklar, ciddi bir kafa karışıklığı yaratmakta. Bu durumu çok sık gözlemlediğimden, aralarındaki farkı kısa bir yazıyla özetlemek istedim.

Erken menopoz, prematür menopoz, yumurtalık yetmezliği

Dr.Hasan Çağlar Gürol- Menopoz, kelime anlamı olarak kadının adetinin sonlandığı noktadır. Türkiye’de ortalama menopoz yaşı 47.2dir. Amerika Birleşik Devletleri’nde 52 yaş, Avrupa da 50 yaş ortalama menopoz yaşlarıdır. Bu farklılık genetik ve çevresel faktörlerden kaynaklanır. Erken menopoz 45 yaşından önce oluşan menopoza girme durumudur. Kadınların yüzde 5’inde erken menopoz oluşur. Prematür menopoz ise 40 yaş altında menopoza girmeye denir. Kadınların yüzde 1’inde prematür menopoz olur. 20 yaşlarında çok erken menopoza giren hastalarımızın oranı ise binde bir civarındadır. Bu oranlarda çevresel faktörler dolayısıyla artış son yıllarda ne yazık ki şahit olduğumuz bir durum. Ayrıca bahsetmemiz gereken menopozla karışan bir diğer klinik tablo da yumurtalık yetmezliğidir (primer over yetmezliği). Tam oturmuş bir menopoz durumunda tekrar gebelik ve yumurtlama olmayacağı kabul edilirken, yumurtalık yetmezliği olan hastanın yeniden yumurtlama ve gebelik şansı olabilir. O nedenle ayrımları çok iyi yapılmalı ve özellikle bu tablolara sebep olabilecek çevresel yükler temizlenerek hastamıza ikinci bir şans kapısı zorlanmalıdır.

Haberin Devamı

Belirtileri, nedenleri ve tedavisi

Yumurtalık yetmezliği (primer over yetmezliği) belirtileri, düzensiz ya da gecikmiş adet adetler, azalmış cinsel istek, konsantrasyonda bozukluk, ateş basmaları, gece terlemeleri, vajinal kuruluk gibi sayılabilir. Genetik ve ameliyatlar nedeniyle olanlar için daha az yöntemlerimiz var. Ama en önemli sebeplerden enfeksiyonlar, kimyasal pestisitler, sigara içiciliği, diğer toksinler, otoimmün hastalıklar, kanser tedavisi yan etkileri konularında yapabileceğimiz çok şey var. Daha önceki yazılarımda da bahsettiğim detoks protokolleri, homeopatik detoks, bio-regülasyon, akupunktur, fitoterapi gibi yöntemler desteklenen bağırsak geçirgenliği tedavileri ile otoimmüniteyi kontrol altına almak, psikolojiyi dengelemek bize çoğu zaman kapıyı aralayabilir. Tedavinin detaylarına ve başarı oranlarına sonraki yazılarımda değineceğim. Ama insan ömrü uzadıkça, karşılaştığımız kimyasal toksinlere her gün yenileri eklendikçe bu konularda daha çok çalışmamıza ihtiyaç olacak gibi duruyor.

Haberin Devamı

Erken menopoz, prematür menopoz, yumurtalık yetmezliği

Bilinçli kadınlar artıyor

Günümüzde kadınların kariyer, iş ve eğitim hayatlarının uzamasıyla gebelik istekleri doğal olarak ileri yaşlara kaydığından bu dönemlerin takibi gittikçe daha çok önem kazanmaktadır. Ayrıca daha uzun süre gençliğini, cilt kalitesini, beyin fonksiyonlarını, kas iskelet sistemi dayanıklılığını muhafaza etmek isteyen daha bilinçli bir kadın nüfusunun da arttığı ortada. Zira net bir gerçek var ki, doğa bizi hormonlarımızı azaltarak çöpe hazırlıyor ve bir gerçek daha var ki anneannelerimiz, babaannelerimizin yaşadığı daha temiz daha basit dünyada ne yazık ki yaşamıyoruz. Çocuk sahibi olmak istiyor olsak da, çocuk istemiyor ama genç, mutlu, ruh beden dengesi yerinde, kemikleri güçlü, cildi sağlam, sağlıklı bir hayat talep ediyor olsak da, hormonlarımızın azalmasına kayıtsız kalmamamız lazım. Kadının sağlığı iki eşsiz hormonu östrojen ve progesteronun dengesine bağlı. Bu dengeyi muhafaza etmeye yardımcı olacak beslenme, spor, detoks yöntemleri, bağırsak geçirgenliğimizi ve otoimmüniteyi dengeleyecek yaklaşımlar, bioeşdeğer hormon destekleri gibi yöntemleri ihtiyacımız ölçüsünde hayatımıza sokmalıyız. Bu konuda bir farkındalık kadın sağlığı için şart.

Haberin Devamı

Daha detaylı bilgi edinmek isterseniz Instagram hesabımız @drhasancaglargurol ve 0536 725 5454 numaralı WhatsApp hattından bizlere ulaşabilirsiniz. Sevgi, sağlık ve huzurla kalın.