CaddeiSPANYOL MUTFAĞININ SIRLARI

iSPANYOL MUTFAĞININ SIRLARI

16.07.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Bu hafta özel bir davet için Endülüs kıyılarındaydım. Size teknede yaptığım özel lezzetleri anlatacağım

iSPANYOL MUTFAĞININ SIRLARI

Dünyanın en zevkli işi yemek yapmak. İkincisi ise çok zengin olmak. Ben de yıllardır mega yatlarda aşçılık yaparak dünyanın en mutlu insanı olmaya çalışıyorum. Bu haftaki konum milyonlarca euro’luk insanın aklını başından alan yatlar değil. O yatlarda tatil yapan dünyanın en ünlü insanları da değil. Şimdi size kalkıp “Ben bu yaz Gloria Estefan’a, Beyonce’ye yemek yaptım” desem çok mu hava atmış olurum? Neyse, asıl konumuz teknede yemek yapmak ve İspanyol Mutfağı. Daha doğrsu teknede İspanyol Mutfağı.
Bana göre İspanyol Mutfağı, balığı en lezzetli işleyen mutfak. Yıllarca Arap Mutfağı’ndan etkilenmiş ve ileri denizcilik kabiliyetleri sayesinde dünyanın dört bir yanından değişik ürünleri ve pişirme tekniklerini keşfederek tek bir çanakta harmanlamışlar.
Mutfağın başrol oyuncusu tabii ki yine sarmısak. Tatlılar hariç hemen her şeyde sarmısak kullanılıyor, yardımcı oyuncuysa zeytin ve zeytinyağı.


Bir klasik: Paella
Son olarak İspanyol mutfağını ünü dünyayı aşmış deniz mahsulleri pilavı Paella ile bitirebiliriz. Paella’yı yapmak için özel Paella tavasına sahip olmak gerekiyor. Bu özel bir tava ama şimdi sadece Paella yapmak için çarşı pazar dolaşacak değilsiniz. Hani pazar günleri misafir gelince yaptığımız o saç kavurmanın tavası var ya, onu kullanın. Önce soğanı, biberi, sarmısağı ince ince kıyın. Tavayı ocağa koyun ve ısıtın. Biraz ısındıktan sonra içine yarım çay bardağı zeytinyağını ilave edin. Birkaç parça küçük doğranmış tavuk butu ekleyin. İşin daha başında İspanyollar’a alternatif ürünler kullanacağım: Normalde Chorizo denen sucuk benzeri bir salam kullanılmalı ama siz ince dilim birkaç sucuk atın içine. Sucuklar yağını verince soğanları ilave edin. Soğanlar renk değiştirince ince doğradığımız biberleri ekleyin. Pirinçleri eklemeden önce bir adet domatesin kabuğunu soyup küp şeklinde doğrayın.
Birkaç dakika sonra pirinci atın ve pilav yapar gibi pirinci kavurun. Paella için en uygun pirinç Valencia (Valensiya) pirincidir ama siz bu seferlik baldo kullanın, benden size izin. Pirinçler biraz kavrulduktan sonra içine sırayla kıyılmış sarmısak, bir tutam safran, bir çay kaşığı toz kırmızı biber, son olarak da iki su bardağı su ilave edin. Birkaç dakika demlenmeye bırakın. Üzerine, balıkçınızdan aldığımız balıkların beyaz etini yerleştirin. Ve ardından 8 -10 tane kabuklu midye ve karides ilave edip tavanın altını kısın, üzerini folyo ile kapatıp tekrar demlenmeye bırakın.
İşte bu kadar! İspanyollar’ın o meşhur pilavını sizde yaptınız! Size bir sır vereyim mi? Paella’yı iyi yapan bir aşçının dünyada yapamayacağı başka yemek yoktur.
Haftaya, bir türlü ucuzlamayan eti mutfağımızda nasıl ucuzlatacağımıza dair size birkaç ipucu vereceğim.

İdeal öğle yemeği: Gazpacho
İspanyol masasını kurmaya en ünlü çorbaları Gazpacho’dan (Gazpaçiyo) başlayalım. Gazpacho’ya soğuk domates çorbası diyebiliriz. Yaz günlerinde hem serinlemek, hem de kilonuzu korumak için mönülerinize koyabileceğiniz bir çorba. İşe domatesleri rendeleyerek başlayabilirsiniz ve sonra içine iki ya da üç diş sarmısak atın. Yarım bardak zeytinyağı ve 5-6 adet buz atıp blender ile domates suyunu kıvamına gelene kadar karıştırın. Arkasından iki dilim tam buğday ekmeğinin kenarlarını çıkartıp içine ufalayın. Unutmayın ekmeklerin bayat olması gerekiyor. Ekmekler, çorbanın fazla suyunu çekecek ve biraz koyulaştıracak. Diğer tarafta bir salatalık ve biberi küp küp doğruyoruz. Son olarak servis ederken doğradığımız salatalık ve biberleri çorbaya atıyoruz. İşte size harika bir öğle yemeği!

Biber turşusu
HAZIRLANIŞI:

Peyniri elinizle rendeleyin, dereotu ve fesleğeni ince ince kıyın, peynirle karıştırın. Biberlerin içini güzelce çıkartın ve sabırla peyniri içine doldurun. Bir cam kavanozun dibine biraz peynir koyun ve içine bir sıra peynirle doldurduğunuz biberlerden dizin. Bütün malzeme bitene kadar bu işlemi tekrarlayın. Aralarına da gelişi güzel sarmısakları atın. Kavanozoun en tepesine bir bardak sıcak tuzlu su dokün ve kapağını kapatın. En az 15-20 gün beklettikten istediğiniz zaman servis edin.

KEŞFETYENİ
Survivor'ın eski şampiyonunu gören tanıyamıyor! 'Bambaşka biri'
Survivor'ın eski şampiyonunu gören tanıyamıyor! 'Bambaşka biri'

Cadde | 20.06.2025 - 06:31

Survivor 2023 şampiyonu Nefise Karatay, Instagram'ı sık kullanan ünlülerin başında geliyor. Yeni paylaşım yapan Nefise Karatay, yaşadığı değişimle dikkatleri çekti.

Yazarlar