11.05.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:
Nevsal Elevli
Yaklaşık altı asırdır biliniyor Karlovy Vary’nin sularındaki mineral zenginliği. Dünya insanı asırlardır ‘uzun yaşamanın’ sırrını arıyor bu sularda. Bağışıklık sistemini güçlendirdiğine, ömrü uzattığına inanılan bu suları kimi içiyor, kimiyse yıkanıyor. Carlsbad adı verilen bölgenin suyu ve çamurunun, sindirim sistemi ve kemik hastalıklarına, metabolik rahatsızlıklara, kireçlenme, bel fıtığı ve strese iyi geldiği belirtiliyor.
Banyolardan yararlanmak isteyenler, özellikle tıbbi nedenlerle burada bulunuyorlarsa, öncelikle doktor kontrolünden geçmeleri gerekiyor. Hastalar, doktorların tavsiyeleri doğrultusunda Karlovy Vary’in sularında şifa arıyor. Doktor tarafından muayene edilmenin ve tavsiye almanın bedeli 600 krona, yani yaklaşık 60 Türk lirası. Bu ücrete tedavi dahil değil. Fiyatlar kalacağınız otele ve göreceğiniz tedaviye göre değişiyor.
Kriyoterapiyle -165 derece
Vücudun dondurucu soğuğa tabi tutulduğu kriyoterapide, bir soğuk kazanında tutularak iltihaplardan ve ağrılardan kurtulabiliyorsunuz. Bağışıklık sistemini güçlendiren tedavinin ayrıca, cinsel isteği de artırdığına inanılıyor. Kriyoterapinin, klinik düzeydeki obezite, uyku bozuklukları, stres, depresyon gibi rahatsızlıkların giderilmesinde de etkili olduğu belirtiliyor.
Atatürk de ziyaret etmişti
Çek Cumhuriyeti’nin en büyük, dünyanın sayılı termal banyolarından biri olan Karlovy Vary, özellikle Birinci Dünya Savaşı öncesinde Batı Avrupa’da pek çok devlet adamı, aristokrat, biliminsanı ve sanatçının sık ziyaret ettiği kentlerden biri olarak tanınıyor. Kenti ziyaret edenlerden biri de Mustafa Kemal Atatürk. 1918 yılında gerçekleşen bu ziyarette Carlsbad Plaza Otel’de kalan Atatürk’ün odası daha sonra küçük bir müzeye dönüştürülmüş. Odayı gezmek isteyenlerden kişi başına 10 euro talep ediyor. Oda’da Atatürk’ün fotoğrafları, Türk bayrağı ve bir de Atatürk büstü bulunuyor.
Çeşmeler ve bardaklar
Karlovy’nin en önemli simgelerinden biri de kentin ortasından geçen nehir boyunca sıralanan çeşmeler. Günün her saatinde önlerinde uzun kuyruklar oluşan bu çeşmelerdeki suların kentte üretilen kupalarla içilmesini öneriliyor. Porselen kupalar dar ağızlı, geniş saplı olarak üretiliyor. Kupalara doldurulan su, kupanın altındaki deliğin içinde oluşturulan kanal aracılığıyla sapın ucuna ulaşıyor. Yani sap aynı zamanda kupanın pipeti olarak görev yapıyor.
1604 yılında çıkan büyük yangından sonra yeniden imar edilen Karlovy Vary, rengarenk boyanmış birbirinden ilginç evleri, kentin tarihi dokusuna uyan otelleri ve tam ortasından geçen ırmağıyla görülmeye değer bir kent.
KAZANLARDA GELEN ŞİFA
Kriyoterapi halk arasındaki adıyla yara dondurma, anormal dokuları dondurarak tahrip etmek esasına dayanan bir tedavi şekli.
Tüm vücuda uygulanabileceği gibi, sadece siğil gibi yaraların tedavisinde de olumlu sonuçlar veriyor. İnsanlar likit nitrojenle soğutularak -165 dereceye getirilen kazanlarda şifa arıyor. El, yüz , ağız ve kulaklar ayaklar ‘soğuk ısırması’na karşı korumaya alınırken sadece mayo giyiliyor. Dayanıklılığa göre bir, bir buçuk yada ik dakika kazamda kalan hastaların vücut ısısı 12 dereceye düşüyor. Normal bir insanın dayanabileceği en düşük vücut ısısı beş derece. Tedavi sonrası, kademeli olarak vücut ısısı eski haline dönüyor.