Cadde Kraliyete meydan okuyan bir aşkın hikâyesi! Biri 8, biri 13 yaşındaydı...

Kraliyete meydan okuyan bir aşkın hikâyesi! Biri 8, biri 13 yaşındaydı...

15.09.2022 - 06:55 | Son Güncellenme:

İngiliz kraliyet tarihinin en uzun süren ilişkisi şüphesiz Prens Philip ve Kraliçe II. Elizabeth'e ait. Bu çiftin ilk tanışmalarından son ana dek birbirlerine duydukları sevgi ise yıllar içerisinde yaşanan tüm zorluklara rağmen hiç bitmedi. İşte Prens Philip ve Kraliçe'nin küçük yaşta başlayan aşk hikâyesine dair detaylar.

Kraliyete meydan okuyan bir aşkın hikâyesi Biri 8, biri 13 yaşındaydı...

Derleyen: Betül Yasemin Keskin / Milliyet.com.tr - Kraliçe II. Elizabeth ve Prens Philip'in aşk hikâyesi aslında çok eskiye dayanıyor. Birbirlerini gördükleri ilk anda âşık olan ve birlikte olmaya yemin eden ikili, kraliyet geleneklerinin getirdiği tüm zorluklara rağmen sağlam bir evlilik yürütmeyi başardı. Öyle ki bu aşk ölene kadar sürdü. Kraliçe Elizabeth 74 yıllık eşi Prens Philip'in geçtiğimiz yıl hayatını kaybetmesiyle derinden sarsılmıştı. Eşinin ölümünün ardından bir yıl sonra hayatını kaybeden Kraliçe II.Elizabeth ve Prens Philip'ten geriye ise büyük bir aşk hikâyesi kaldı.

Haberin Devamı

II. DÜNYA SAVAŞI BİLE AYIRAMADI

İkili ilk olarak Elizabeth 8, Philip 13 yaşındayken 1934 yılında ikisinin de ortak akrabalarından birinin düğününde tanıştı. Elizabeth'in babaannesi tarafından aynı soydan gelen Philip ve Elizabeth'in çok fazla ortak tanıdığı vardı. 1934 yılındaki tanışma çok kısa süreliydi, ikisi de birine âşık olmak için oldukça küçüklerdi. Ancak takvimler 1939 yılını gösterdiğinde, ilk görüşten tam beş yıl sonra Prens Philip Dartmouth'daki Kraliyet Deniz Koleji'nde okurken gerçekleşen bir törene Elizabeth ve ailesinin ziyareti sırasında yeniden bir araya geldiler. Bu sefer  Elizabeth 13, Philip 18 yaşındaydı. Dartmouth'daki törenden sonra mektuplaşmaya başlayan ikilinin o andan itibaren iletişimi hiçbir zaman kopmadı. Zamanla birbirlerine daha çok bağlanan Elizabeth ve Philip birbirlerine açılacakları sırada II. Dünya Savaşı patlak verdi ve Prens Philip Kraliyet Donanması ile savaşa katıldı. Ancak Philip ve Elizabeth'i II. Dünya Savaşı bile ayıramadı. İkili savaş yıllarında da birbirlerinden haberdar olmayı başardı.

Haberin Devamı

Kraliyete meydan okuyan bir aşkın hikâyesi Biri 8, biri 13 yaşındaydı...

Yıllar içinde iletişimleri hiç kopmayan ikili sonunda bu ilişkiyi ailelerine açmaya karar verdi. Savaştan döner dönmez 1946 yılında Phillip, Lilibet'in ebeveynleriyle tanışmak için Kraliyet Ailesi'nin Balmoral'daki evini ziyarete geldi. Prens Philip, Yunanistan - Danimarka Prensi Andrew'ın oğluydu. I. Dünya Savaşı'ndaki başarısızlığından dolayı sürgüne gönderilen Prens Andrew ve ailesinin bu durumu, Elizabeth'in babası Kral VI. George'un hoşuna gitmiyordu. Genç Elizabeth'in ileride bir gün Kraliçe olma ihtimali çok yüksekti. Bu yüzden Kral, Philip'in bunu kaldırabileceğine şüpheyle yaklaşıyordu. Ancak kızının genç adamı sevdiğine ikna olunca bu ilişkiyi onaylamak zorunda kaldı. Böylece Philip ve Elizabeth birlikteliklerini nişanla taçlandırdı.

'LILIBET', KRALİÇE II. ELIZABETH OLDU

Takvimler 20 Kasım 1947'yi gösterdiğinde Westminster Abbey'de Elizabeth ve Philip 2 bin kişinin katıldığı bir düğün töreniyle dünya evine girdi. Onların düğünü II. Dünya Savaşı'ndan sonra kraliyette gerçekleşen ilk düğündü. Evliliklerinin ilk birkaç yılını Philip'in deniz subayı olarak görev yaptığı Malta'da geçirdiler. Kısa bir süre sonra, 14 Kasım 1948'de ilk çocukları Charles'ı kucaklarına aldılar. İlk çocuklarının hemen ardından 1950 yılında çift, ikinci çocukları Anne'yi dünyaya getirerek dört kişilik bir aile oldu. Ancak çiftin huzurlu ve sakin hayatı çok uzun sürmedi. 1952 yılında Kral VI. George rahatsızlandı ve hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

Lilibet, 1952'de babasının ölümünden sonra 8 bin kişinin katıldığı ve dünyanın dört bir yanında 20 milyondan fazla insanın ekran başında izlediği taç giyme töreniyle Birleşik Krallık ve İngiliz Milletler Topluluğu'nun Kraliçesi II. Elizabeth oldu. Henüz 25 yaşında genç bir kız olan Elizabeth, kocasının desteğiyle tahtı devraldı. Çift, 19 Şubat 1960'ta üçüncü çocukları Andrew Albert'ı, 10 Mart 1964'te ise dördüncü ve son çocukları Edward'ı kucağına aldı.

Kraliyete meydan okuyan bir aşkın hikâyesi Biri 8, biri 13 yaşındaydı...

Yıllar içinde birbirlerine sonsuz saygı ve sevgiyle bağlanan ikili dünya turları da dahil olmak üzere hiçbir zaman ayrılmadı. Dönem dönem eşinin yoğunluğundan şikayet eden Prens Philip en başından beri eşinin bir gün Kraliçe olacağını biliyordu fakat bu kadar genç yaşta olması onların evliliğini derinden etkilemişti. Tüm zorluklara rağmen Prens Philip, eşinin Kraliçe olmasından kaynaklanan tüm sorunları başarıyla göğüsledi. Çift 1972 yılında evliliklerinin gümüş yılını kutladılar. Çeyrek asırlık evlilikleri dünyanın dört bir yanında da coşkuyla karşılandı. Çifte yaklaşık 15 bin mektup ve 2 bin 500 telgraf geldi. Bu güzel ilişki onları mutlu ediyordu ve Kraliçe'nin başarılı bir evliliğinin olması ona olan güveni de güçlendiriyordu.

Haberin Devamı

50 YILI GERİDE BIRAKTILAR

Takvimler 1997 yılını gösterdiğinde 50 yılı geride bırakan ikili evliliklerinin altın çağını kutladılar. Elizabeth ve Philip, Londra'daki Banqueting House'da bir kutlama yemeği verdi. Elizabeth'in bu yemekte eşi hakkında söyledikleri ise tarihe geçti: "O benim gücüm oldu ve bunca yıl yanımda kaldı. Ona çok şey borçluyum." Yıllar birbirini kovaladı. İkili gözyaşı ve sevinci hep birlikte karşıladı. 2017 yılına gelindiğinde evliliklerinde 70 yılı geride bırakmışlardı. İkilinin, özellikle Prens Philip'in sağlık sorunları daha görünür hale geldi. Bu süreçte Kraliçe II. Elizabeth eşinin sürekli yanında oldu. 2020 yılında 99'uncu yaşına basan Prens Philip'in rahatsızlıkları giderek arttı. Bir enfeksiyon tedavisi görüyordu ve Şubat 2021'de tedbir amaçlı King Edward VII Hastanesi'ne yatırıldıktan sonra ameliyat edildi. Ancak tüm müdahalelere rağmen 2021 yılının nisan ayında Buckingham Sarayı, prensin bir ay hastanede kaldıktan sonra Windsor Kalesi'nde 'huzur içinde vefat ettiğini' duyurdu.

Haberin Devamı

Kraliyete meydan okuyan bir aşkın hikâyesi Biri 8, biri 13 yaşındaydı...
Kraliçe II. Elizabeth, Prens Philip'in cenaze töreninde Kovid-19 önlemleri sebebiyle tek başına oturuyor.

Eşinin ölümünden kısa bir süre sonra Kraliçe II. Elizabeth 95. yaş günü konuşmasında Philip'in yokluğunu derinden hissettiğini belirterek, şunları söyledi:

"Bugün 95'inci doğum günüm vesilesiyle birçok iyi dilek mesajı aldım. Ailece üzgün olduğumuz bir dönemdeyken dünyanın her yerinden eşim için gelen mesajlar bizi çok mutlu etti. Ailem ve ben son günlerde bize gösterilen tüm destek ve nezaket için teşekkür etmek istiyoruz. Çok etkilendik ve Philip'in hayatı boyunca sayısız insan üzerinde olağanüstü bir etkisi olduğunu hatırlamak bize çok iyi geliyor."

SONSUZA DEK BİRLİKTE

Philip'siz bir yılı ardında bırakan Elizabeth her konuşmasında eşini andı ve onu ne kadar çok özlediğini dile getirdi. Son zamanlarda Kraliçe'nin de sağlık sorunları arttı ve bunun için dinlenmeye ihtiyacı olduğunu söyleyerek en sevdiği yere, İskoçya'daki Balmoral Kalesi'ne gitti. Geçtiğimiz hafta ise Kraliçe'nin yakınları sağlık sorunları nedeniyle gözetim altına alındığını duyurdu. Ve 8 Eylül Perşembe günü Kraliçe II. Elizabeth'in huzur içinde hayata gözlerini yumduğu tüm dünyaya duyuruldu. Kraliçe'nin ölümü onu sevenleri derin bir yasa boğdu. Kraliçe II. Elizabeth'in cenazesi, 11 Eylül'de İskoçya'nın başkenti Edinburgh'taki Holyroodhouse Sarayı'ndan Aziz Giles Katedrali'ne taşındı. Kraliçe'nin halka açık cenaze töreni ise 19 Eylül Pazartesi günü yapılacak. Neredeyse bir asırlık hayata koca bir aşk hikayesi sığdıran Philip ve 'Lilibet' ise artık sonsuza dek birlikte olacak.