Dünya Tam 240 gün sonra tek tek anlattılar! 'Bizi geride bıraktınız'

Tam 240 gün sonra tek tek anlattılar! 'Bizi geride bıraktınız'

15.09.2022 - 06:55 | Son Güncellenme:

240 günü geride bırakan Rusya-Ukrayna savaşında yaklaşık 6 ay boyunca Rus işgali altında olan Balakliya Kasabası'nda yaşananlar duyanları şaşkına çevirecek cinsten. Rus askerlerin evlere girip kıyafet çaldıklarını söyleyen kasaba sakinleri de gördüklerine hâlâ inanamıyor.

Tam 240 gün sonra tek tek anlattılar Bizi geride bıraktınız

Derleyen: Oğuzcan Atış / Milliyet.com.tr - Rus ordusunun Ukrayna topraklarına girmesinin üzerinden 204 gün geçti. Yaz aylarının sona ermesiyle birlikte kış şartlarına hazırlanmaya başlayan ordular, kötüleşecek olan hava koşullarına avantajlı girmek için çaba gösteriyor. Ukrayna ordusunun son dönemde başlattığı taarruz sonucunda Rus ordusu bazı bölgelerden çekilmiş durumda. Ukrayna ordusunun geri aldığı kasabalardan birisi de ülkenin kuzeydoğusunda bulunan Balakliya Kasabası. Ukrayna ordu yetkilileri, yaptıkları açıklamada Rus askerlerinin cesaretinin kırıldığını ve teslim olan asker sayısının arttığını iddia ediyor.

Tam 240 gün sonra tek tek anlattılar Bizi geride bıraktınız


Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Hanna Malyar geçen salı günü yaptığı açıklamada, kuzeydoğu Ukrayna’da işgalden kurtarılan bölgelerde 150 bin kişinin yaşadığını açıkladı. Malyar, “Ukrayna ordusu daha motive çünkü biz topraklarımız için savaşıyoruz. Rus askerleri buraya geldiklerinde propaganda kurbanı olduklarını anlamaya başlıyorlar” dedi.

Haberin Devamı

Geri çekilen Rus askerlerinin onlarca silahı ve askeri aracı bıraktığı ifade edilirken, yaklaşık 6 ay boyunca Rusya işgali altında kalan Balakliya sakinleri, işgal süresince yaşadıklarını anlattı. Rus askerlerinin büyük bir panikle kasabadan ayrıldığını anlatan kasaba sakinleri, binalarda ve barınaklarda bulunan mühimmatlar ve zırhlı araçların da terk edildiğini söyledi.

'SAVAŞÇI RUHLARI YOKTU, KORKMUŞLARDI'

Balakliya Kasabası'nda yaşayan Oleksandr Kryvosheya, yaşadığı binanın bahçesinde Rus ordusuna ait bir zırhlı aracın beklediğini veçekilme esnasında araçta bulunan askerlerin telsizden komutanlarına bağırdığını söyledi. Kryvosheya, “Büyük bir telaş ve panik içindeydiler. Komutanlarına 'Bizi geride bıraktınız. Bizi almadan çekildiniz' diye bağırıyorlardı” ifadelerini kullandı.

Tam 240 gün sonra tek tek anlattılar Bizi geride bıraktınız

Haberin Devamı

Kasaba çevresindeki savunma hattının çökmesiyle birlikte Rus askerlerinin büyük bir telaşla uzaklaştığını söyleyen Kryvosheya, “Büyük Rusya’yı yeniden kurmak için geldiklerini söylüyorlar. O halde neden savaşmadan her şeyi bırakıp gittiler?” şeklinde konuştu. Kryvosheya, Rus askerlerinin işgale itiraz eden sivillere tüfek dipçikleriyle vurduklarını söyledi. Kasabada yaşayan Igor Levchenko da Rus ordusunun 6 aylık işgalden sonra gittiği anları, “Kamyonlar korna çalarak kasabanın içinden geçti. Savaşçı ruhları yoktu, korkmuşlardı ve bu yüzlerinden anlaşılıyordu” ifadeleriyle aktardı.

‘PARA KAZANMAK İÇİN SAVAŞTIKLARINI SÖYLEDİLER’

Ukrayna ordusunun Balakliya Kasabası ile birlikte tekrar aldığı Verbivka Köyü'nde öğretmenlik yapan Iryna Derevyanka, Ukrayna askerlerini gören köylülerin mutluluktan ağladığını iletti. Derevyanka, “Ruslar çok hızlı kaçtı. Köylüler başından beri Rusya’nın yayılmacı propagandalarına aldırış etmedi. Rus askerlerden birisi bana para için burada olduğunu söyledi” diye konuştu.

Tam 240 gün sonra tek tek anlattılar Bizi geride bıraktınız

Bölge sakinleri, 2014 yılında Rusya’nın desteğiyle tek taraflı bağımsızlık ilan eden iki ayrılıkçı gruptan biri olan ve yakın zamanda Rusya tarafından resmen tanınan Luhansk Halk Cumhuriyeti'nden yaklaşık 100 askerin köyü işgal ettiğini dile getirdi.

Derevyanka, işgalci askerlerin kasabada istediği gibi davrandığını anlatarak, “Savaş sebebiyle kasabadan kaçanların evlerine yerleştiler ve istedikleri gibi yaşadılar. İnsanların arabalarına el koyup diledikleri gibi kullandılar” diye de ekledi.

Haberin Devamı

'SİVİL KIYAFETLERİYLE KAÇTILAR'

Verbivka Köyü'nde yaşayan Vitaly Bychok, Rus askerlerinin plansız olduğunu söyledi ve geri çekilirken askeri kamuflajlarını bile çıkardıklarını vurguladı. Bychok, “Ukrayna ordusunu karşılarında bulacaklarını hiç düşünmemiş olmalılar. Ne savunma ne de çekilme amacıyla özel bir hazırlık yaptıkları için şaşırmış görünüyorlardı. Evlere girdiler ve bulabildikleri sivil kıyafetleri giydiler. Sonra hepsi küçük gruplara bölünüp sivil kıyafetlerle kaçtılar" şeklinde konuştu.

Tam 240 gün sonra tek tek anlattılar Bizi geride bıraktınız

Ukrayna ordusunun köyü geri almaya çalışırken kullandığı mühimmatın çok sayıda sivili yaraladığını belirten Larisa Khrantsova, “Sokaklarda insanların çığlıklarını duyuyordum ama insanlar bu bedeli ödemeye hazırlardı. Rusları köyden çıkarmanın başka bir yolu yoktu” dedi.

'TESLİM OLSALAR HÂLÂ HAYATTA OLABİLİRLERDİ'

Rus askerlerinin köyden ayrılmasıyla birlikte her yeri korkutucu bir sessizlik kapladığını ileten ve güvenlik sebebiyle soyadını paylaşmak istemeyen Olha, köylülerin ilk başta geri çekilmeye inanmadıklarını söyledi. Olha, “Ruslar ayrıldığında her yer korkunç bir sessizliğe büründü. Gidişlerinin planlı olduğunu ve köyümüzü büyük bir yıkımın bekleyeceğini düşündük" yorumunu yaptı. Köyde bulunan Rus askerlerinin deneyimsiz olduğunu da ifae eden Olha, “Hepsi genç çocuklardı. Teslim olsalar hâlâ hayatta olabilirlerdi" dedi.