Cumartesi “Babamı ikna etmem bir ay sürdü”

“Babamı ikna etmem bir ay sürdü”

16.08.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

21 yaşındaki Göktuğ Kral bugün İsveç’te düzenlenecek Ironman yarışmasında 3.8 km’lik yüzme, 180 km’lik bisiklet ve 42 km’lik koşu etabını 13 saatin altında tamamlamaya çalışacak. Kral bir yıllık hazırlık sürecinde en çok babasını ikna ederken zorlanmış.

“Babamı ikna etmem bir ay sürdü”

Göktuğ Kral 21 yaşında. Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü’nde eğitim görüyor. Okulunun kürek takımıyla yoğun antrenmanlar yapan Kral yüzme, koşu ve bisikleti birleştiren triatlona merak sardıktan sonra bu alanın önemli yarışmalarından Ironman’e katılma kararı almış. Bir yıldır da bu amaç uğruna çalışıyor. Kral bugün İsveç’in Kalmar şehrinde beş Türk yarışmacının en genci olarak mücadele verecek. Amacı 3.8 km’lik yüzme, 180 km’lik bisiklet ve 42 km’lik koşu etabını 13 saatin altında tamamlamak.

Spor yapmaya nasıl başladınız?
Lise yıllarımda kick boks ve fitness yapıyordum. Üniversiteye başladığımda ise kürek takımına katıldım. İki sene boyunca kürek takımıyla birlikte yoğun antrenmanlar yaptım. Geçen sene triatlon yapmaya karar verdim.

“Aslında beslenme en önemli faktör”

Peki triatlonu oluşturan yüzme, koşu ve bisiklet dallarının hangisiyle daha ilgiliydiniz?
Kürek takımımızın antrenmanında sürekli koşu yapıyorduk biz. “Kürekçi iyi koşar” diye de bir tabir vardır hatta. Benim de koşu derecelerim bayağı iyi. Çünkü daha önce kendime maratonu hedef koymuştum.

Nasıl hazırlanıyorsunuz Ironman yarışına? Hazırlıklar ne zaman başladı?

Haberin Devamı

Bir senedir hazırlanıyorum. Geçtiğimiz yıl 20 Ağustos’ta karar vermiştim Ironman’e katılmaya. Antrenmanlarım bir senedir devam ediyor. Antrenman programımı antremanyap.com internet sitesinden hazırladım.

Biraz daha açalım... Günde ya da haftada kaç saat antrenman yapıyordunuz?
Son altı aydır ortalama 15 ya da 20 saat antrenman yapıyorum her hafta. Bunların yüzde 50’sini bisiklet oluşturuyor. Geri kalanı da yüzme ve koşu şeklinde ikiye ayırıyorum. Bunlarla birlikte halter antrenmanları da yapıyorum.

Hazırlık sürecinde nasıl bir beslenme programı uyguladınız?
Beslenme aslında en önemli faktör. Her şeye dikkat etmek zorundasınız. Antrenman sırasında proteini düşük, karbonhidrat oranı yüksek yiyecekler tüketmek lazım. Çünkü bazen bu çalışmalar altı saati bulabiliyor. Antrenmanın hemen ardından ise protein
almak gerekir, yani 30 dakika içinde 30 gramlık bir protein takviyesi yapılmalı.

“Sosyal yaşama zaman kalmıyor”

İsveç’te de antrenman yapabilecek misiniz?
Evet, vücudumu iklime adapte etmeye çalışacağım.

Bir senelik hazırlık sosyal yaşamınızı etkiledi mi?
Evet. Spora haftada 20 saat ayırdığınızda sosyal yaşamınız etkileniyor. Bir de bazı antrenmanlardan sonra ayakta duracak bile haliniz olmuyor. Yemek yiyip hemen yatmanız gerekiyor. Uykuya çok dikkat etmeniz lazım.

Aileniz sizi seyredebilecek mi? İlk kez Ironman yarışmasına katılacağınızı söylediğinizde nasıl tepki verdiler?
Ailem seyredemeyecek maalesef. Yarışın bazı etapları yayınlanıyor ama benim
yer aldığım kategori yayınlanmayacak. Ironman’e katılacağımı söylediğimde en büyük tepkiyi babam verdi. Babamı ikna etmem neredeyse bir ay sürdü. Ben bu arada hazırlıklara başlamıştım tabii. n

Haberin Devamı

“Spora hobi olarak devam edeceğim”

Bundan sonraki hedefiniz nedir?

Ironman’e katılmak istiyorum önümüzdeki yıllarda da... Tamamı olmasa da half (yarım) Ironman mesafesi katedebilirim.

Sporda profesyonel bir gelecek istiyor musunuz?
İşletme bölümü öğrencisiyim. İş hayatında da olmak istiyorum. Bu nedenle sporu bir hobi olarak görüyorum. Profesyonel olmasam da profesyonele yakın bir düzeyde bu hobimi devam ettireceğim. Yani kesinlikle bir işim olmalı.

Haberin Devamı

“Ciddi bir desteğe de ihtiyaç duyuyorsunuz”

Yarışa hazır olduğunuza inanıyor musunuz?
Ironman gücün yanı sıra strateji yarışı da aynı zamanda. Sadece fiziksel dayanıklılıkla yapılabilecek bir şey değil. 12 saatlik bir yarış olduğu için her şeye dikkat etmeniz gerekiyor. Çok da ciddi bir desteğe ihtiyaç duyuyorsunuz. Çünkü yüzme, bisiklet ve
koşu ayrı ayrı ekipman gerektiren spor dalları. Sponsorlar burada büyük önem kazandı.
Ben şanslıydım, iyi sponsorlar buldum. Bu nedenle onlara da teşekkür etmek istiyorum.

Yazarlar