Cumartesi “Ben yaptım, sen de yaparsın”

“Ben yaptım, sen de yaparsın”

04.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Tuluhan Tekelioğlu’nun “Yapabilirsin” belgeseli dokuz kadının örnek teşkil edecek hikayelerini ele alıyor. Mücadelesini anlatan Türkiye’nin ilk kadın F16 pilotu Berna Şen Özmen “Ben yaptım, sen de yaparsın” diyor

“Ben yaptım, sen de yaparsın”

Gazeteci, yazar Tuluhan Tekelioğlu’nun yeni belgeseli “Yapabilirsin”in galası geçtiğimiz günlerde İstanbul’da yapıldı. Türkiye’nin dört bir yanından dokuz kadının hikayesinden yola çıkarak hazırlanan belgeselin amacı Türkiye’deki kadınların özgüvenini artırmak ve diğer kadınlara umut olmak. Çekimleri Adıyaman, Hatay, İstanbul, İzmir - Germiyan, Kars ve Mersin - Arslanköy’de gerçekleşen belgesel örnek alınması gereken dokuz güçlü kadının mücadelesini anlatıyor. Belgesele destek veren isim de bir kadın: SUTEKS Group Yönetim Kurulu Başkanı Nur Ger.

Haberin Devamı

Belgeselde örnek teşkil edecek hikayelerini anlatan kadınlar arasında Kars’ta kaz yetiştiriciliği yapan Nuran Özyılmaz; Türkiye’nin ilk F16 pilotu Berna Şen Özmen; 2016 Paralimpik Olimpiyatları’nda dünya rekoru kıran Nazmiye Muslu Murat; çiftçi ve tiyatrocu Ümmiye Koçak; avukat Altın Mimir; Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu kurucusu Gülsüm Kav; Adıyaman’da engelli öğrencilerin de içinde bulunduğu 400 kişilik bir orkestra kuran Ece Apaydın; çiftçi ve graffiti sanatçısı Nuran Erden ve İstanbul’dan propolis üreticisi Aslı Elif Tanuğur var.

“Gözlerde kıvılcım olmalı”

Tekelioğlu belgeselin üretimi aşamasında 40 bin kilometreye yakın yolu aştıklarını anlattı. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu kurucusu Gülsüm Kav ise gala öncesinde “Kadınların her zaman güçlü, mutlu ve irade sahibi olabileceğine inanan biri olarak bu belgeselde yer almak benim için gurur verici. Zaten benim işim de bunu her zaman kadınlara hatırlatmak” diye konuşuyor.

Haberin Devamı

“Kadının Hak Arama Rehberi” kitabının yazarı avukat Altın Mimir ise Doğu’da okula gidemeyen, eğitim alması ailesi tarafından engellenen birçok kız çocuğu olduğunu hatırlatarak kendi hikayesinin o kız çocukları için örnek olabileceğini söylüyor. “Bu gerçek bana daha çok şey başarmam gerektiğini gösteriyor” diyen Mimir: “Güneş gibi batmaktan korkmamak, doğmaktan yılmamak lazım. İnanıyorum ki her kadın hayata böyle bakarsa daha güçlü bir toplum oluşacak.”

Türkiye’nin ilk kadın F16 pilotu olarak hizmet verdikten sonra sivil havacılığa geçen Berna Şen Özmen ise belgesel hakkında “Güzel bir proje olduğu için çok heyecanlandım. Zaten kadın faaliyetleri ile ilgili çalışıyorum, destekliyorum. Bu yüzden müthiş bir mutlulukla kabul ettim. Umarım tüm kadınlara ulaşır” diyor. Havacılığa başladığı andan itibaren öncü olmanın sorumluluğunu kabul ettiğini anlatan Şen, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Kadınları da hep destekledim. ‘Yapabilirsin’ dedim, ‘Ben yaptım, sen de yaparsın’ dedim. Belgeseli izleyenlerin gözlerinde bir kıvılcım olacak. Çünkü biz bunu düşünerek yaptık bu belgeseli. Umarım herkes bunu hisseder. Zaten bir potansiyel var. Sadece bir kıvılcıma ihtiyaç duyduğumuzu düşünüyorum.”