27.07.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:
Tarih üç boyutlu canlanıyor” sosyal sorumluluk projesi tarihi yerleri, mobil teknolojilerle gezip görme imkanı sunuyor. Üç boyutlu mimarlık programı ArchiCAD ile Abvent’in Artlantis yazılımlarını birleştiren Bilkom, yeni bir uygulama başlattı. “iVisit” adı verilen bu uygulama sayesinde, Bergama’nın dört antik alanı olan Zeus Sunağı, Athena Tapınağı, Kızıl Avlu ve Asklepion’u görmeye giden ziyaretçiler, burayı ziyaret ettikleri sırada akıllı telefonları ve tabletleri ile bu alanların eski ve orijinal hallerini 3D (üç boyutlu) olarak, 360 derece gezip görme imkanı elde edecek.
Bu uygulama örnek olacak
Uygulamanın geliştirilmesi ve hayata geçirilebilmesi için Dokuz Eylül Üniversitesi, Gedik Üniversitesi ve Yaşar Üniversitesi’nden
12 kişilik mimar öğrenci grubu da yaklaşık iki ay boyunca projeye yardım etti. Bergama’daki antik alanların tüm koordinasyonları alınarak önce 2D (iki boyutlu) olarak çıkartılan çizimler, daha sonra ArchiCAD yazılımı ile 3D hale getirildi ve tüm fotoğrafları iVisit uygulamasına yüklendi. Buradaki fotoğraflarda Bergama’nın dört antik bölgesi toplam 16 farklı bakış açısıyla görülebiliyor. Bergama Belediyesi’nin de desteklediği sosyal sorumluluk projesinin tüm tahsisleri Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü tarafından yapıldı. Bugüne kadar yapılan aplikasyonlar arasında henüz benzeri bulunmayan “iVisit” örnek proje olarak görülüyor. Bergama’yı iVisit’le ziyaret etme fırsatı bulan bazı yabancı şirketler bölgenin “neden Unesco Dünya Mirası Listesi’ne girmesi gerektiği” sorusunun da bu sayede cevaplandığını vurguluyor.
Proje isteklere göre şekillenecek
Bilkom Genel Müdürü Cömert Varlık, bunun bir başlangıç olduğunu, uygulama sayesinde Türk halkına ve ülkeye değer kattıklarını vurgularken, projeye destek veren mimar grubundan bir öğrenci ise “Bize imkan ve teknoloji verildiği sürece, bu şekilde projeler üretmeye her zaman hazırız” dedi. Bergama ile başlayan proje yerel belediyelerden ve üniversitelerden gelen istekler doğrultusunda geliştirilip uygulanmaya devam edilecek.