Cumartesi Bir Sevgililer Günü hediyesi ‘Aşk’ı vücuda kazımak

Bir Sevgililer Günü hediyesi ‘Aşk’ı vücuda kazımak

12.02.2011 - 01:00 | Son Güncellenme:

14 Şubat’ta sevgililerine farklı bir hediye vermek isteyenler dövme stüdyolarında koşuyor. Dövmecilerse “Hayal kırıklığına uğrama ihtimallerine alet olmak istemiyoruz” diyorlar

Bir Sevgililer Günü hediyesi ‘Aşk’ı vücuda kazımak

Benim gibi dövme sevdalısı (yukarıdaki resmimden de anlaşılacağı üzere) birinin dövmeyle yatıp dövmeyle kalkması tabii ki kaçınılmaz. Bundan sonra burada zaman zaman dünyanın en eski vücut süsleme sanatlarından biri olan dövme merakımı sizlerle paylaşırken dövme kültürü ile alternatif yaşam tarzları hakkında yazı, röportaj ve haberlere de yer vereceğim.
Dövme ile ilgili en popüler tartışmalardan biri de isim yazdırma meselesi. Sevgilinin adını dövme olarak yaptırmak aşk adındaki geçici deliliğin sonucu mudur? Yoksa bir insanı ismini vücudunda taşıyacak kadar sevmek mümkün müdür? Ben ikinci şıkkı işaretleyenlerdenim.
Sevgilimle tanıştıktan 10 gün sonra vücuduma isminin dövmesini yaptırdım. Üstelik sadece ismini yazdırmakla kalmadım, soyadını da ekledim. Dövmemi bilenler genellikle deli olduğumu düşünüyorlar. En sık duyduğum şeyse: “Tamam, haydi adını yazdırdın da bari soyadı olmasaydı. Ayrılırsanız ne olacak?”
İnanın bana benim gibi birçok “deli” var. Sizin tahmin ettiğinizden çok daha fazla insan eşlerinin ve sevgililerinin isimlerini vücutlarına kazıtıyor. Hatta birçoğu bunu evlilik, yıl dönümü, doğum günü ve 14 Şubat gibi özel günlerde hediye olarak sunuyor. Kendilerince “Sevgilim sana unutulmaz bir hediye hazırladım” demenin başka yolunu bulmuşlar.
Dövmecilerse her şubat ayında randevularda patlama yaşansa da durumdan pek memnun değiller. Bağdat Caddesi’nde dövme stüdyosu olan Sonat Gökder “İsim yazdırmak hayal kırıklığı ile sonuçlanması olası bir şey. Buna alet olmak istemiyoruz” diyor. Gelenleri vazgeçirmek için “Uğursuzum. Kimin ismini yazsam ayrıldı” diye bir yalan bile uydurmuş.
Eğer siz de böyle bir delilik yapmaya niyetliyseniz dövmecilerin aşağıdaki görüşlerine göz atmanız faydalı olacaktır. “Damdan düşenin halini ancak damdan düşen anlar” diyorsanız da tavsiyem dövmenin sadece sizi ilgilendirdiğini unutmamanız. Sevgilinizin
hiçbir sorumluluğu yok. Dövmenizi görünce sevinip heyecanlanacak ama bu sizi asla terk etmeyeceği ya da ertesi gün onun da dövmeciden randevu alacağı anlamına gelmiyor. En iyisi boşuna beklentiye girmek yerine, dövmeli biri olmanın tadını çıkartın.

Ünlü isimzedeler
* Angelina Jolie eski kocası Billy Bob Thornton’un ismini koluna dövme olarak yaptırmıştı. Ayrıldıktan sonra lazerle dövmeyi sildirdi ve üzerine çocuklarının doğduğu yerlerin coğrafi koordinatlarını yazdırdı.

* Gün geçmiyor ki bir ünlü dövme kazası yaşamasın. Seda Sayan koluna son sevgilisi Atilla Altay’a ithafen “Atilla The End” yazdırarak dövmeli Türk ünlüler arasından sıyrıldı. Umarız sildirmek zorunda kalmaz.
* Demet Akalın eski eşi Önder Bekensir’in beraber yaptırdıkları dövmeyi sildirmesine sinirlenip eline Latince “Hayatın her anı
bir karar anıdır” yazdırdı. Ben dövmeyi beğendim. Özellikle de yerini, şu sıralar parmak aralarına, ele ve bilek üzerine
dövme yaptırmak moda. Anlaşılan Akalın da bunun farkında.
* “Dövmelerim hayatımın bir özeti” diyen ve 14 tane dövmesi bulunan Johnny Depp sevgilisi Winona Ryder için koluna “Winona Forever” yazdırmıştı. Ayrıldıktan sonra na’yı sildirerek dövmeyi “Wino Forever” haline getirdi. Wino şarap anlamına geliyor.


En çok omuza ve kola yazılıyor
İsim dövmeleri genellikle el yazısı formatında oluyor. Ya da bir kurdele, kalp veya çiçeklerin içine isim yazılıyor. En çok tercih edilen yerlerse bilek, kol ve omuz.

SİZDEN GELENLER
Siz de dövmenizin bu köşede yer almasını istiyorsanız bize fotoğrafını ve hikayesini yollayın. Paylaşalım.

İsim yerine ortak bir sembol de yaptırabilirsiniz

Dövmeciler isim yazdırmak yerine çiftlerin ortak bir sembol bulup onu vücutlarında aynı noktaya yaptırmasının daha
romantik ve mantıklı olduğunu düşünüyorlar. Kaan ve Duygu da aşklarını vücutlarında desen olarak taşımak isteyenlerden.
Çift birbirlerinin isimlerini yazdırmak yerine onları anlattığına inandıkları sembolleri aynı yerlere yaptırmayı tercih etmişler. Dövmecilere sorarsanız da bu isim yazdırmaktan çok daha mantıklı.

Bir Sevgililer Günü hediyesi ‘Aşk’ı vücuda kazımak



“Evlilik cüzdanı olana dövme yapıyor”
RUHSEL DONBALAK (Blacksea Tattoo)
* Prensip olarak isim yazmıyorum. Gelenlere de “Aşkınızı dövme stüdyosunda değil de hayatın içinde ispatlayın” diyorum. Evlilik cüzdanı gösterirlerse karışmıyorum.
* Bana sorarsanız bir çiftin dövme yaptırmasının iki nedeni olabilir: Ya ilişki çok tazedir ve hormonlar havada uçuşuyordur ya da bitmek üzeredir ve çift korku içinde tersini ispat etmek istiyordur.

SONAT GÖKDER (Diagon Tattoo)
* Sevgilisinin ismini vücuduna yazdırmak isteyenler oluyor. Genelde Sevgililer Günü’nde geliyorlar. Ben de onları kararlarından caydırmak için “Kimin ismini yazsam bir sene içinde ayrıldı” diyorum. İkna olurlarsa yaptırmıyorlar.
* Genelde çiftler stüdyoya birlikte geliyorlar. Erkekler bu konuda daha girişken. Geçenlerde bir çocuk kız arkadaşına sürpriz yapmak için geldi, kız caddede alışveriş yaparken kaşla göz arasında dövmeyi yaptırdı.
* Bu iş çok ucuz değil. 150 milyona yazıyoruz ama silmek ya da üzerine başka bir desen yaptırmak için beş katı para lazım.



Yazarlar